200 miles eller 54 timmars rörelse framåt

Ellens support-team Lisa Kriga, Emmy Karnerud, Ellen själv och Johnny Hällneby. Foto: Lisa Kriga

Det var Ellen Westfelts mål inför hennes lopp under Täby Extreme Challenge-helgen.

200 miles är 32 mil. 54 timmar är två och ett fjärdedels dygn. Vilket gör hennes mål till något de flesta löpare inte ens kan föreställa sig. Är det möjligt att klara av?

När jag kommer till Ensta Krog i Täby på fredag eftermiddag där tävlingscentrum och varvningstältet är uppställt har Ellen sprungit i 7 h och brottas för tillfället med tunga tankar. Dagen har varit varm, en av årets första riktigt heta sommardagar, och värmen har tagit ut sin rätt. Ellen har försökt att äta och dricka ordentligt, men magen vill inte samarbeta samtidigt som hjärnan arbetar för fullt med att hitta en utväg för att skydda kroppen mot denna påfrestning. Johnny, Ellens sambo och andra hälft i Pace on Earth, är på plats för att coacha och pacea egna adepter och är egentligen inte med i Ellens supportteam, men rådfrågas såklart och hjälper till. Efter 10 h brukar hjärnan lugna ner sig säger han. Då accepterar den att kroppen ska hålla på länge och protesterar inte så högljutt. Det gäller bara att hänga i tills hjärnan lugnar ner sig. Om några timmar ska Ellen få sällskap av en pacer och det kommer att ge ny kraft.

Snart start i Backyardloppet. 46 löpare gör sig redo för första varvet. Några kommer att köra i 24 h, men det vet vi inte ännu.

Klockan 18 startar TECs premiärupplaga av Backyard-loppet, en varvbana på 6,7 km ska springas med ny start varje hel timme. En relativt platt och enkel bana med mycket asfalt och grusad gångväg, bara lite stiglöpning i slutet. En stunds vila i gräset innan nästa start och jag springer ännu ett varv. Detta är ett roligt sätt att springa långt, loppet är naturligt uppdelat i små delar och man har hela tiden sällskap eftersom löparna startar om tillsammans varje varv. Jag slutar efter två varv, som jag bestämt innan, några efter tre och fyra varv. Ett gäng löpare håller i tills de når över mara-distansen och även till 50-miles och 10 mil. Två löpare springer fler varv än alla andra, först efter 24 varv är tvåan Conny Svahn nöjd och efter ytterligare ett varv står Peter Skoglund som segrare. 167, 65 km, löpning i nästan 25 h!

Bara två löpare kvar i Backyardloppet.

Ellen fortsätter att mata varv efter varv. Under lördagen får hon och de 8 andra 200-miles löparna sällskap av tävlande på 50 och 100 miles. Mer liv och rörelse, fler att prata med och bli påhejad av. På lördag eftermiddag får jag följa med Ellen på hennes 16:onde varv, hon har just kommit ur en energidipp och går raskt och småspringer när underlaget passar. Teamet har lagt ner mat i hennes väska, ny dricka är blandad och vi pratar ultralöpning oavbrutet under hela varvet. Jag frågar om hennes löpning och ber henne berätta om kommande äventyr, för TEC 200 är träning inför nya utmaningar! Man kan inte tro att hon då har tagit sig fram i 30 h, att hon närmar sig den andra natten. Hon är helt klar och verkar inte alls påverkad av sömnbrist eller smärta, men det klart, hon blir yr när hon vänder sig om för att heja på medtävlande som springer förbi och hon säger att det gör ont i hela kroppen.

Ellen blir påhejad av löpare som springer förbi.

Även om hon har gett sig själv tillåtelse att avbryta tävlingen efter varje varv för att göra loppet mentalt lättare så fortsätter hon genom den andra natten och tredje dagens morgon. Hon fortsätter hela vägen fram tills hon inte längre skulle hinna ett nytt varv. När loppet är klart har Ellen varit i rörelse framåt i nästan 53 h och avverkat 253 km.

25,3 mil. I ett sträck, förutom en liten powernap under andra natten.

Jag är så glad för hennes skull! Att det var värt att kämpa sig igenom alla tunga timmar och mörka stunder. Ellen besitter en enorm mental styrka som hennes supportteam har hjälpt henne att plocka fram och de har varsamt visat vägen ut ur varje dipp. Så inspirerande!

Under helgens lopp var det många löpare som satte nya personliga rekord, som kämpade mot sina inre demoner och tog sig över inre och yttre hinder. Eller var tvingade att inse sina begränsningar för dagen och avbryta tävlandet för att inte orsaka bestående skador. Martin Scharp vann 200 milesloppet på tiden 39 h 21 min, nytt banrekord med 2 minuter! Anders Norén kom tvåa på 49 h 52 min och de var de enda av de nio startande som klarade distansen.

Ultralöpning. Den stämningen och gemenskapen är speciell. Jag ser ingen tävlan mellan löpare. Det är inte intressant. Varje löpare bär tävlingen inom sig, mot klockan och mot distansen. Mot viljan att bara lägga sig ner och mot smärtan i varje steg. I ultralöpning är det verkligen så att alla är vinnare, oavsett tid eller distans har alla tagit striden i hjärnan och fortsatt. Det är så mäktigt.

Ellen och Johnny på väg ut på ett nytt varv under lördagskvällen.

Jag skriver en längre artikel till magasin Spring om TEC. Där kommer det fler bilder på löpare, fler tankar om ultralöpning och fler ultralöpningsprofiler. Jag drömmer redan om nästa års TEC, då vill jag också delta, på riktigt! Se vi?

Njut av våren!

Hoka One One Challenger Atr 4 och tussilago. Perfekt vårkombo!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog v24 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Välkommen till Beech 2019, Nackheland och Bocksten Trailrun! Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Inför backyard premiären Karin Ådale
  Läs mer
 • Dan före dan före ÄBU Anna Carlsson
  Läs mer
 • Fem viktiga träningstips; #2 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Eco Trail Stockholm - snart dags! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vilken go träningshelg i Idre! Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider
X
X