Jämtland

Sveriges bästa traillöpning tar sig till Jämtland där Petter Engdahl tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. De Jämtländska fjällen bjuder på spektakulära vyer och fantastiska leder för traillöpning.

Petter Engdahl är en av Sveriges absolut vassaste traillöpare på herrsidan och vann både Salomon 27K och Peak Performance Vertical K i somras. Vintertid är det längdåkning som gäller för 100% för den hårt satsande Årebon. Vi bad Petter som sprungit tusentals timmar i Jämtlandsfjällen att tipsa om landskapets fem bästa platser för traillöpning.

Namn: Petter Engdahl
Ålder: 23 år
Tränar: 1050 h per år
Bor: Åre

Jämtlands topp 5

1. Åre

Åre är det absolut bästa stället i Jämtland för den som vill plocka många höjdmeter. Min favoritrunda är att starta vid Torget-Totthummeln-Lillskutan-Åreskutan- Västerskutan- Blåstenen-Åreskutan. En tur på ca 4-5h och över 2000 vertikala höjdmeter. Vill man ha det lite lugnare turer finns det fina leder runt skutan från Björnen.

 

2. Storulvån
Storulvån har stora fjäll, fina leder och fantastisk natur.

3. Vålådalen
Efter jag slutade gymnasiet bodde jag i över ett år på fjällstationen i Vålådalen och där finns det mängder av alternativ bara av att utgå från Fjällstationen. Vill man ha plattare alternativ kan man springa mot Stendalstugorna, Vålåstugorna eller Lundörren. Vill man ha det mer kuperat kan man springa upp mot Ottfjället. Väl uppe på Ottfjället kan man springa efter Fjällmaranton-leden mot Ottsjö eller springa obanat och upptäcka nya delar av av fjället.

Foto: http://www.fjallmaraton.se

4. Bydalen
Har sprungit Bydalens Fjällmaraton och blev positivt överraskad över natur och leder. Här är fjällen ännu vildare och tuffare framkomlighet.

5. Ullådalen
I Ullådalen finns fantastiska myrar att träna i. Det finns även leder mot Duved bakom Mullfjället.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ändrade planer - När Everest blev Marmolada Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Tog en kortare löprunda bara för att memorera passet inför måndagens runda med löpargruppen. När vi sprang här i höstas så var det pannlampelöpning, men det var helt sjukt magiskt då grupperna såg varandras ljus genom skogen som pärlband med lyktor. Jag sprang före grupperna och filmade lite då och det var en helt galet go känsla att se de olika ljusslingorna från de olika fartgrupperna samtidigt, fast på olika ställen i skogen. Typ som tre luciatåg. I vår senarelade vi passet i detta område, så de som sprang här i höstas får se hur det ser ut i dagsljus.

Kom på mig själv ett par gånger med att backa ner från 4:50-tempo flera gånger idag igen. Jag vet inte om det är placebo eller vad som gör det, men jag upplever att när jag springer med mina Altraskor, så ökar lusten att springa fort. Eller det känns liksom lättare att springa fort. Skorna är dock rätt pluffsiga, väldans mjuka och inga räcerskor alls och jag betvivlar att 0-droppet har så stor inverkan i terrängen, så det måste vara någon placeboeffekt? Eller så gör skorna bara något som gör att det känns bra att springa fortare. Det är fjärde gången nu med exakt de skorna som jag märker att jag höjer tempot mot för vanliga pass.

Löpargruppen får i varje fall en snustorr löprunda på måndagens pass, trots flera dagar nu med ihållande regn.

#trailrunningsweden #trslöpargrupper #trsgöteborghärryda
...

Idag stod det backintervaller på schemat😎

#traillöpning #trailrun #run #trailrunningsweden #trail #runner #runningmotivation
...

Gått å blitt lite sjuk. Dag tre avklarad inomhus. Drömmer om sådant här! Löpning på fjället 🏔 skönt att man inte är sjuk speciellt ofta, får se det som lite extra vila och avkoppling. Orkar inte så mycket annat heller, för den delen. Men då uppskattar en löpningen desto mer då det är dags igen 😍
#älskalöpning #löparglädje
...

Nyutslagen bokskog, mattor av vitsippor... #torekovbåstad #hokaoneone #hoka #båstad #torekov #visitbåstad #bjäre #trailrunningsweden #traillöpning #hotelskansen ...

Morgonlöp Igen, är förvånad själv 🙃 Men det gav hjärnan bättre vätska att bada i, så nu blir dagens utbildning en baggis 🤗 #blioslagbar #idrefjällmaraton #trailrunningsweden #nocout #runnersforsustainability #salmingrunning #nocoutchallenge2021 #friskeffekt ...

Spinner vidare på en tidigare post jag gjorde apropå att våga prata om det. Detta är mina egna reflektioner utifrån mina egna erfarenheter vill jag tillägga😊

Om en person vågar öppna upp sig och prata så är det absolut viktigaste för dig som lyssnare att faktiskt bara lyssna. Tänk dock på att det är en skillnad mellan att höra någon och att faktisk lyssna på någon. Men du som lyssnare behöver inte tänka att för att kunna hjälpa till måste jag komma med kreativa förslag på lösningar på de problem eller bekymmer den andra personen luftar. Visst kan man ibland behöva ge en push i rätt riktning men den viktigaste förändringen och den som kommer bestå är den man inser själv att man måste göra. Att bara få prata ut ibland inför någon kan hjälpa en att komma till en hel del insikter och kan vara en del av läkeprocessen. Så våga prata om det och ibland bara lyssna och hör vad den andra personen har att säga.

Bästa sättet för mig att bearbeta och försöka komma till insikter är just via löpningen👌. Men sen är jag grymt tacksam över att jag haft folk runt om mig som velat lyssna de gånger jag faktiskt orkat öppna upp och prata. Nu för tiden är jag helt öppen över hur jag mår, känner och min krokiga historia. Jag känner ingen som helst skam längre och det hjälper mig att parera eventuella dalar som kanske inte behöver bli lika djupa längre.

Har ni kommit hela vägen hit ner vill jag oxå passa på att tacka för er uppmärksamhet😊🙏 Ha en fin dag!#mentalhealthawareness #mentalhealthmatters #tränaförattmåbra #måbravarjedag #terapi #runningismytherapy #runningmotivation #runninginspiration #löpning #jagspringer #running #trailrunning #trailrunningsweden #trailrunneuse #trail #asics #instarunners #runnersofinstagram #runnerscommunity #runner #laufen #hardlopennl #hardlopen #corrida #carrera #lifestyle #outdoors #runhappy #run #trainingismytherapy
...

New Balance Fresh Foam X Hierro 6

👟Cómodas, con gran amortiguación y con muy buen grip para distancias largas.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#trailrunning #running #trailrunner #trailrun #run #trail #trailrunninglife #trailrunningviews #runner #instarunners #ultrarunning #trailrunningview #trailrunningaddict #mountainrunning #trailrunningyogi #nature #trailrunningmag #trailrunningshoes #mindfulness #trailrunners #irunwhereyouvacation #trailrunningsweden #mountains #trailrunningpuertorico #runnersofinstagram #runnersworld #trailrunningdenmark #trailrunningpuertorico #puertoricoesbello #runyogameditate
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

6 hours ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

3 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

2 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

6 days ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

6 days ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

1 week ago

Morr. Köpte ett par Asics Trabuco Max för några veckor sedan. Sitter väldigt skönt på foten, men efter någon kilometer får jag ömma tår och öm trampdyna under foten. Tror ni att det beror på att den är lite uppböjd framtill? Vet inte om man vänjer sig? Funderar på att sälja vidare. ... Se merSe mindre

Morr. Köpte ett par Asics Trabuco Max för några veckor sedan. Sitter väldigt skönt på foten, men efter någon kilometer får jag ömma tår och öm trampdyna under foten. Tror ni att det beror på att den är lite uppböjd framtill? Vet inte om man vänjer sig? Funderar på att sälja vidare.

Kommentarer på Facebook

Uppböjda tår, så kallad ”toe spring” kan orsaka många olika problem och skador. När skorna ändrar tårnas och fotens naturliga vinklar uppstår en kedja av problem som kan orsaka skador i flera delar i kroppen.

Jag har likadana sedan någon vecka. Jag upplevde att om man inte drar åt dem så hårt blir det inte så. Lätt att få blodstopp med de tunna snörena. Jag Men det är bara en teoru

Testa att flytta upp snörningen ett eller två hål nedifrån dvs hoppa över dom hålen. Hur är din fotstatus i övrigt?

Hade samma problem första gångerna jag sprang långt i Trabucco max, tror att det delvis beror på att det är en ganska mjuk och studsig sko. Men det ger sig efter några ggr! Sprang större delen av Bergslagsleden i den under helgen helt utan problem.

Mjae, gissar att du drar åt dem för hårt för att kompensera för att de inte riktigt passar din fot. Har du köpt "ultrastorlek" (lite för stora)?

Jag har problem med känsliga fötter, får blåsor super lätt och vet inte vad jag ska ta mig till! Påverkar min träning enormt, har ni några bra tips? Har tejpat, löparsnörning men det hjälper inte så mycket.

Jag skulle nog sälja vidare och titta på andra skor som har större tåbox

Jag har väldigt smal framfot och brukar ömma rejält under tårna när jag springer in nya skor. Jag har resonerat att det tar lite tid för foten att hitta sin exakta plats i skon och att det är framfoten som drabbas eftersom det är den som har mest kontakt med marken. Jag kan aldrig byta rakt av utan springer in nya skor på kortpass under flera veckors tid.

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X