Kontraster i träningsmiljö

Det har minst sagt varit varierande miljöer för mina träningspass de senaste veckorna. Efter ett tufft O-ringen, där jag tävlade 5 lopp på sex dagar, varav tre över timmen och två närmare 90 minuter, var det välbehövligt med en lugn återhämtningsvecka. Veckan var planerad till vandring med min fjällen-”partner in crime” Lisa. En femdagarstur med tält kring Vålådalen. Ett perfekt sätt för kroppen att få återhämtning men ändå lugn och lågintensiv träning över lång tid. Att gå 5-7 timmar per dag och med ca 15kg tung ryggsäck är ingen dålig form av lågintensiv träning. Uppför får jag till och med upp pulsen i normal träningspuls för löpning. Utför är det riktigt bra styrketräning för ben och fötter, att hålla emot och parera rötter och stenar med den extra vikten som väskan ger. Efter en lång dags vandring känner jag tydligt att kroppen fått jobba, men på ett skonsammare sätt än om jag sprungit ett långpass. Den perfekta återhämtningsaktiviteten efter en tuff tävlingsvecka!

 

Efter fjällvandring bar det av med flyg över Atlanten. New York var destinationen för 2,5 vecka och på träningsplanen stod 10 dagar grundträning följt av lite lugnare dagar med tävlingsförberedande träning inför den stundande världscupen i Lettland. Ombytet från fjäll till storstad var slående. Ljuden, värmen, bruset, lukterna, stressen, folkmassorna. Från att ha vaknat upp i ett tält helt ensamma i de svenska fjällen till en myllrande storstad med lika många invånare bara på Manhattan som i hela Sverige. Ofattbart. Men efter första morgonjoggen i Central Park var jag helt övertygad om att även denna miljö skulle funka helt ypperligt för träning de kommande veckorna.

Träningsmiljö är viktigt. Resurser, verktyg, sparring, temperatur, löprundor, natur, upplevelse. Så mycket man kan väva in i begreppet. Och att byta träningsmiljö är för mig också viktigt. Fjällen har sina fantastiska kontraster som gör det nästintill oslagbart, men även denna storstad på andra sidan Atlanten hade något att erbjuda som även en skogstoking som jag kunde beundra och njuta av.

Visst det var varmt, mycket folk, 7 övergångsställen att korsa innan jag var framme i parken, så långt ifrån frisk klar fjälluft du kan komma. Men det var också vackert, lummigt och sällskapligt. Man behövde aldrig känna sig ensam och det fanns dricksvatten att tillgå lite här och var utefter löparbanan. Vackra vyer med kontrasterna från det gröna och dammarna i parken mot höghusen som reste sig som en fasad på lite håll runt om en, vart man än såg.

Att springa runt den 10km långa anlagda löparbanan som slingrade sig fram genom Central Park blev snabbt en favorit för långpass och intervaller. Lite småkuperad, dricksvattenfontäner på lagom utplacerade avstånd och inga korsningar eller bilar att behöva väja för. Nackdelen för mig var underlaget. Asfalt, asfalt, asfalt. Svårt att gå från först en veckas tävlande i skog, till vandring i fjällen och sedan drygt två veckor med enbart löpning på asfalt. För en skogslöpare som jag i alla fall. Så löpningen fick bytas av med alternativa pass inne på gymmet. Förutom styrka även cykel och crosstrainer.

På gymmet var det något svalare, men tristessen i att sitta 2,5h på en motionscykel i stället för att springa ute i parken gör att den något mer behagliga temperaturen inne inte räckte för att väga över på plussidan. Dock en välbehövlig åtgärd för att skona kroppen och faktiskt kunna fortsätta springa de flesta av passen ute. Men trots några sådana försiktighetsåtgärder var mina lår inte så pigga på mer asfalt efter en dryg vecka och jag fick ta två extra dagar inne på crosstrainern för att låta ömheten i musklerna lägga sig. Efter det kunde jag fortsätta med en hållbar belastning för resten av vistelsen och springa de pass som jag planerat.

Det går faktiskt att springa på lite mjukare underlag här och var i Central Park. På gräsytor och grusgångar. Men det blir inte något flyt i den löpningen eftersom man hela tiden måste väja, vända eller vika av ut på asfalten igen. Men gräset är bra för till exempel lite löpskolning och stretch. Eller att bara ligga på och njuta av solen och värmen efter slutfört svettigt intervallpass.

Byte av träningsmiljö kräver också ett mer uppmärksammat sinne på hur kroppen reagerar på förändringen. Hemma är jag van och anpassar både mig och träningen till vad kroppen klarar av. Lagom mycket löpning på hårt underlag, lagom mycket alternativträning. När jag är iväg i en annan miljö sätts vanorna ur spel och jag måste bli mer uppmärksam på hur kroppen klarar förändringen. Som en ömmande höft efter några dagars vandring med tung packning. En liten förskjutning av avbärarbältet och ingen smärta nästa dag. Eller ömma lår efter för många dagar med löpning enbart på asfalt. Inga mjukare underlag för löpning finns tillgängliga, ingen skog, så alternativet får i stället bli cykel och crosstrainer. Våga känna efter och våga ändra i planen.

         

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör15majalldayalldayFeaturedSundsvall Trail21,1 km, 9,8 km, 5 km, 2.8 kmLandskap:Medelpad

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Hälsingevår, memory lanes och Bergslagsleden Anna Carlsson
  Läs mer
 • Skogen, I love you! Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Altra Lone Peak 5.0 Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck
Icebug Oribi5 BUGrip M WinterGreen
Vintersko

1999kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Petzl Swift RL Orange
Pannlampa

1199kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor
USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck
Icebug Pytho4 Bugrip Black/Ruby
previous arrownext arrow
Slider
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

VJ Ultra är på ingång i maj. Är en lättare, mer komfortabel och smidigare trail/terrängsko än VJ Maxx. Ultran har uppbyggd sula för långa lopp som Maxx, men den är inte lika styv. Den har bred läst och ungefär 6mm i drop. Mer info kommer i maj.

#trailrunning #trailrunningsweden #bergsmarathon #fjälllöpning #fjällen #swimrun #ocr
...

Tjohoo!!
.
I mål på Nordtorp 10 open track! Startade tidigt på morgonen och fick nummerlappen som en medalj efter målgång!
.
Tack bergspringfriends för att ni fixar Corona-anpassade lopp i dessa tider!
Mycket fint ordnat! 👏🏻👏🏻
.
Racerapport kommer senare!
#bergspringfriends
...

8km run today😃#run#running#runningmotivation #runner #trailrunningsweden #stayfit#fitover50 #trailrunningsociety ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

19 hours ago

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd 🙂 ... Se merSe mindre

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd :)

Kommentarer på Facebook

Vad heter skorna ?

Ser ut som Hoka Speedgoat 4. Finns i wide också.

Inga tillbud för stukningar med hög sula vid ojämn terräng?

Finns ju även Hoka Torrent som också är en fin trailsko, något lättare men ändå väldigt stabil. Har provat båda.

20 hours ago

Trailrunning Sweden

Årets Stora Trailskoguide är här.
https://trailrunningsweden.se/2021/04/…
... Se merSe mindre

3 days ago

Löpar klocka?

Skulle vilja ha bra tips på en bra klocka. Idag springer jag med en Polar M430 o är supernöjd. Men känner att jag skulle vilja få med funktionen att ladda ner GPX kartor i klockan o springa efter.
Vad är nästa steg utan att köpa nån värsting med massa onödiga funktioner. 🤔

Hitade även gamla trådar i forumet här som jag ska spana på oxå. 👍

/Daniel ✌️
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Om du vill stanna hos Polar så kan du ladda ner GPX-filer via Komoot-kartplatformen till Vantage V2 och GritX och få enkel vägvisning (utan kartbild). Vill du ha the full monty, så är det Garmin Fenix 6 eller Forerunner 945 som gäller. Hypade märket Coros, som erbjuder bra pris/prestanda men endast ruttnavigering utan kartvisning. Suunto 9 baro verkar också ha kartvisning - inte helt säker.

2 weeks ago

Tar gärna emot tips om träningsklocka som inte är så avancerad men ändå bra. Vill kunna koppla till spotify, gps, pulsmätning, alltså inget annat utöver när jag tränar så som sömnmönster. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Suunto 7 är ett bra alternativ mig veterligen, såg att XXL hade bra pris på den nu.

Med Garmins klockor kan du tanka ner musik i klockan, med Polars klockor kan du styra appen i telefonen. Vilket föredrar du? Hur lång batteritid behöver du?

Har en Garmin Instinct som jag är väldigt nöjd med😊 Basic men har ändå det du efterfrågar.

Kolla nya Vantage M2 från Polar. Den fyller din kravspecifikation, om nu priset lirar vet jag inte 😊

Tack för era tips! Ska kolla upp dem vid tillfälle 😁

Garmin forerunner 245 musik billig och funkar väldigt bra.

1 week ago

Någon som springer i någon av varianterna av Salmon Alphacross? Vad tycker ni?
Jag kör nu New Balance Summit Q.O.M och är så nöjd! Men nu är det dags för nya, och då tillverkas inte den modellen längre...
... Se merSe mindre

2 weeks ago

Ska till Mölndal nästa helg och tänkte ta med mina trailskor och springa en runda, ca 5-7km. Måste vara ren trail, ingen asfalt eller grusvägar. Springer mycket på MTB stigar annars. Har knäproblem så behöver mycket rötter och ojämnheter för att isättningarna ska bli naturligt varierade. Vad har ni för tips på leder? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Änggårdsbergen har hur mycket fin trail som helst. Kolla t.ex på appen Trailforks

Sandsjöbacka, har fina leder

Bohusleden!

I Änggårdsbergen har du massor att välja mellan, men du kan även få en riktigt mysig tur uppe på Safjället i Mölndal. Undvik motionsspåret och ta stigarna runtom och passa på att njuta av utsikten från klippavsatserna längst ut på platån. Runt 6 km blev denna runda på sist jag skuttade runt där.

Kika bort mot Pixbo och Gunnebo slott. Fantastisk skog!

Åk till Herkulesgården och spring bohusleden ned mot Kållered. Tillbaka följer du vit mtb-led. Då har du knixiga och fina stigar hela tiden. ...och kan springa i Gunneboskogarna om du är pigg när du kommer tillbaka!

Utgå från Råda Säteri och kör runt halvön Labra, sedan en bit på Rådasjön Runt norrut. Väldigt bra trail. Alternativt Bohusleden runt Norra Långevattnet, ovanför Öisgården. Där är det också bra, allt från knixig stig till berghällar.

Partille tex runt Kåsjön 👍

Sandsjöbacka har allt möjligt, särskilt södra Sandsjöbacka, kör av E6 vid Lindome och parkera vid Långås så har du fin och mjuk löpning runt Sandsjön och upp på bräckan med mer. vastkuststiftelsen.se/wp-content/uploads/2016/10/Sandsj%C3%B6backa-sp%C3%A5rt-o-leder.pdf

Lackarebäcks reflexbana i Ö Mölndal. Ren trail med många höjdmeter o utsikt över Möndal o delar av Gbg.

Birgitta Edenarw

Sandsjöbacka mjukt och fint

Johannes Rudolfsson vad tror du om de här lederna?

View more comments

4 weeks ago

Jag behöver tips! Jag är inget vidare insatt i hur man ska tänka när man räknar på hur fort man ska springa intervallerna. När jag läser på, så brukar det stå "om du springer milen på den här tiden så ska du springa intervallerna i den här farten" etc.

Eftersom att jag är lat så undrar jag om det finns appar för sånt här? 😅

Typ att man kan fylla i hur snabbt man springer milen och så räknar appen ut ett pass åt en som man bara kan följa, sedan uppdaterar man tiden allt eftersom man blir snabbare!
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Se till att ligga på tröskel/max varje gång. Tycker man ska hålla samma fart varje intervall. Så gå inte ut för hårt, för att avsluta med en långsammare tid på slutet. MITT tips 😉

Eller spring efter puls, ligg i en hög pulzone varje intervall. Då behöver du inte tänka på farten.

Racefox ska ha bra upplägg har jag hört. Dock abonnemang.

runfastcoach.com/calc2/index.php denna tycker jag är bra!

Om du springer trail så tycker jag det är omöjligt springa efter en given hastighet. Spring efter puls och /eller känsla. Kör så hårt att du inte kan snacka mer än enstaka ord i stöten. Tänk på att pulsen är trög, det som känns helt ok första minuten kan bli grymt jobbigt väldigt fort 😉

Jag tränar med runningcoach.me/sv inför Göteborgsvarvet Marathon. Programmet anpassas till ens prestationsnivå. Litar på dem, har sprungit flera halvmara med deras träningsupplägg, använde Brons abonnemanget

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X