Race Report Icebug Experience Frozen Lake Marathon 2019

Visst är den fin medaljen!

Frozen Lake Marathon, ett lopp helt på is. I lördags var det premiär av evenemanget och alla förutsättningar var helt perfekta, ingen vind, några minusgrader, solsken med lätta moln och ett startfält bestående av många färgglada, peppade löpare på en frusen sjö högt upp mellan norska fjäll. Det här skulle bli något magiskt, det förstod vi nog redan i starten.

Men innan vi åkte till Gol och Tisleiafjorden passade vi på att åka skidor några dagar i Hafjell, min man, yngsta sonen och jag. Vi bodde på Hafjell Hotell, ett mysigt hotell med middag och prisbelönt frukost nere i själva byn. Bil upp till gondolliften och sedan hade vi fantastisk skidåkning. Väldigt fina pister, massor av snö och inga köer och vi tyckte särskilt mycket om den Olympiska backen där jag tror att storslalomtävlingarna gick 1994 när Lillehammer hade vinter-OS. Löparen i skogen på andra sidan dalen vittnade om att bygden höll minnet av OS levande, kul att den fick vara kvar!

Ser du traillöparen med den olympiska elden?

Tidigt lördag morgon lämnade vi hotellet och åkte mot Gol. Under färden skingrades molnen, dimman lättade och när vi kom fram till sjön och tävlingsområdet sken solen. Omgivningen var otroligt vacker med massor av snö och höga fjäll långt bort i fjärran. Tisleiafjorden är trots sitt namn en sjö och på den finns en plogad testbana för tunga fordon. Isen var alltså helt säker att springa på. Arrangören hade låtit förbereda en bred bana i snirkliga svängar, bågar och raksträckor som var 21 km, ett varv för halvmara och två varv för ett fullt marathon. Vid tre ställen längs banan serverades sportdryck och energi i form av bars och godis.

Tävlingsområdet

Som du kanske vet livesände jag på Trailrunning Swedens Instagram den härliga och lite nervösa stämningen som alltid infinner sig innan start. Men för en gång skull var jag själv helt lugn. Jag visste inte riktigt vad jag hade framför mig utan skulle bara springa på känsla och ha roligt. Det här loppet hade jag längtat efter och nu äntligen var jag här!

Snygga medaljer som väntar i mål.

Starten gick och vi började springa, fast banan var nyplogad hade ett tunt lager snö lagt sig på isen och knarrade mysigt under fötterna. Snön dämpade stegen något så att isättningen blev lite mjukare. Först sprang vi åt höger i stora cirklar, kom tillbaka till start/målområdet och den första vätskestationen och fortsatte sedan åt vänster där den större delen av banan var förlagd. Långt långt bort såg jag de snabbaste löparna som små prickar och det slog mig att det var väldigt långt kvar av loppet. Ska jag ända dit bort? Halva loppet klart, ännu fler slingrande bågar, svängar, cirklar och till sist hade även jag nått den delen av banan som låg allra längst bort. Benen hade stumnat av det hårda underlaget och av monotonin i löpningen. Helt platt löpning är inte bara enkel utan också tröttande när man använder samma muskler hela tiden. Jag försökte variera steglängd och fart, lite fortare, lite långsammare för att använda andra muskler i benen och fötterna, men benen var stela och det var svårt att trycka ifrån i steget. Greppet var däremot alldeles perfekt och trots att mina skor var så gott som nya och oinsprungna mådde fötterna fint hela vägen. New Run kommer till butikerna i höst, du kommer också att gilla dem!

Stela ben. Perfekt grepp. Glad själ.

Eftersom omgivningen var den samma hela tiden fick jag leka med tankarna. Jag låtsades att jag sprang Göteborgsvarvet och räknade ner kilometerantalet. Till slut var det bara två kilometer kvar till mål och jag föreställde mig att jag just kommit in i Slottsskogen och hörde publikens jubel i mål. Jag kunde öka farten något, springa om några löpare och hålla undan från den som en längre stund velat springa om mig och på målrakan försökte jag springa mitt allra snyggaste förbi fotografen. Jag tyckte att jag tog ut stegen fint, men det kändes bättre än det såg ut!

Mot mål!

Som alltid, en underbar känsla när jag passerar mållinjen och jag är härligt trött och stel i benen! Ett halvmarathon helt på is! I en sagolik vintermiljö som tagen ur filmen Frozen har jag fått springa tillsammans med en massa andra glada löpare och njutit av ett fullkomligt unikt lopp. Där kuperad terräng, tekniska stigar och lerigt underlag kan vara svårigheter på vanliga traillopp var det nu istället avsaknaden av backar och ojämnheter som var utmaningen. Att springa på ett likadant sätt i en vacker men hela tiden vit omgivning var också utmanade för tankarna och jag var tvungen att sysselsätta mig med tankelekar och räkneramsor. Det var exakt det här jag ville ha, något annat än den löpning jag är van vid, något helt nytt, utmanande och spännande. Ett is-äventyr.

I mål serverades vi varm soppa och bröd, sportdryck och Icebug Experience-tröja. Jag kommer att bära den med stolthet, jag vet att den är ovanlig.

Tack Icebug Experience för ett otroligt evenemang! Och tack för den fina medaljen. Unik även den.

Tack Icebug!

Dagen efter loppet visade vädergudarna vilken tur vi hade haft. Det blev full snöstorm. Vilket gör det ännu mer spännande och ovisst till nästa år. Känns det spännande med ett lopp på is, i fjällmiljö med risk för hastiga väderomslag? Häng med nästa år och testa!

Starten på 21 km.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X