Ultra Interval Challenge

Har du sprungit ultraintervaller? Hur gick det?  Jag har aldrig provat men är riktigt sugen på att testa den 17 november när Pace on Earth arrangerar Ultra Interval Challenge för...

28 oktober, 2018 |
Variera underlag och omgivning under intervallerna.

Har du sprungit ultraintervaller? Hur gick det? 

Jag har aldrig provat men är riktigt sugen på att testa den 17 november när Pace on Earth arrangerar Ultra Interval Challenge för alla intresserade runt om i världen. Med start vid midnatt springer vi eller på annat sätt aktiverar oss var tredje timme under ett dygn.

Det handlar om uthållighet. Att fullfölja det man själv föresatt sig. Det är ingen tävling, mer än mot dig själv. Det är ett sätt att simulera tröttheten och svårigheter som uppstår under ett ultralopp men på ett skonsammare och enklare sätt, i din hemmiljö där du kan vara väl förberedd och kanske få support från familj och vänner. Det kommer att behövas!

Så här fungerar det:

Var tredje timme under ett dygn springer du 10 km. Alla startar varje intervall samtidigt runt om i världen, så när vi springer på morgonen här i Sverige springer någon annan mitt i natten, det är lite av själva gemenskapstanken att du vet att många andra gör samma sak samtidigt fast du kanske springer alldeles ensam.

Originalversionen med 10 km per intervall kan modifieras för att passa dig i din verklighet. Du behöver inte springa en mil varje intervall, istället bestämmer du att du t ex springer i en timme. Eller tränar något annat under en timme, varvar löpning, simning, cykling, yoga, rullskidor, meditation, det som passar dig. Så många intervaller som är en utmaning för dig i ditt liv.

Du kan göra det till en social aktivitet inte bara genom att följa löpares inlägg på sociala medier utan även i verkligheten, samla ett gäng vänner och planera och utför intervallerna tillsammans. Men det kräver lite förberedelser.

Mat och dryck. Vi behöver fylla på med energi mellan varje intervall. Vi kommer att bli allt tröttare så mat måste planeras och vara lättillgänglig. Det är ett utmärkt tillfälle för att testa vad magen och kroppen gillar när tröttheten ökar.

Vila. För varje intervall kommer vilan och den lilla sovstunden innan nästa intervall bli allt viktigare. Vi får känna på något av den sömnbrist som uppstår under dygnslånga ultralopp.

Kläder. Förberedda små högar av nya torra kläder att ta på sig så att vi slipper ödsla kraft på att leta i garderoben när det är dags att ge sig ut igen. Kanske kan något nytt plagg vara roligt att ta på sig när vi ger oss ut i natten? Ställ fram några olika skor som du kan byta med, reflexer, ladda pannlampan och klockan.

Sociala åtaganden. Detta är en lördag så de flesta som deltar är säkert lediga från arbetet, men lördag betyder istället skjutsningar av barn, handla, städa och annat som ska hinnas med under helgen. Hur löser man det med den lilla tid som finns över mellan intervallerna? Kan man avsäga sig alla sociala förväntningar under ett dygn, och lite på söndagen då vi sover ikapp?

Planera löpningarna. Vill du springa 8 likadana rundor eller behöver du variation? Vill du ha sällskap, bestäm med olika vänner vid olika intervaller. Ta med ett barn som sällskap på cykel, spring runt fotbollsplanen när barnen spelar. Passa på att ta bilen till fina löpställen längre bort på dagen, ta de som ligger nära hemma när du är som tröttast.

Ladda pannlampan

Vad kan bli svårt? När jag springer långa lopp går jag in i en bubbla. Jag lägger den vanliga världen åt sidan och får helt egoistiskt bara bry mig om mig själv, mina tankar och min kropp så länge loppet pågår. I ultraintervallerna kommer jag att gå in och ur den bubblan och jag ser det som en utmaning att orka ladda om till varje intervall. Att springa 8 h i sträck är lättare för mig än att springa dessa uppdelade intervaller, men det är så klart just den mentala delen jag ska träna.

Att gå upp flera gånger under natten för att springa medan resten av familjen sover, lite spännande första gången men hur känns det vid den andra och tredje? När jag kommer hem efter den fjärde intervallen på lördag förmiddag har mina tonåringar knappt vaknat...

Raceplan. Jag behöver ett tydligt schema som inför ett långt lopp. Energiintag, dryck, kläder och vila. Skriva ner varför jag vill genomföra intervallerna och vad jag hoppas på att lära mig. Vad har jag för nytta av detta i kommande utmaningar? Och vilka omständigheter ger mig tillåtelse att avbryta intervallerna, inte bara att jag tröttnar och vill sova för de tankarna vet jag kommer, utan om jag blir skadad eller får ont på ett dåligt sätt.

Framförallt, hur ska jag utforma mina intervaller? Jag kommer inte att kunna springa 10 km på en timme mer än två, tre intervaller. Därför kommer jag att ha som mål att vara i rörelse under en timme vid varje intervall. De flesta ska vara löpning, men kanske lägger jag in en cykelintervall för att få variation.

Vad säger du? Blir du sugen på att prova? Lycka till!

En vacker morgonintervall.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X