Tips för dig som är nyfiken på ultralöpning

  Hur börjar man springa ultralopp och hur behöver man träna för att klara av löpsträckor längre än ett marathon? Arrangören av ultraloppet Jättelångt har engagerat sig i ultralöpning i...

 

Hur börjar man springa ultralopp och hur behöver man träna för att klara av löpsträckor längre än ett marathon? Arrangören av ultraloppet Jättelångt har engagerat sig i ultralöpning i nio års tid och har samlat på sig mycket erfarenhet. Nu hjälper de oss att redo ut vanliga frågor. Vad är lockelsen? Hur tränar man? Hur hanterar man den psykiska utmaningen?

Vi kontaktade Anna Hedlund, projektledare på Jättelångt som också är utbildad personlig tränare för uthållighetsidrott samt löpcoach.

Hur börjar man med ultralöpning och hur länge behöver man träna för att klara av en ultra?

-De flesta som börjar gör det på grund av utmaningen att testa kroppens gränser. Man vill helt enkelt se hur kroppen reagerar. De flesta av våra deltagare springer inte för att uppnå någon viss tid utan enbart för att klara av att genomföra loppet. Det är en rätt stor skillnad i grundinställning.

Som i alla andra saker i livet har varje individ olika genetiska förutsättningar, vilket gör att vi har olika lätt för att klara av ultralöpning. Genom regelbunden löpträning över tid kommer du givetvis klara av det bättre.

En viktig del är balansen mellan träning och återhämtning. Vi brukar lite skämtsamt säga att det är bättre att förbereda sig ett år innan än att rehabilitera sig i ett år efter.

Hur långa pass behöver jag springa i veckorna för att klara av ultralopp som exempelvis Jättelångt på 70 km?

-Generellt brukar det vara bra att försöka få in ett lite längre pass i varje vecka. Vad som är långt beror såklart på träningsbakgrund, men under en träningsperiod kan man successivt för varje vecka försöka öka upp längden på långpasset med 5-10 min/vecka tills mn kommit upp på pass mellan 2-3 timmar. Sedan spelar som vanligt underlaget stor roll. Här är det smart att ta reda på vilket underlag som väntar vid loppet som du tränar mot.

Hur kan jag förbereda mig för mentala svackor under ett ultralopp?

-Börja med att helt enkelt bestämma dig för att du skall klara av loppet. Sedan är det bra att vara medveten på att det kommer bli svackor under loppet som du kommer att behöva ta dig igenom. Det upplever nog alla ultralöpare.

Dela in loppet i delmål. Se inte målet flera mil bort utan nästa energistation fem kilometer bort. Försök plocka fram positiva bilder i huvudet när det går tungt. Se också till att fokusera på dig själv och inte dras med i högre fart av andra löpare.

Redan veckorna före loppet kan du jobba mentalt med att visualisera bilder för dig själv där du ser dig själv klara av loppet och hantera svackorna. Då kommer du att ha enklare för det när du väl är där.

Hur skall jag tänka kring energiintag?

Energiintag före och under loppet är en viktig nyckel för en lyckad ultraupplevelse. Tänk igenom, planera och testa noga den energi du vill använda under loppet och vänj magen vid detta intag. Träna innan vid samma tidpunkt under dagen som du skall prestera vid loppet. Om du vill använda arrangörens sportdryck - var noga att kontrollera märket och testa att din mage tål den.

Blir du sugen på att testa ett ultralopp rekommenderar vi att kika in Jättelångt i vacker Roslagsterräng den 17 juni 2017.

TILL ANMÄLAN

Utvalda nyheter

Loppen du vill springa

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

12 km Trail Run.
En skön sen eftermiddags tur. Lätt bistert ute , men det är bara att slå undan den dåliga tankarna. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder 😂😂
☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen  #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb

12 km Trail Run.
En skön sen eftermiddags tur. Lätt bistert ute , men det är bara att slå undan den dåliga tankarna. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder 😂😂
☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb
...

239 18

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X