Johan Steene svarade för Årets Prestation i Trail-Sverige

Motiveringen lyder:
”Ultralöparen slog världsrekord när han sprang 455,9 km på 68 timmar i Big Dog’s Backyard Ultra. Håller inspirerande föreläsningar om hur man springer jättelångt.”

Grattis Johan!
– Tack, vilken grej! Det var starka konkurrenter om titeln! Och i ärlighetens namn ska ju sägas att det är bara hälften av den här prestationen som gjordes på trail. På nätterna sprang vi faktiskt på en landsväg för att inte skaderisken skulle bli för stor.

Hur funkar konceptet Backyard Ultra?
– Man springer en 6,7 km lång slinga med start varje timme, tills dess att endast en tävlande återstår. Big Dog’s Backyard Ultra är originalet och kanske den mest prestigefyllda tävlingen i den här genren.

Berätta om din uppladdning inför Big Dog’s Backyard Ultra i höstas?
– Det här loppet var viktigt för mig, jag ville prestera bra. Men på grund av väldigt mycket strul med resan, kom jag fram precis innan loppet började. Jag var jättetrött redan innan start, det regnade och jag var väldigt besviken på min situation. Men jag bestämde mig för att nu har jag åkt så långt, lagt så mycket tid och pengar, så nu ska jag uppskatta min möjlighet att springa det här loppet. Och jag kom in i det, sprang och snackade med gamla löparkompisar, och började tycka att det var kul. På ett sätt blev jag en betraktare, en åskådare och när de andra började bli trötta så tänkte jag ”nu får ni se hur lätt det är, jag har varit trött från start”.

Hur utvecklades loppet sedan? Hur kom du att bli ”last man standing”?
– Folk droppar av efterhand och i takt med det växer ens eget självförtroende. Det gäller att fokusera på det positiva och bara ta ett varv i taget, både fysiskt och mentalt. Det handlar om att vara här och nu. Mellan varven gäller det att fokusera på att äta, dricka, smörja in skavsår och sånt. Efter resefiaskot var mina ambitioner nere på noll, så jag experimenterade lite första dagen – sprang vissa varv på 58 min och andra närmare 40 min, det kan vara skönt att variera och då fick jag möjlighet att snacka med olika medtävlare också. Andra dygnet var jag inne i min lunk och låg på 48–49 min. Det är ju min kropp som ska hålla, så det gäller att inte låta sig ryckas med i någon annans fart men heller inte visa sig svag.

Berätta om det mentala spelet?
– Sista natten var vi tre kvar. Jag och Courtney Dauwalter märkte att Gavin Woody hade det svårt så vi ökade tempot för att lämna honom bakom oss. Han bröt några varv senare. Jag märkte att även Courtney var sliten, drog till med en taktisk fint och sade till henne att ”den här farten orkar inte jag hålla till gryningen”. Jag gick med henne i en backe där hon brukar gå, vilket jag inte gör normalt – jag vill hålla mig springande. Sedan ökade jag tempot och fick en lucka. Jag lämnade henne i ett ensamt mörkt hål där tvivlen gnager i natten. Vi brukar hälsa när vi möts på vägen efter halva loopen och nu började hon låta ynklig. Jag förstår att det här låter hårt, men det hela går ju ut på att knäcka andra.

Mellan varven hade vi varsitt tält där vi vilade och åt. När det var 30 sekunder kvar till start gick jag ut för att springa det 68:e varvet, utan att på något sätt tro att det var mitt sista. Jag hade väntat mig att vi skulle hålla på en bra bit in på nästa dag. Men Courtney kom ut och sade ”du har vunnit, ut och njut av sista varvet nu”. Min tanke var ”Nej!!! Nu är leken slut, magin är bruten och det är bara jag kvar”. Så det blev faktiskt det allra jobbigaste varvet, men jag fick piffa upp mig för att göra en glad målgång.

Dina ord när du gick i mål var ”Inga fler varv”.
– Ja, och även om jag hade velat fortsätta, så är ju en Backyard Ultra slut när det bara är en löpare kvar. När jag hade fått sova lite, så var det så klart en härlig känsla att ha vunnit. Det här är något som jag vill vara bra på. Under loppet känns det som ingen vet vad vi håller på med, vi 70 pers som joggar runt ute på bondvischan i amerikanska södern, men sedan visar det sig att folk över hela världen följer loppet!

Du har haft världsrekordet förut?
– 2014 sprang jag och Jeremy Ebel 49 varv och det var sedan rekordet i tre år. Men i fjol sprang Guillaume Calmettes 59 varv.

Var går gränsen, hur länge kan man springa?
– Begränsningen är sömnen och jag skulle tro att någon gör 80–85 varv ganska snart. Men ett perfekt lopp med ett perfekt starfält kan nog kriga upp mot 100 timmar innan alla somnar…

Vad i det här är det som lockar?
–Jag tror det är en djupt liggande drift hos människan att ta reda på var min gräns går. Här får jag mäta mig i en gren som handlar om ren vilja, om att inte vika ner sig.

Vilka utmaningar väntar 2019?
– Jag ska bland annat göra ett nytt försök i Barkley Marathons, loppet som endast 15 personer någonsin har klarat att genomföra. För mig gäller det att bli bättre i backar. Och så ska jag göra ett försök att sätta nytt banrekord på Last Annual Vol State Road Race, där man springer tvärs över Tennessee. Jag har banrekordet utan hjälp (Screwed), nu tänker jag satsa på Crewed-klassen där man får ha support.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Förändringar Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck

999kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X