Härlig traillöpning i Helsingör – Wienerbrödsloppet

Målgång!

Äntligen fick Trailrunning Sweden-linnet springa utomlands. I Danmark!

I söndags sprang jag ett väldigt fint och roligt lopp, Wienerbrödsloppet, i Helsingör. Det är precis som namnet avslöjar ett lopp där det bjuds på goda små wienerbröd vid varje vätskestation, och däremellan en mycket omväxlande och delvis riktigt tuff bana.

Vi avslutade semestern med familjen i Åhus, bad och lek i det ovanligt varma havet och några springturer längs stranden, bland annat vid stranden och tallskogen i Yngsjö där jag sprang Åhus Trail i vintras. Lika vackert nu med de böljande sanddynerna och långa, vita stränder. Väl värt ett trailbesök om du är i närheten!

Tidigt på söndagsmorgonen åkte vi mot Helsingör och kom fram i lagom tid för att hämta nummerlapparna, min man skulle tillsammans med ett par vänner springa 11 km, jag valde 22 km för att få ett lite längre distanspass nu tre veckor innan 2XU Idre Fjällmaraton. Bra parkeringsmöjligheter precis vid start/målområdet och med några minuter till start träffade jag på glada instagram-vänner som också skulle springa. Väldigt roligt att ses i verkligheten!

Redan efter 4 km låg första vätskestationen med vatten och wienerbröd med choklad, åh så gott! Jag tog med mig en som jag mumsade i farten, men det gillade inte magen riktigt. När den lugnat sig efter några kilometer tänkte jag hålla mig till vattnet vid nästa station.

Första vätskestationen vid en vacker kvarn.

11 km och 22 km följdes åt till en början, men när 11 km böjde av ner mot havet sprang vi vidare runt kohagar och genom bokskogar. Förbi små söta näckrossjöar, över välvda träbroar och på slingrande granrotsstigar. Lite grusvägar emellanåt men en mycket fin blandning av kuperad trail och enklare underlag. Vid 13 km började sandlöpningen, först mjuk, vit, torr sand som var svår att springa i, men sen kom vi längre ner på stranden och kunde springa alldeles i vattenbrynet på den våta sanden. Hopp och skutt när vågorna kom extra högt upp men det var bara roligt att bli lite blöt. Vätskestation, dvs mer wienerbröd och vatten, en kort asfaltsträcka och sedan ner på stranden igen. Över stora stenblock och längs smala betongmurar som skyddade de fina strandvillorna innanför från vågor. Fram till hamnen och den fjärde vätskestationen, här bjöds vi på en typ av arraksboll som smakade lite för starkt för mig men härligt att få dricka vatten. Det var ju egentligen alldeles lagom varmt, ca 22 grader och med en kraftig medvind längs hela strandlöpningen, ändå svettades jag massor och behövde dricka vid varje station. En Umara-gel hade jag stoppat med mig och här tog jag den för lite extra kraft den sista delen.

Wienerbröd med vaniljkräm.

Längs hela strandlöpningen hade vi sett det mäktiga medeltida slottet långt, långt där framme. Sakta hade vi närmat oss det. Kronborgs slott, det som Shakespeare skriver om i Hamlet, sprang vi runt uppe på den yttersta fästningsvallen. Här rev blåsten hårt i nummerlappen och när slottet rundades byttes den härliga medvinden till en tryckande motvind. Plötsligt blev jag riktigt trött, jag gillade att springa på sanden och att klättra på stenblocken, det är varierande löpning som jag tycker är spännande. Men nu väntade de sista fyra kilometrarna genom staden på asfalt, och benen blev med ens väldigt tunga.

Äntligen framme vid Kronborgs slott!

Vid varje vägkorsning stod det glada funktionärer och vinkade med flaggor och visade vägen, de hejade på oss på danska, såklart, och jag förstod tyvärr ingenting. Men när de såg mitt löparlinne från Trailrunning Sweden med svenska flaggan på ropade de på svenska så att även jag förstod, det betyder så mycket att få den där extra energin i slutet av loppet! Kringelikrokar i en park och sedan ner, ner till målrakan och målgång, såå härligt! Medaljen var en specialtillverkad numrerad wienerbrödsliknande keramikmedalj, helt unik och passade verkligen till detta unika lopp.

Glada löpare efter målgång!

I målområdet fanns det ytterligare wienerbröd, öl, vatten och äpplen. Och trevliga medlöpare!

Ja Wienerbrödsloppet i Helsingör tycker jag att du ska prova, inte bara för de goda wienerbröden utan för den fina och omväxlande banan. Springer du lugnare hinner du se och uppleva de vackra omgivningarna, vill du springa fort kan du göra den hur jobbig som helst!

Bara tre veckor kvar till 2XU Idre Fjällmaraton! Det ser jag verkligen fram emot. Mitt första lopp i fjällen!

2 svar till “Härlig traillöpning i Helsingör – Wienerbrödsloppet”

 1. Kristina Johannesson skriver:

  Hoppas vi ses igen den 4 augusti 🙂

  • Gunilla Kidmark skriver:

   Ja det gör vi säkert! Ska bli jättekul! När jag längtar efter riktigt gott fikabröd tänker jag på Wienerbrödsloppet och hur jag ska njuuuta vid energistationerna 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X