Gästriklands bästa traillöpning

Allt om traillöpning i

Gästrikland

Läs mer

Sveriges bästa traillöpning kollar in Gästrikland. Landskapet där en av Sveriges allra starkaste och mest uthålliga löpare tränar till vardags. Givetvis talar vi om ultralöparen Elov Olsson.

Elov är uppväxt i Jädraås, 18 km väster om Ockelbo, och det är där han lägger den mesta av sin träningstid. Ofta tränar han ihop med bröderna Johan och Jocke Lantz.

-Tillsammans utgör vi Olssonlantzrunning eller #ockelbomaffian och vi älskar verkligen löpning. Under många år har vi sprungit ihop vid åtskilliga lopp och resor. När jag senast var i Kalifornien på Western States 100 miles var exempelvis Johan med som pacer och hjälpte mig under hela loppet, berättar Elov.

Under en träningsvecka springer han i genomsnitt ca 133 kilometer och huvuddelen av årets träning genomförs på hemmaplan i Gästrikland. När Elov tipsar om landskapets fem bästa ställen för traillöpare var det inte enkelt:

-Nej, det finns många vackra platser i Gästrikland, trots att det till ytan är ett relativt litet landskap. Jag har dock valt ut de fem platser som jag gillar bäst för såväl träning som upplevelse.

Namn: Elov Olsson
Ålder: 27 år
Tränar: För ultralopp
Bor: Gävle

[divide]

Gästriklands topp 5

1. Ulvsta/Rönnåsen (Ockelbo)
Med utgångspunkt från Ulvsta Friluftsgård finns tillgång till Elljusspår. 2,5km, 5km och några kortare slingor. Upp i skogarna till Rönnåsen går sedan två stycken uppmärkta stigar. Korta Rönnåsjoggen (10km) och Långa Rönnåsjoggen (18km). Uppe i Rönnåsen spretar stigarna ut sig i fin natur, med de häftiga klapperstensfälten. Gästrikeleden kommer från Jädraås till Häståsen, med sitt brandtorn som ger utsikt till Gävle, Kungsberget, Lingbo m.m. Den fortsätter sedan vidare mot Mårtensklack, Medskogssjön, Högbo osv.

2. Skidstavallen (Gävle)
Som man kan höra på namnet, så är det ett skidspår. Detta guldkorn ligger utanför Strömsbro påväg ut mot bönan i Gävle. Elljusspår och trevliga stigar. Spåren är från 1,5km upp till 10km. Vill man springa längre, så är det bara att vika av på en stig. För det finns det gott om här ute. Uppskattar denna plats lite extra i Gävle, då det är mer kuperat än resterande platser i staden.

3. Hohälla (Storvik)
En vacker barrskog med fina stigar, där även Gästrikeleden passerar. Tillgång till vindskydd med och utan eldstad. Plus platser med fin utsikt. Här går terrängloppet Hohällabravaden, som är en personlig favorit i Gästrikland.

4. Kungsberget
Med sina 200 höjdmeter, så är Kungsbergets skidanläggning platsen att vara på om man är ute efter höjdmeter i Gästrikland. Finns hel del varianter att ta sig upp på toppen. Inte alltid så natursköna rutter upp, men utsikten sträcker sig till Ockelbo, Gävle m.m.
Gästrikeledens finare stigar slingrar sig från Hofors och skråar runt halva berget, för att sedan fortsätta mot Jädraås och Ockelbo eller Åmot.

5. Hemlingby (Gävle)
Hemlingbybacken, elljusspår och Gästrikeleden.
Vill man jaga höjdmeter, så är det bara att koppla på ditt psykiska jag. Ca. 35höjdmeter på en vända. Johans rekord är på 35 vändor.
Elljusspåret består av allt från 0,6km upp till 10km. Men även det lite vildare 15km, som numera inte är uppmärkt. Även här går Gästrikeleden förbi. 65km, om man vill ta sig till Rönnåsen.

 

Allt om traillöpning i

Gästrikland

Läs mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintLandskap:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmLandskap:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:VästergötlandAnmälanDeltagare

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Obbola Trail Challenge Bröderna Backa
  Läs mer
 • Löparupplevelser x 3! Skirun, Urban Run och utsiktslöpning på Tjolöholm Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Tips för att kunna göra pull-ups / chins Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Reset, refocus, restart! Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X