Lappland

 

Sveriges bästa traillöpnings sista avsnitt. Vi startade i mitten av mars månad i ett vårfyllt Skåne och går idag i mål i Lappland i ett snöfyllt vinterlandskap. Värd och expert för vårt, till ytan, överlägset största svenska landskap är Erik Ahlström, som tillbringat massor av tid till fots i Lapplands fjällmarker.

Namn: Erik Ahlström
Ålder: 58 år
Tränar: Det här året mest plogging
Bor: Stockholm

Lapplands topp 5

Foto: Svenska Turistföreningen.

1. Kungsleden
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Sen dess har den besökts av vandrare från hela världen. Utmed hela leden pågår renskötsel som kräver att du som vandrar visar hänsyn. Leden är väl markerad och broar finns utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över de strida vattendragen.

Skärmdump från film från Stekenjokk. Se hela filmen här.

2. Klimpfjäll – Stekenjokk
Fjällöpning på slingrande stigar och gamla gruvvägar genom Durrenskalet och upp mot Stekenjokk-platån. Massvis med alternativ till både utmanande dagssturer och möjligheter till flerdagarsturer med övernattning i Länsstyrelsens stugor (exempelvis Tjåkkele, Åtnikstugan eller Durrenstugan) eller medhavt tält.

Av Alexandar Vujadinovic – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34180532

3. Kebnekaise
Det är något speciellt med toppar och vem vill inte bestiga Sveriges högst berg. Kebnekaises topp. Östra leden till Kebnekaise sydtopp är en lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring, men också Sveriges högsta utsikt när du väl är uppe. Enligt mätningar som utfördes 2016, av Tarfala forskningsstation, är Sydtoppen 2097,5 meter över havet, vilket är 70 cm högre än nordtoppen.

Foto från BAMM, Björkliden Arctic Mountain Marathon.

4. Björkliden

I Björkliden hittar du fantastisk traillöpning. Det var den främsta anledningen till att Erik startade upp tävlingen Sweden Sky Race24 som hade premiär 2014. Trollsjön, Måndalen, Kärkevagge och Kårsavagge är några legendariska platser som bör besökas. Björkliden har även varit arena för den populära patrull-orienteringen BAMM under flera år. Här kan du även passa på att övernatta i Låktatjåkka, Sveriges högst belägna fjällstation, 1228 m.ö.h.

5. Hemavan – Tärnaby
Storslagen natur med enorma vidder, löpvänliga och/eller utmanande stigar, obegränsade möjligheter till nya och längre turer. Finns garanterat något för alla; från lätt tillgängliga Drottningleden strax ovan trädgränsen Laisaliden-Hemavan, långturen runt Norra storfjället och genom Syterskalet (kanske via Norra Sytertoppen 1768 möh) eller varför inte Sveriges troligen mest lättillgängliga motbackelöp, 4 km och knappa 1000 höjdmeter uppför Ryfjället.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ändrade planer - När Everest blev Marmolada Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Så härligt det har varit att följa dig mot ditt fantastiska äventyr 🤩. STORT grattis!!!

#Repost fanny_josefine with make_repost
・・・
I DID IT! 50 k ✅
I got an idea in October last year and it was to tun 4,7 k x 10 laps and then add extra so it will end on 50k.

Since I have an history of running until my ankles broke I wanted to do it the right way. Not just run and wish for the best.
I contacted sophia_sundberg who is an ultra runner pro and also works with nutrition.

When I contacted her I ate too little before, during and after my runs. Which of course leads to an increased risk of injury. Sophia has helped me with both energy plans and running sessions to build up my body to handle 50 k.

Today was the day! I was really nervous most of if my body could handle it. I tried not to run too fast and find a steady pace. I Ate after the energy plan I got from Sophia(I also ate lots more yesterday). I had all the energy in our car and stopped at every lap and took energy. Up to 30k it felt easy. Then the legs got a little tired but at 40 k they were alert again, sick feeling. At 40k I knew I would make it!

I am so grateful that I actually managed this challenge. My previous distans record was around 30 k. So today I have both ran a marathon and an ultra! I must also thank daniel_backcheck , the Chiropractor who ALWAYS answers my nervous questions about if my body will break down. Having someone who knows how my body works and responds with confident answers makes me confident.
Now I'm going to enjoy.
I ran 50 k!!! For those who are curious about times, they are on strava (Fanny Josefine Ahlfors)

#loverunning #ididit#trailrunning #teamlost #löpning #ultrarunner #uktralöpning #jkpg #liftenärfri #craftsportswear #uswesports #instarunners #jagspringer #trailrunningsweden #suunto9 #goprohero9 #gopronordics #sverigespringer #springsnyggtpodden #sportnutritionbysophia #idrottsnutritionist
...

#fredagsfys

Hemifrån- Fridhem- Högklint- Ygne fiskeläge t.o.r

11km

#runstreak #runstreaksverige #gotland #runstreakgotland #springavarjedag #altrarunning #altra #injini #garmin #trailrunning #trailrunningsweden #gotlandtrailrun #runstreakförettfriskareliv #komochjoggapåGotland #springpåGotland #altrarunningfans #paceonearth #10månadermot10mil #ultraakademien
...

Martin och Niklas sprang en kort teknisk trailrunda med inslag av tröskel på lunchen. Bra och effektivt pass inför idrefjallmara i augusti. #salmingidrefjällmaraton
#idrefjällmaraton #umarasports #hemköphjortmossen #stingnu #mtigersports #trailrunningsweden
#traillöpning #löpning #trail #running #trailrunning #aktivöresjö #trollhättan #visittv #trailrunningsweden #blioslagbar
...

FridayRun before FridayBeer 👌🏃🏻💨🍺 #irunforbeer #trailrunning #trailrunningsweden #triathlon #swimbikerun #jagspringer #löpning #running #laufen #ultrarunning #ultrarunner #beardedrunner #trailbeard #dynafit #dynafitsverige #odlo #blizeyewear #lasportiva #lasportivasverige ...

Gårdagens sauconyrunclub pass satt långt inne!
Fullt ös på jobbet, barn som älskar varandra ömsom slåss, regn och blåst..så tänkte att komma ut en sväng på en lugn distans skulle kännas underbart för kropp och knopp!
Tji fick jag..långsamma trötta ben, högandning och ingen energi.


Hade jag känt så här på tisdagens mer utmanande pass så hade jag varit körd..till och med gråtit en skvätt!😬

Kom ihåg, alla pass kan inte kännas bra men alla pass kan göra dig starkare! Psykiskt och fysiskt!💪


Idag fredag, härligt med helg så nära att man kan sträcka ut handen och nå den!👉
Make it s great one!👌
#running#trail#inspiration#fitdad#lchf#löpning#motivation#father#fitnessmotivation#hälsa#nature#training#träning#exercise#obstacle#beatyourobstacle#runforfun#happyrunner#fitafter45#swedenrunners#workout#activelifestyle#terränglöpning#trailrunningsweden#ocr#jagspringer#träningsglädje#time2run#badassdad#runner

sauconysverige
springsnyggtpodden
sverigespringer
svenskalopare.se
ocr
...

We have fantastic news: the Rokua Geopark Challenge will be broadcasted LIVE to the masses in collaboration with kalevamedia ! We are excited to show adventure sports to a broader audience and give adventure sport athletes the spotlight they deserve. This collaboration enables us to bring the race to you on a whole new scale and in real-time. We are ecstatic about this collab. Hopefully, you are too!

Photograpger: Mikko Kiuttu

#adventuresports #extremesports #sleepmonstersdotcom #trailrunning #ultrarunning #trailrunningcommunity #trailrunningfinland #trailrunningsweden #suunnistus #adventurerace #adventureracing #trekking #mountainbiking #paddling #rappelling #toughmudder #adventurerunner #seikkailuurheilu #orienteering #rogaining #offroad #trailrunner #mtb #multisport #ultrarunning #spartanrace #triathlon #kaleva #kestävyysurheilu #endurancesports
...

5 km trailrun this sunny friday 😊☀️🏃🏼‍♀️ just over 30 min 😐 damnit ..#trailrunning #trailrunningsweden #running #runspo #run #runninggirl #outdoors #activelifestyle #crosscountryrunning #exersice #5krun #run #healthylifestyle #fitspo #fitnessmotivation #fitnessgirl #fitness #springa #löpning #moveyourbody
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 hours ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

7 hours ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

1 day ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

4 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

2 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

7 days ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

1 week ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X