Tillräckligt långsam för att utmana konditionskonnässören på Rya Åsar

Rya åsar är den relativt korta och centrala tävlingen i utkanten av Borås. Mina resultatförväntningar var kanske inte på topp, inte minst för att det duggar tätt av elitidrottare i Sjuhäradsbygden. Men även för att jag haft lite dålig fart på träningen sista månaderna. Förutom igår då, när rullskidpasset råkade bli nästan dubbelt så långt som jag hade tänkt…

Sveriges regnigaste stad levererade solsken och återseenden

När jag i morse närmade mig Sveriges regnigaste stad duggade regnet tätt trots utlovat solsken. Borås verkade först leva upp till sin något nedvärderande utmärkelse, men det hann spricka upp till mysigt solsken redan innan jag parkerade bilen.
En förhoppning som däremot infriades var att återse konditionskonnässör Erik Wickström, som jag en kort period var klubbkamrat med i Ulricehamns IF och inte träffat sedan dess. Visserligen kanske jag inte hoppades på att han skulle tävla då jag vet att han är starkare än mig, men jag såg fram emot att säga hej och byta några ord med honom.

Konditionskonnässören och jag

Erik Wickström är delvis känd för sin legendariska frisyr, men idag vetitusan om inte min lustiga håruppsättning kan vara med och utmana… Foto: Ida Wickström

… Varav ett var lite mer oväntat

Ett lite mer oväntat återseende var det med Rasmus Melin, Falkenbergaren och f d elitroddaren som jag känt sedan han föddes och varit jämngammal med sedan dess, men varit väldigt dålig på att hålla kontakten med. Han hade tydligen flyttat till Borås efter att han lade ner sin proffskarriär i somras. Och idag stod även han på startlinjen till loppet Rya Åsar Trail Run. Kul! Men nu blir det ännu svårare att få till de där gemensamma träningspassen som luktat ”mycket snack och lite verkstad” så länge jag kan minnas 😉

Svårstartade ben efter förlängd After Work

Redan under uppvärmningen kände jag att benen inte riktigt var på topp efter gårdagens rullskid-AW från Falkenberg till Kalv. Men jag blev uppmuntrad av Wickström när han trodde att jag skulle vara snabbare än honom och när han pratade om lokala formtoppar efter lugna långpass. Tack Erik, de orden hade jag med mig långt in i loppet!

Gårdagens pass startade visserligen i Vinberg och nådde inte riktigt fram till Kalv. Och dessutom bestod det främst av överkroppsarbete. Men likväl hade det satt sig i benen…

Avancemang i värsta backen trots handbromstaktik

Första halvan av loppet var inte bara tunga för mina ben utan även för övriga startfältet. Jag tappade mindre än jag trodde, eller rentav tog in på konkurrenterna, i loppets tuffaste stigning efter 3 kilometer. Trots att jag i sedvanlig ordning gick upp för backen för att spara på krafterna och hålla nere pulsen. Det syntes tydligt redan från start, och kanske ännu tydligare i backen, att jag och Erik hade liknande strategier. Även om han låg konstant 20-30 sekunder framför mig under första halvan av loppet blev jag mer och mer hoppfull om att faktiskt kunna utmana honom i de lite mer tekniska partierna mitt på banan.

Ett (nästan) tillräckligt långt parti av riktig löpning

Mycket riktigt, när löpningen blev som roligast för mig och som tuffast för övriga startfältet, lyckades jag sudda ut Eriks lucka och springa förbi de löpare som låg mellan oss. Strax innan vi kom ut på de (alldeles för) lättlöpta vägarna 2-3 kilometer från mål snubblade jag förbi honom i en utförslöpa. Men tyvärr var det för lite skogslöpning kvar för att lyckas skapa en lucka och Erik, som fysiskt sett är betydligt starkare än vad jag är, klistrade sig som ett frimärke bakom min rygg. Det var för långt fram till tvåan och för långt bak till femman, så vi visste båda två att vi skulle få göra upp om tredjeplatsen. Jag sa till Erik att ”det var ju synd, annars kunde vi springa i mål hand i hand!”

Idag var jag inte ensam om att vara Slow Enough To Win

Eftersom jag sedan länge vet att Erik har ännu färre snabba muskelfibrer än vad jag har (men däremot betydligt bättre fartuthållighet) insåg jag ganska snart mitt taktikmisstag i att ha sprungit om honom. För att slå honom skulle det behöva bli kortspurt strax före mål, och för att han skulle slå mig behövde det bli långspurt. På sista krönet, någon kilometer från mål, såg jag plötsligt en grön raket flyga förbi på höger sida. Det var Erik som gjorde en rejäl fartökning som jag verkligen inte hann reagera på. Plötsligt hade han återigen en lucka på 20 meter och en fart som inte fanns i mina ben just där och då. Självklart gjorde jag mitt yttersta för att hänga på, men när luckan snarare växte än krympte längs vägen till mål fick jag se mig besegrad.

Den här placeringen, i det här startfältet, får jag vara väldigt nöjd med. Trots att det kanske blivit lite väl många chokladmedaljer sista tiden…

Ännu en fjärdeplats, men ändå en seger

Eller egentligen ska jag nog se det som en seger. De tre löpare som var framför mig, och även några av de löpare som var bakom, är betydligt starkare än vad jag är. Jag får tacka mina ben för att de är så bra på att springa i skogen och vara väldigt nöjd med fjärdeplatsen i Rya Åsar 2018. Kanske en av mina bästa prestationer hittills i år. På en oväntat fin bana, åtminstone på den halva av loppet som gick på riktiga stigar.

Efter målgång

Erik fångade mig på bild strax efter målgång. Då var jag nästan lika nöjd som jag ser ut på bilden, men inte riktigt lika trött. Foto: Erik Wickström

Tack alla nämnda, och alla glömda,
Vi hörs om en kvart, fjorton da’r!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Startar morgon på bästa sätt, ca 80min ren kvalitetstid med Dimma och pappa✨

#ullmax#ullmaxväder#nordiccab#startlifeexploring#jagspringer#hardwork#aussie#training#löpning#runner#run#ultrarunning#australianshepherdsofinstagram#träningsglådje #trailrunning#trainforelin#caincross#running#løpeglede#rehab#trailrunningsweden#running#tränamedhund#aussielove#springa#motivation#äventyr#australianshepherd#träningsglädje#trailrunning#dogrunning
...

Vilken lördag🌱🌿. Var har du sprungit idag? #trailrunningsweden #sharethepassionoftrail ...

Dansar vårdans och drömmer längtansfullt om torra skogsstigar🌲🏃🏼‍♀️💃🏼 Dagens andra löptur bjöd, mina blöta skor till trots, på njutarlöpning så att det stod härliga till! 🙏🏻
.
.
.
.
.
.
.
.
#kämpavåren #skogslöpning #trailrunning #trailrunningsweden #ultralöpare #runacademy #salomonultrapro #salomontrailrunning #blioslagbar #idrefjällmaraton
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 day ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

1 day ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

3 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

5 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

2 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

1 week ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X