Smålands bästa traillöpning

Läs mer om traillöpning i

Småland

Läs mer

"Sveriges bästa traillöpning" tar sig till Småland där Johan Brodén tar sig an uppgiften att tipsa om landskapets bästa stigval. Johan Brodén är själv passionerad traillöpare och mannen bakom hemsidan Trailuptechlöparen som även arrangerar flera lopp i Jönköpingsregionen.

För bara någon vecka sedan arrangerade Johan Vättervyernas Ultra Trail och under hösten startar han även upp Vätter Trail Tour. Han guidar även svenska som utländska turister till att upptäcka naturen och omgivningarna kring Jönköping med omnejd. Vid sidan om detta är han även platschef för Team Nordic Trail i Jönköping, intresserad av produktutveckling och testar regelbundet utrustning relaterade till traillöpning som han recenserar på sin blogg.

Namn: Johan Brodén
Ålder: 35 år
Tränar: Spring i naturen, gärna långt och kuperat med sällskap.
Bor: Jönköping

Trailuptechlöparen, Johan Brodén, har mycket traillöpning på sin agenda i form av coaching, arrangemang, blogg och hans egna träning.

[divide]

Smålands topp 5

1. Huskvarnaberget
Huskvarnaberget erbjuder spektakulära vyer, mysiga stigar, branta backar och till och med klättring för den som vill ha det och en närhet till många andra fina ställen att springa på. För den som vill springa riktigt långt så kan man fortsätta till Gränna på John Bauerleden eller fortsätta västerut runt Vättern på Södra Vätterleden som övergår i Västra Vätterleden.

Huskvarnaberget erbjuder enligt Johan Smålands bästa traillöpning.

2. Södra Vätterleden
Att springa söderut från Mullsjö längs sjön Stråken på Södra Vätterleden är oftast en oerhört vacker upplevelse. Slingrande stigar som nästan smeker vattenbrynet och härlig natur. Det går även fortsätta norrut genom Hökensås på Västra Vätterleden. Ett annat tips att starta vid Tabergstoppen och spring mot Huskvarna. Kuperat, milslång utsikt över Jönköping och Vättern, varierade stigar och natur där bokskogarna vid Strömsberg är en personlig favorit.

3. John Bauerleden
Det blir väl inte mer småländskt än John Bauerleden och de trollska omgivningarna som man genast förstår hur de varit en ständig källa till inspiration för John Bauer. Du passerar djupa skogar, mysiga sjöar och springer du mot Gränna får du avslutningsvis magisk löpning längs med Vättern i Västanå och underbar utsikt mot Visingsö.

Foto: Björn Källström

4. Höglandsleden
Den här leden har jag faktiskt inte sprungit hela själv. Kanske inte så konstigt då den är 44 mil. Men jag har hört mycket gott om flera delar och det är ett av sommarens projekt att utforska delar av den. Ett tips är den mycket annorlunda Skurugata och utsikten på Skuruhatt nära Eksjö. Den här delen av leden kallas Utsikternas led och som ni kanske börjar förstå är jag lite svag för vackra vyer helt enkelt.

5. Grännaberget/Holavedsleden
Grännaberget har kanonfina slingriga stigar med hänförande utsikt och vill man så kan man fortsätta springa Holavedsleden till Gränna och stanna till vid Tegnértornet där man på en klar dag förutom Småland kan se samtliga landskap som omger Vättern, dvs Västergötland, Närke och Östergötland.

Läs mer om traillöpning i

Småland

Läs mer

Ett svar till “Smålands bästa traillöpning”

 1. Daniel skriver:

  Inte annat än att man blir sugen på att flytta till Jönköping! Även om listan enbart nämner traillöpning i Jönköpings län. Även om de vackraste stigarna säkert finns där finns det också vackra platser att springa på i Kronobergs och Kalmar län. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X