Lidingö ultra 26 km

Lyckades vela in i det sista men bestämde mig slutligen för att springa 26 km istället för 50 km under Lidingös vårhelg. Främsta anledningen är att jag har varit...

10 maj, 2017 | ,

Lyckades vela in i det sista men bestämde mig slutligen för att springa 26 km istället för 50 km under Lidingös vårhelg. Främsta anledningen är att jag har varit sliten och att jag börjat få känningar i en benhinna.

Jag har sprungit loppet två gånger tidigare som uppladdning inför Stockholm Marathon. Första gången (2013) var ett totalt haveri och jag har nog aldrig varit så miserabel och ynklig som jag var då. Året därpå lyckades jag få upprättelse och fick ett riktigt trevlig lopp med min vapendragare Sofia.

I år skulle jag springa loppet på solokvist för första gången och var ute i fabulöst god tid och sladdade in i startfållan exakt två minuter innan start.

Startskottet gick och jag lät mitt mantra "mitt lopp, mitt tempo" dra igång i skallen. En av mina stora utmaningar när jag springer lopp är att inte bli stressad av vad alla andra gör. För det är något jag tenderar att lägga en herrans massa tankeenergi på. Hur snabbt springer de andra? Går de i uppförsbackarna eller springer de? Rent resursslöseri med andra ord.

Jag lyckades hyfsat bra på att stänga av alla omkring mig och lät istället tankarna vandra och ta in miljön och känslan av att tassa fram längs Lidingös böljande spår. Jag höll medvetet igen för att vara energisnål och gick i de flesta uppförsbackarna. Vissa backar av den snällare sorten sprang jag uppför och känslan av att orka var angenäm. Jag kände mig inte superstark men inte heller särskilt svag. Jag sprang och var väl förberedd på att jag skulle möta många backar under dagen. Första året var jag mer eller mindre i chock när jag insåg hur backigt det var och hann utveckla en kraftig backaversion. Nu välkomnade jag backarna och sprang på i lagom fart där det gick utför eller var platt.

Dagen till ära var det sol men eftersom det blåste en del kalla vindar så valde jag att starta med vindjackan på. Den åkte dock av under senare delen av loppet och jag passade på att krångla mig ur den och värskeryggan i en brant uppförsbacke. Bättre att passa på när man ändå måste gå. I övrigt lät jag loppet få bli säsongspremiär för löpkjolen som av en slump gick i matchande färg med nummerlappen.

Mitt energiintag var långt ifrån genomtänkt eller planerat men jag tog med mig lite blandat smågodis, en energibar och två gels. Jag hade med mig eget vatten eftersom jag vill kunna välja själv när jag vill dricka. Stannade dock på varje station och drack ytterligare vatten. Efter 10 km började jag dessutom ta mig en slurk sportdryck på stationerna. Jag vågade inte testa bullar, banan eller den gröt som serverades. Magen höll sig hyfsat nöjd men tvingade ut mig i skogen för en teknisk paus vid ett tillfälle.

Petade totalt i mig sex godisbitar och det hjälpte mig genom loppet och till och med över den massiva tröskel som tornade upp sig efter ca två timmar. Hann fundera på om det var att jag hade tömt mina energidepåer som gjorde det så markant mycket trögare just där och då.

Småpratade med andra löpare som jag kom ikapp och alla var eniga om att det var bra backigt i sann Lidingö-anda. Vi konstaterade dessutom att vi alla var mer än tacksamma att vi just idag hade varit kloka nog att "bara" springa 26 km och inte 50 km. Tre gånger har jag sprungit samma lopp och varje gång har jag varit lika glad att jag inte försökt mig på 50 km.

Sista kilometern rullade jag på i lyckorustempo och gick i mål med ett stort leende. Det var länge sedan jag hade en så positiv känsla rakt igenom ett lopp och mitt något naggade löpsjälvförtroende fick sig en putt i rätt riktning. Det är med glädje och självförtroende jag vill löpa.

Senaste blogginläggen

 • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
  Läs mer
 • Race Report - Salming Idre Fjällmaraton Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • PurePower Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Race Report SM Ultratraillöpning - Aktivitus Trailrace 73 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Meny

X
X