Pollenallergi? Klara våren som löpare

Sätter våren käppar i hjulet för din träning? Läkaren Katja Mjösund tipsar om hur du klarar pollenperioden.

Solen skiner, träd, buskar och blommor knoppas, gräset börjar skifta i grönt. Det borde spritta i benen. MEN du snörvlar och nyser, ögonen rinner och livet leker inte riktigt. Pollenallergi och hösnuva är ett gissel för oss löpare som vill vara ute i naturen.

Det finns en hel del vi kan göra för att klara den här perioden bättre. Katja Mjösund är läkare, bland annat för finska orienteringslandslaget, här tipsar hon om några åtgärder.

”Om du vet vad du är allergisk mot, så kan du planera din träning efter pollen- och väderprognoser, de är faktiskt väldigt användbara. Välj gärna att köra de hårda passen i eller precis efter regn. De lättare passen kan du köra när det är fint väder. Tänk också på tidpunkten, till exempel så släpper björk mest pollen på eftermiddagen, så om du har möjlighet är det bättre att träna på morgonen.

Du kan också anpassa platsen för din träning – är du björkallergiker, så välj gran- eller tallskog för ditt pass när det är möjligt. De lokala variationerna är stora. Har du chansen att springa längs havet är luften ofta renare där.

De värsta pollendagarna är det klokt att träna inomhus, hur tråkigt det än kan kännas en vacker vårdag. Ett intervallpass på löpbandet sparar luftvägarna betydligt.

Vissa upplever lindrig av att skölja näsan med en nässköljare och ett annat tips är att sova med fönstret stängt.

När vi kommer till mediciner, så finns det receptfria antihistamintabletter och ögondroppar på Apoteket. De är tillåtna ur dopingsynpunkt, de sänker inte prestationsförmågan och de hjälper. Att behandla allergin handlar om din hälsa. För värre besvär ska du kontakta din läkare och få hjälp. Du mår inte bra av att bli inflammerad i dina luftvägar. Det är viktigt att behandla även näsan för att undvika fortsatta problem.”

Vi tackar Katja för tipsen och önskar alla snörvlande trailälskare lycka till i vår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X