Lidingö ultra 26 km

Lyckades vela in i det sista men bestämde mig slutligen för att springa 26 km istället för 50 km under Lidingös vårhelg. Främsta anledningen är att jag har varit sliten och att jag börjat få känningar i en benhinna.

Jag har sprungit loppet två gånger tidigare som uppladdning inför Stockholm Marathon. Första gången (2013) var ett totalt haveri och jag har nog aldrig varit så miserabel och ynklig som jag var då. Året därpå lyckades jag få upprättelse och fick ett riktigt trevlig lopp med min vapendragare Sofia.

I år skulle jag springa loppet på solokvist för första gången och var ute i fabulöst god tid och sladdade in i startfållan exakt två minuter innan start.

Startskottet gick och jag lät mitt mantra ”mitt lopp, mitt tempo” dra igång i skallen. En av mina stora utmaningar när jag springer lopp är att inte bli stressad av vad alla andra gör. För det är något jag tenderar att lägga en herrans massa tankeenergi på. Hur snabbt springer de andra? Går de i uppförsbackarna eller springer de? Rent resursslöseri med andra ord.

Jag lyckades hyfsat bra på att stänga av alla omkring mig och lät istället tankarna vandra och ta in miljön och känslan av att tassa fram längs Lidingös böljande spår. Jag höll medvetet igen för att vara energisnål och gick i de flesta uppförsbackarna. Vissa backar av den snällare sorten sprang jag uppför och känslan av att orka var angenäm. Jag kände mig inte superstark men inte heller särskilt svag. Jag sprang och var väl förberedd på att jag skulle möta många backar under dagen. Första året var jag mer eller mindre i chock när jag insåg hur backigt det var och hann utveckla en kraftig backaversion. Nu välkomnade jag backarna och sprang på i lagom fart där det gick utför eller var platt.

Dagen till ära var det sol men eftersom det blåste en del kalla vindar så valde jag att starta med vindjackan på. Den åkte dock av under senare delen av loppet och jag passade på att krångla mig ur den och värskeryggan i en brant uppförsbacke. Bättre att passa på när man ändå måste gå. I övrigt lät jag loppet få bli säsongspremiär för löpkjolen som av en slump gick i matchande färg med nummerlappen.

Mitt energiintag var långt ifrån genomtänkt eller planerat men jag tog med mig lite blandat smågodis, en energibar och två gels. Jag hade med mig eget vatten eftersom jag vill kunna välja själv när jag vill dricka. Stannade dock på varje station och drack ytterligare vatten. Efter 10 km började jag dessutom ta mig en slurk sportdryck på stationerna. Jag vågade inte testa bullar, banan eller den gröt som serverades. Magen höll sig hyfsat nöjd men tvingade ut mig i skogen för en teknisk paus vid ett tillfälle.

Petade totalt i mig sex godisbitar och det hjälpte mig genom loppet och till och med över den massiva tröskel som tornade upp sig efter ca två timmar. Hann fundera på om det var att jag hade tömt mina energidepåer som gjorde det så markant mycket trögare just där och då.

Småpratade med andra löpare som jag kom ikapp och alla var eniga om att det var bra backigt i sann Lidingö-anda. Vi konstaterade dessutom att vi alla var mer än tacksamma att vi just idag hade varit kloka nog att ”bara” springa 26 km och inte 50 km. Tre gånger har jag sprungit samma lopp och varje gång har jag varit lika glad att jag inte försökt mig på 50 km.

Sista kilometern rullade jag på i lyckorustempo och gick i mål med ett stort leende. Det var länge sedan jag hade en så positiv känsla rakt igenom ett lopp och mitt något naggade löpsjälvförtroende fick sig en putt i rätt riktning. Det är med glädje och självförtroende jag vill löpa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog V32 - Besök på en Trail Running Arena Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X