Frida Södermark springer dit hon vill

Hon har koordinaterna för sitt älskade Norrköping tatuerade på armen. Men ultralöparen Frida Södermark vill se hela världen. – Det ger mig kickar att upptäcka nya miljöer och möta andra kulturer, helst medan jag springer, säger hon. Frida har nyligen kommit hem från Kina där hon sprang Fuxian Lake Higland Ultramarathon. 100 kuperade kilometer runt ...

Foto: Elsa Lindholm

Hon har koordinaterna för sitt älskade Norrköping tatuerade på armen. Men ultralöparen Frida Södermark vill se hela världen.
– Det ger mig kickar att upptäcka nya miljöer och möta andra kulturer, helst medan jag springer, säger hon.

Frida har nyligen kommit hem från Kina där hon sprang Fuxian Lake Higland Ultramarathon. 100 kuperade kilometer runt en sjö, på 1 800 meters höjd, i tropisk värme.
– Det är faktiskt det jobbigaste jag har gjort. Jag fick plocka fram alla mentala strategier jag har för att ta mig igenom loppet. Det gick en timme långsammare än vad det normalt tar att springa 100 km, säger Frida som slutade som väldigt nöjd trea i loppet.

Meriter som fyra SM-guld på 100 km, en 8:e plats i Comrades 2014 och 4:e plats i Ultravasan 2017 vittnar om att Frida är van vid att det är långt och jobbigt.
– Min styrka som löpare är definitivt mitt pannben. Jag viker inte ner mig, jag ger inte upp. Sedan har jag en kropp som pallar och återhämtar sig snabbt. Jag verkar helt enkelt ha de genetiska förutsättningarna för att springa långt och inte gå sönder.

Varför springer du?
– Jag började sent, men var fast från första steget. Man kan springa överallt! Löpning är enkelt och bästa sättet att utforska nya ställen. Och så får jag vara med om så mycket. Innan jag provade visste jag inte att jag gillade löpning. Så är det med mycket, man får testa för att se om man tycker om saker. Löpningen ger mig mer energi, jag skulle säga att jag blev en bättre människa. En ny värld öppnade sig, en ny spännande arena och jag fick nya vänner. Sedan blev det så klart ännu roligare när jag märkte att jag hade talang för det.

Många av Fridas huvudtävlingar avgörs på asfalt, därför tränar hon också mycket på väg. Men hon springer trail ett par gånger i veckan.
– Skogslöpning ger styrketräning och den är skonsam. För mig som inte är så bra i skogen blir det mer avkopplande och återhämtande, jag tänker inte på kilometertider och tempo.

Huvudmålet för 2018 är VM på 100 km i Kroatien i september.
– Jag ska också springa Wings for Life, helst på något nytt ställe där jag inte har varit tidigare, och jag vill göra Comrades i Sydafrika igen. Dessutom är det ett mål att göra 2.48 på maran, mitt pers ligger på 2.51.32. I framtiden vill jag springa fler etapplopp som går över flera dagar, jag tror att det upplägget egentligen passar mig allra bäst.

Vad drömmer du om?
– Jag drömmer inte, jag gör! Drömmar ser jag till att uppfylla så fort det bara går. Jag vill till nya platser, hitta nya äventyr. Det här med att återvända till platser och göra om saker är inte riktigt min grej, det finns för lite tid!

Men lokalpatrioten hittar äventyr även på hemmaplan.
– Jag springer dit jag ska, till möten, jobb och till ställen jag är nyfiken på. Det är tillfredställande att ha ett mål med löpturen.

Har du någon förebild?
– Jag beundrar människor som går sin egen väg, testar nya saker och utmanar sig själva. Som vågar sticka ut och tänjer på gränser.

Frida korsar gränser. Hon samlar på länder och är hittills uppe i 71 stycken.
– Coolaste stället där jag har sprungit är nog Erbil i kurdiska delen av Irak. Vi sprang ett lopp inte långt från Mosul där strider rasade. Naturupplevelsen var väl inte överväldigande, det var den däremot mellan Wien och Budapest där jag dessutom fick springa i tre länder under samma lopp. Annars minns jag ett långpass en tidig morgon i Uganda som otroligt häftigt. För mig är inte drivkraften att komma upp på höga toppar och andra extrema grejer, utan mer att upptäcka nya miljöer, få se saker medan jag springer. Mötena med andra människor och kulturer ger mig kickar. De långa upptäckarpassen är de bästa.

Kurdistan, Etiopien, Bagdad, Israel… Inte ställen som känns som de allra tryggaste. Är du aldrig rädd?
– Nej, jag är faktiskt inte det. Jag har en positiv människosyn som utgår från att människor vill mig väl. Det gör att jag utstrålar en trygghet. Jag försöker alltid se ut som att jag har koll och så klart kollar jag upp ställen innan jag ger mig ut och springer. Livet skulle bli så tråkigt om jag inte vågade.

I november reser Frida med ett gäng motionärer till Libanon för att springa Beirut marathon.
– Ett nytt land för mig. Mitt företag heter Löparäventyret, det är tacksamt - mina deltagare förväntar sig inte att saker ska gå helt enligt plan hela tiden. Resa är för mig att stå inför okända situationer och få lösa problem. Det ger insikten att man fixar allt!

Även Cypern står på höstens agenda, där ett etapplopp väntar.
– Jag tycker om att tävla och tävlar mycket, det är bästa träningen. När det verkligen är viktigt, då kan jag slappna av eftersom jag är van vid tävlingssituationen, säger Frida.

Vad är du mest stolt över?
– Att jag lyckas inspirera andra, när någon hittar löpningen och börjar träna – då blir jag så glad! Tävlingsmässigt är det Comrades 2014 och loppet i Kina härom veckan.

Frida är inne på sitt andra treårskontrakt med Salming Running. Samarbetet tog sin började en tidig morgon i Norrköping.
– Joakim Sandin som är säljansvarig var på jobbesök och jag blev anlitad för att ta ut honom på en löptur. Vi har ett bra samarbete och jag trivs verkligen i Salmings skor och kläder. Skorna är lätta och neutrala, som jag vill ha dem. Jag fick den nya trailskon Trail 5 precis till Ultravasan och tvekade inte att springa loppet i den. Jag kör alla mina skogspass i den, greppet är bra och för mig som inte är så van i skogen är det en trygghet.

Hur tacklar du vintern och vinterträningen?
– Jag har en planerad säsongsvila varje år. I övrigt ändrar jag min inställning under vintern. Om jag till exempel har intervaller inplanerade och det är isgata ute – då ställer jag om och kör ett distanspass istället, alternativt kör inomhus på bana. Man får justera efter förhållandena och inte bli störd över det.

Fridas tips till den som drar sig för vinterträningen är att träna på gymmet om det känns jobbigt att sticka ut.
– Huvudsaken är att hjärtat får jobba och det gör det på ett spinningpass också. Försök att träna på lunchen och fånga det dagsljus som finns. Sedan är det ju faktiskt riktigt mysigt att dra på pannlampan och sticka ut i mörkret, se det som ett äventyr!

Löparäventyret (Länk)

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

🔥🔥Vi är i mål!🔥🔥
Idag sprang vi sandsjobackatrail 95 km (och 2100 hm) tillsammans,🥇Marie förbättrade sitt distansrekord med 35 km, leende, positiv och jäkligt stark.🔥 Tack miss_mary_w för en fantastisk dag!🥳🥰
😘Tack för alla hejarop irl längs banan och i min telefon, vartenda ett gjorde mig så glad.🥰🙏🏻
Ett längre inlägg [email protected] imorgon, 😴😴
...

Totalseger i @sandsjobackatrail efter att ha varit snabbast under såväl fredagens, lördagens och dagens race. Vi säger stort grattis till Dennis Källerteg @kallertdennis 💫. #trailrunningsweden #merrell #sandsjöbackatrail ...

Nu har det blivit ett antal kilometer med mina Salomon Spikecross 5GTX och jag tänkte dela med mig av lite reflektioner. Lite förenklat så har Salomon tagit en Speedcross-sko och satt 12 dubbar i sulan, kraftigare väv över framfoten samt kompletterat med ett Gore-Tex-membran.

Jag har sprungit mycket med Speedcross-skor och trivs bra med dem (nej - jag är inte sponsrad 😀). Läste ett tips om att gå upp en storlek på Spikecross jämfört med vad du har i Speedcrossen, vilket visat sig vara ett bra tips👍. Jag har sprungit med dem i bla snö, på is, frusna stigar, grus och asfalt.

Erfarenheterna så här långt är i stort sett enkom positiva: de sitter bra, är varma, ger bra stöd, håller fötterna torra från extern väta/slask och ger generellt sett ett bra grepp. Det sistnämnda innebär att greppet är suveränt på frusna stigar, grus, packad snö etc. Fästet på ren is trodde jag dock skulle vara bättre. Det är tillräckligt bra för att jag utan några större bekymmer eller med oro för att halka omkull kan springa på ren is, men vid avstampet så släpper fästet något vilket kostar energi och fart. Ett par dubbar till (enligt ringarna på bilden) hade varit bra tror jag. Får se om jag skruvar i några. Summa summarum så är skorna riktigt bra som vinterskor, men lite bättre fäste hade gjort dem ännu bättre. 😃

#salomon #salomonsweden #spikecross #trailrunningshoes #trailrunningsweden #teamnordictrail
...

Ett favoritpass:långa trösklar.
Idag 3x10min med 2min vila. Att springa i tröskelfart på platten är ju inte så svårt. Men i trail blir det knivigare. Då kan man inte gå på fart utan måste gå på puls och det gäller att backa av när det går uppför och pinna på nedför. Det svåra är att man inte kan göra dessa avvägningar med klockan. Man måste lära sig att känna av. För går man bara på klockan så kommer den att ha ett eftersläp och när man tex i en backe ligger på för hårt så kommer man inte att se det förrän backen är slut och då har man redan samlat på sig för mycket mjölksyra. Vitsen med passet är ju nämligen att ligga precis under sin mjölksyratröskel för att öka sin kapacitet. Därför gillar jag trösklar! Man måste hela tiden tänka lite före!#winforcesverige #blioslagbar #ultratrail #trailrunningsweden #trail #sweden #trailrunning #running #nature #löpning #run #forest #runner #trailrunner #ultralöpningsverige #ultrarunner #trailrun #jagspringer#tröskelträning #kärsön #t-pace #tpacetrailrun #ukapain2022
...

Lite lerigt.
Lite halt.
Lite blött.
Mycket konstigt att pappa tog skorna med sig in i duschen tyckte Mini.

#trailrunning #trail #trailrun #löpning #träning #träningsglädje #icebugs #icebugsinaction #trailrunningsweden #terränglöpning #lämnaasfalten #utiskogen #trailrunner #torslanda #torslandalöpning #tumlehedtrail #runstreak #runstreak2022 #runstreaksverige #trailshoes #trailsko
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 weeks ago

Halloj
Jag älskar mina Altra King MT till döds även om dom bara håller ca 100 mil och nu är det dags för nya.
Tyvärr verkar min storlek (47) vara slut överallt, är det någon som sitter inne på tips var det kan finnas? Jag har kollat alla dom vanliga ställena som Addnature, Outnorth, Outdoorexperten, Löplabbet och Northsport.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Det var inte lätt att hitta. Hör med Altra Sverige om de vet något om när/om den kommer i lager igen. www.altrarunning.se/kontaktoss

Tyvärr har de slutat tillverka denna fantastiska sko. Sist jag kollade hade deporvillage mt2. Vad man ska springa i när ens stash med MT är bortom all räddning är frågan. Hoppas Altra tar sitt förnuft till fånga och antingen gör LP med megagrip eller gör en ny MT. Jag är inte redo för barfotaskor på alla pass. Närmsta jag hittar är inov8 G270, lite smalare tyvärr men fantastiskt grepp på rötter och hällar

Är även mina favoritskor och ledsen över att de slutat tillverka dem. Inga andra av deras andra modeller är lika bra som King. Prövat de flesta modeller och till besvikelse. 😭😭😭

2 weeks ago
Trailrunning Sweden

Vi önskar er traillöpare ett Gott Nytt År! ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Tack det samma! Gott Nytt År! ... blött, men som vanligt alldeles underbart på vår traditionella nyårsaftonsstrail på Kullaberg idag.

3 weeks ago

Fick en Salmon Advance Skin 12 i julklapp. Enligt måtten på deras site skulle jag ha en Medium. Tycker dock att det blir ett jobbigt tryck över bröstet med den på, även på max utdragen storlek. Ska ultravästar sitta tight över bröstet eller borde jag byta upp mig i storlek? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Tight men inte hårt. Jag känner inte av min. Hade nog gått upp en storlek.

Det ska sitta tight men inte spänna emot om du andas djupt. På 5:an som jag har går det att kasa remmarna upp eller ned och hitta skönare lägen.

Jag håller med Roger!

Är väl ganska självklart att man inte ska få tryck över bröstet av helt frivillig utrustning? Byt storlek eller sort!

Bra att ha spelutrymme och kunna justera beroende på situationen. Det behöver man göra ibland om man bär mycket eller lite eller, om det är kallt eller varmt osv. Kolla att inte L tvingar dig att ha den i tajtaste läget, då har du inte någon marginal kvar att leka med. Är M tajt i lösaste lägget så är du nog L. Det ska kännas bra från början så klart men lite ovant första gångerna om du aldrig använt hydration vest. Adv Skin 12 är grym och funkar lika bra för korta rundor och längsta ultras. Har haft min i flera år, tål det mesta. Lycka till! 🏃🏻‍♂️

Jag har L i Adv Skin 5 och fick och 12an i M nu men den är mycket för liten så skulle nog gå på L om jag va du ⭐️

Tack för tipsen, det blir att byta till L 🙂

Gå till en butik och prova

Viktigt att testa strl med flaskor och ryggpackning. Adv Skin 12 är bra men varm jfrt med s-lab 5 och 8 som gjort jobbet på bl.a flera 100M lopp för mig. Samtliga sitter allra bäst fullpackade och blöta.

View more comments

3 weeks ago

God jul 🎄 ... Se merSe mindre

God jul 🎄Image attachment

Kommentarer på Facebook

God Jul!

God Jul från Hälsingland🎄❄🎅

4 weeks ago

#utrustning
Funderar på denna Ultimate Direction 5.0. Har någon testat denna?
... Se merSe mindre

#utrustning 
Funderar på denna Ultimate Direction 5.0. Har någon testat denna?

Kommentarer på Facebook

Är det den på tio liter? Jag har en fast i annan färg, på tio liter. Grymt nöjd med den. Får plats med väldigt mycket. Många smarta små fack. Trots fullastad så märks den knappt.

Har 5.0 Mountain, jättebra!

Vet inte hur den ligger i pris jämfört med USWE, men de har en som heter typ pace 12 eller nåt liknande. Sjukt bra väst! Deras sätt att knäppa framtill är outstanding i min mening.

Har ett par andra av deras västar, bla tjejmodellen av adventure vesta 5.0, superbra västar o ryggsäckar har de! Håller bra dessutom! Väldigt bekväma. Tycker att rätt stl av en väst sitter som en andra hud o även fullpackade känns de inte!

Har just denna. Mycket nöjd, sitter bra, mjuk mot kroppen å luftig. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

View more comments

1 month ago

Billig grej från fyndiq som funkar jättebra både fram och bakljus med blink om man vill och tre lägen. På ljuset. USB laddning. Ersättare till pannlampa och reflexjacka 😊👍 ... Se merSe mindre

Billig grej från fyndiq som funkar jättebra både fram och bakljus med blink om man vill och tre lägen. På ljuset. USB laddning. Ersättare till pannlampa och reflexjacka 😊👍

Kommentarer på Facebook

Är det den som kostar 514kr? Är det även ljus/reflex på ryggen?

Just beställd:)

Måste bara tillägga så jag inte blir kölhalad. Det är ju inte ljus som i de värsta led pannlamporna men dugligt för att se bra i mörker och att medtrafikanter ska se dig bra båda framifrån o bakifrån.

Jag har den ofta när jag ska ta en promenad eller springa i samhället när jag inte orkar spänna på mig alla löparprylar då funkar denna utmärkt😊

1 month ago

Hej
Jag letar efter lopp man kan springa med sin bästa vän harry (hunden 😊) vet någon några lättare trail lopp med hund man kan springa? Max 5km då han inte är fullt tränad än.. Men ett skoj lopp hade varit roligt så vi kan ha lite roligt? Får passa på innan han klår mig..
vet inte om det är rätt grupp att skriva i.. men ett försök i alla fall.. 😊
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Nicholas Roman vet säkert ☺️⬆️

Eva Marie Wergård?🦮🏃🏻‍♀️

Jag har sprungit några K9 trail/ K9 biathlon med en av våra hundar. Det är löpning med olika hinder på vägen. Här hittar du mer om sånna lopp K9 Biathlon Sverige - Hinderbana med hund

Jätte snällt 😊 tack .. lite roligt att se att andra springer med hund. Jätte nytt för mig då jag sprungit själv alltid, vandrat, fjäll , men känner väl nu att jag vill dela mina äventyr med någon.. All info är kanon för mig om ni vet trevliga trail, vandringsleder. Men i alla fall tack att ni svara

Faktiskt inte sprungit så många lopp men Night Trail Run har hundklass (i oktober) och vill du stretcha distansen så har jag canicross-klass på Sollentuna Winter 21km 🤣. Finns ett par grupper på FB för hundlöpning, typ Canicross, Linlöpning Sverige och Hundlöpet

Var bor du? Virsborun mellan Fagersta och Västerås tillåter hund. Även Sylvesterloppet 2021 i Ludvika.

View more comments

1 month ago

Tjena,
Letar lopp med traillöpning och MTB som har mixade platser. Några förslag?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Aim challenge kanske är vad du söker? www.aimchallenge.com/

Isaberg Xtreme har lopp varje år med paddling, MTB och löpning runt Isaberg🏃‍♂️

Det är specifikt kombon MTB/trail jag va ute efter ☺️ Men tack för dom andra förslagen!

Åre Extreme har en klass för det!

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X