Möt trailstjärnan Ida Nilsson

Ida Nilsson löpskolades i Sveriges plattaste landskap i en renodlad friidrottsfamilj. Under flera år plockade hon SM-medaljer innan en skada satte stopp för karriären. Efter flera års frånvaro från löpningen är hon nu tillbaka som en av Sveriges starkaste trail- och bergslöpare.

Just nu befinner sig Ida vid Kebnekaises fjällstation för att avsluta Skimo-säsongen med tävlingen Keb Classic. Sedan väntar en månad i Kina med förberedelser för Transvulcania där hon ifjol debuterade i internationella sammanhang vilket resulterade i en seger.  Skyrunningsstjärnan Emelie Forsberg var skadad och Ida Nilsson tog chansen att visa framfötterna på den stenhårda banan, 74,3 kilometer lång med 4.350 höjdmeter.

– Det var min första internationella skyrunningtävling och jag hade ingen aning om hur det skulle gå, men jag kände att jag hade en chans att visa upp mig. Efteråt kändes det ganska otroligt, säger Ida Nilsson till Magasin Spring.

För Ida Nilsson har löpning varit en del av livet ända sedan barnsben. Föräldrarna och Högbyprofilerna Calle och Katarina träffades genom friidrotten, han satsade på hinderlöpning och hon på 3 000 och 5 000 meter. Idas bröder är långdistansaren David och tiokamparen Marcus Nilsson. Själv elitsatsade Ida Nilsson under flera år på 3 000 meter hinder och 5 000 meter, grenar där hon tagit en rad SM-guld. Envisa och återkommande skador kom dock i vägen för utvecklingen. Nilsson gjorde flera försök att komma tillbaka men 2009 drabbades hon av en stressfraktur i höften som inte ville läka.

– Då fick jag backa. Det var så illa att jag trodde att jag aldrig skulle kunna springa igen. Under många år kunde jag inte springa alls, inte ens motionsspringa fem kilometer.

Det tog lång tid för kroppen att läka, under tiden vandrade och skidade Ida Nilsson. Hon utbildade sig inom ämnen som intresserade henne, bland annat till kock, till vildmark- och äventyrsguide och inom massage. Inte förrän ett par år sedan var hon helt återställd.

– Då var jag inte jättesugen på att ta mig tillbaka till banan, jag ville inte bli skadad igen, men jag ville ha nya utmaningar. Jag hade just flyttat till Åre och var intresserad på sådana lopp som går där, säger Nilsson.

Förra sommaren ställde hon upp i en rad olika tävlingar, från gatlopp till terräng och fjäll. Hon knep segern i Axa fjällmaraton, kom tvåa i Lidingöloppet och tvåa i landets största ultratävling, Ultravasan 90.

– Det var lite av en slump att jag ställde upp. Jag var anmäld till 45-kilometersloppet men ändrade mig dagen innan. Fjällmaran var det längsta jag sprungit innan och det blev en kul utmaning. Det var då jag kände att det funkade och insåg att det är kul att springa långt.
Före förra sommaren hade Ida Nilsson varken sprungit en hel- eller halvmara. Nu fick hon en biljett till skyrunningserien och plockades upp i Salomons internationella lag.

– Det är ju en ny värld och ny sport med många inriktningar, trail, skyrunning, bergslöpning, ultratrail och olika organisationer, men jag börjar känna mig bekväm och lär känna fler personer hela tiden.
Ida berättar att hon trots eller kanske tack vare uppväxten på Öland och i Kalmar alltid dragits till bergsmiljöer.
– Öland och Kalmar är ju helt platt, det är ganska komiskt att jag börjat med det här. Men känslan när man ställer sig på startlinjen är densamma, det spelar ingen roll om det är 3 000 meter hinder eller flera mil att springa, man har förberett kroppen på att prestera den dagen.

Finns det något du saknar från friidrotten?
– Jag är väldigt glad att bara få springa och jag gillar fortfarande all sorts löpning. Jag följer friidrotten och har mina bröder där. Jag är väldigt tacksam att få springa igen. Det är roligt och utmanade och jag tror inte jag nådde min fulla potential inom mina andra grenar. Jag var 25 år när skulle ta nästa steg och allt sket sig. Nu har jag fått en andra chans och känner inte av höften, det är jag väldigt glad för.

Ida Nilsson beskriver sina styrkor som envishet och förmåga att vara jämnstark under ett helt lopp. Backarna tycker hon dock inte att hon lärt sig att bemästra.
– Jag är bra på att få ihop ett helt lopp för jag kan hålla fart och koncentration uppe, men sämre på de enskilda delarna, som det vertikala eller om det är tekniskt utför. Innan har jag alltid tänkt att jag varit bra utför, i rullande backar, men det här är en helt ny grej. Här får jag lära mig hur man kan stå på utan att stuka fötterna, säger hon.

Fakta
Ida Nilsson
Ålder: 36
Klubb: Högby IF och Team Salomon Running
Tränare: Sin egen
Bor: Ingen fast adress för tillfället
Familj: Mamma Katarina, pappa Calle, bröderna Marcus och David.
Sysselsättning: Löpare på heltid
Favoritpass: ”De längre passen när jag bara ger mig ut i bergen och springer och upptäcker nya rundor.”
Hatpass: ”Tycker fortfarande att det är jobbigt med vertikaler och att springa backe.”
Favoritskor: ”Salomon Fellcross, de är smala och har bra grepp.”
Gör på milen: 35.03, tredjeplats på SM-milen 2016.

 

Artikeln presenteras i samarbete med Magasin Spring

Delvis omarbetade artikel av Jennie Lorentsson, Magasin Spring sommaren 2016. Magasin Spring har ett antal trailsidor i varje utgåva av sin tidning. Ett magasin som fokuserar på svensk löpning till 100%. Vill du läsa mer, bli medlem i Springklubben. Nästa utgåva kommer i mitten av april, sista dagen att bli medlem om man ska få den är den 11 april 2017. I det numret skriver man om löpning i Åre med omnejd plus att Yoie Bohlin ger tips inför vertikal lopp.

Foto: Philipp Reiter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

...och fredagskänslan infinner sig!

Trevlig helg! 👋

#bergslöparna #sprada #kallbad #friyay #trailrunningsweden #trail #trailrunning #jagspringer #rwpasset #aktivlivsstil #älskalöpning #löparglädje #teampowerwoman #teampowerwoman_official #löpning #runner #ultra #ultrarunner #laufen #träningsglädje #wewhorun #ownthefinishline
...

FridayRun before FridayBeer 👌🏃🏻💨🍺 #irunforbeer #trailrunning #trailrunningsweden #triathlon #swimbikerun #jagspringer #löpning #running #laufen #ultrarunning #ultrarunner #beardedrunner #trailbeard #dynafit #dynafitsverige #odlo #blizeyewear #lasportiva #lasportivasverige ...

Tänk dig att få snöra på sig löparskorna i motljus. Följa traktorvägen från Karlevi ut på Alvaret. Låta frisk luft fylla lungorna. För varje steg ekar 136:ans sorl bort. Kvar finns du, lugnet, stillheten och storslagna vidder.

Synd att det jag lovat frun att jag ska dammsuga nu på morgonen medan hon och dottern är i stallet.

#raceone #löpning #löparglädje #löpningärlivet #running #run #trailrunningsweden #trailrunning #hälsa #nikerunningclub #runninginspiration #laufen #p4kalmarbilden #runningmotivation #löpträning #löpare #barometernläsarbild #instarunner #uteträning #öland #runstreaksverige #jagspringer #idrefjällmaraton #träningsglädje #thisisöland #södraölandsvärldsarv #kalmarposten #öbilden #salmingrunning
...

Usually in spring I run more and my body feels light. Not so right now. Enjoying the gym and doin the running any way. Cause I can’t resist that forest and the feeling and adventures will come eventually 🌲🌲
.
.
.
.
#trailrunningsweden
#hertrails
#getoutside
#trailtime
...

Golden Hour Hill Reps 🌇
.
.
#trailogpandelygtesjov #TogP #trailrunning #ultrarunning #ultratrail #runtrails #traillove #trailrunnersbyheart #moremilesmoresmiles #nevernotrunning #optoutside #dansketrailløbere #løberliv #trailløb #löpning #terränglöpning #trailrunningsweden #göteborg
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

17 hours ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

21 hours ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

2 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

5 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

2 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

1 week ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X