Motivation till träning – kommer gratis eller kostar ansträngning?

Vårmorgon. Motiverande.

Motivationen till träning är något som förändras. Den böljar fram genom livet med toppar och dalar. Ibland är motivationen hög och inget kan stoppa mig, jag vill träna ofta och länge och har lust och ork till allt. Ibland är motivationen nästintill obefintlig och jag ifrågasätter mål och mening och varför.

För mig är kontinuiteten nyckeln till att behålla motivationen genom alla årstider och skeden i livet. Att jag springer och tränar något nästan varje dag gör att jag hittills har hållit mig skadefri och har en stark kropp som gör det jag ber den om i min vardag. Att jag inte känner efter för mycket eller tänker efter för länge innan jag byter om trots att det regnar eller att jag känner mig allmänt trött, bara gör! Jag säger till mig själv att jag bara ska springa en liten tur, bara några kilometer, sakta och lugnt. Ibland blir det så. Men väl ute kommer jag ofta över det jobbiga motståndet och den lilla turen blir mycket längre, för det var huvudet som var trött, inte kroppen. Jag känner mig som en vinnare då.

Men! Brist på motivation kan också betyda att man faktiskt behöver vila. Det kan vara kroppens sätt att signalera stopp. Det krävs självinsikt för att veta om det bara är för att man är bekväm som man saknar motivation eller om man ska ta några dagar ledigt från träningen. Är du en person som alltid pushar dig själv till gränsen för vad du klarar är det förmodligen dags att vila. Är du en person som känner efter lite för mycket och alltid står över träningen om det känns motigt är det dags att köra på trots omotiverad kropp och huvud.

Kan man invänta motivation? Om jag inte känner för det idag kanske jag känner för träning imorgon? Jag tror inte det. Motivationen kan inte väntas in. Motivationen måste man arbeta med, planera för och skapa själv. Hur?

För mig fungerar lopp som den bästa motivationen. Att ha ett spännande lopp, en utmaning, en upplevelse som hägrar i framtiden gör att jag känner att varje träning för mig framåt och ger mig bättre förutsättningar att lyckas. Och att lyckas i ett lopp innebär för mig att jag har en fin upplevelse, att jag mår bra under loppet och har roligt. Ju bättre tränad och ju bättre mina förberedelser är desto roligare har jag. Desto bättre minnen kan jag bära med mig och använda till andra utmaningar.

Att springa och träna tillsammans med andra gör också att man ser fram emot träningen. Den har ett dubbelt syfte, både fysiskt men också socialt, visst går träningen lättare när man har någon att prata med under tiden. Gå med i en löpargrupp eller bestäm tid med en kompis, det är mycket svårare att backa ur träningen när någon står och väntar.

 

Ny plats! Rya åsar i Borås fick ett besök under sonens hockeyträning.

Spring på nya platser. Jag älskar att planera nya rundor med hjälp av Strava eller kartor. Att upplevelsespringa och fokusera på de nya omgivningarna istället för på tidtagning och hastighet ger mig glädje varje gång. Provspringa banor inför lopp, låtsas att det är tävling, härligt!

Läs om löpning. Lyssna på löparpoddar. Prata med löpande vänner. Ta intryck från springande människor med olika bakgrund och mål, få inspiration till att prova nya träningsupplägg.

Använd ett träningsprogram, helst ett som är personligt utformat efter just dina förutsättningar och aktuella träningsstatus. Då behöver du inte tänka efter så mycket kring vad och hur du ska träna och springa, bara gör och följ programmet och känn dig nöjd när du bockar av träningspass. Å andra sidan kan ett träningsprogram också öka stressen kring träningen och vara ett negativt krav på vad du ska klara av för att du ska vara nöjd med dig själv. Då är det säkert bättre att springa på känsla och låta lusten styra. Livet i helhet ska fungera, löpningen ska göra dig glad och stark, inte besviken och svag.

Detta är yttre sätt att öka motivationen till träning. Men den främsta motivationskällan av dem alla kommer såklart från ditt inre. Att löpningen i sig är rolig! Att du har en önskan att leva stark och frisk så länge som möjligt. Att må bra i själen och kunna njuta av det som är viktigt i just ditt liv. Att vara så förberedd som möjligt då livet plötsligt ställer nya och svårare krav. Att vara en hälsosam förebild för dina barn, att vara en god människa. För det tror jag, att träning gör oss vänligare och mer tacksamma över livet.

I skrivande stund skiner solen, våren är hos mig och motivationen till träning har aldrig varit större. Jag har en ny äventyrlig runda planerad, på mtb idag. Längtar!

 

Följ gärna min träning inför kommande utmaningar på Instagram,  trailbykidmark.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Vi testar Icebugs sko NewRun! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Kan jag kalla mig löpare? Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Satsning på längdskidåkning i vinter! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Träningsparadiset Lost Villa Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X