Billingeleden: Lerdala – Billingehus

Längd

Cirka 22 km

Markering

Orange markering längs hela sträckan.

Om

Billingen är ett av Västergötlands flera platåberg, med många utsiktspunkter och sevärdheter i en njutbar miljö. Du passerar över ängsmarker, lövskogs- och barrskogspartier i ett delvis flackt, men ibland även kuperat landskap. Tydlig skyltning visar vägen fram. Under sen vår och sommar passerar du stora fält med ramslök som sprider en härlig doft. Passa på att stanna och drick, njut av utsikten.

En favoritplats är Ryds grottor, en klyfta som öppnats upp vid ett bergsskred. De mäktiga diabaspelarna har glidit ut 10-20 meter på den underliggande lerskiffern. I branten och botten av klyftorna finns gott om mäktiga stenblock. Här är lätt att känna sig liten!

För den som är nyfiken på leden arrangeras årligen Billingen Trail Marathon på den. Här kan du antingen välja att springa 45 km eller 21 km på just Billingeleden.

Transport

Eftersom det är olika start och mål på rundan rekommenderar vi att ta Västtrafiks buss linje 614 till Källbacka från Skövde Centrum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GPS-data

X
X