Vårlöpning på Österlen med stor uppslutning

I helgen gick femte upplagan av Österlen Spring Trail, ett lopp som växt till att bli ett av Sveriges populäraste vårlopp. I år var 1 783 anmälda fördelade över två dagar och fem lopp. Först ut var Simris Alg Ultra, ett point-to-point lopp med start i Simrishamn och målgång 60 kilometer senare vid Christinehofs slott.
– Det bjöds på tuffa förhållanden med hårda vindar och snöblandat regn vid starten, men löparna lät sig inte påverkas utan kämpade iväg längs kusten till vågornas mäktiga dån. Första halvan av loppet följer kusten innan man svänger inåt land över ett böljande backlandskap, berättar Oskar Henriksson i arrangörsstaben.

Samtidigt som ultralöparna var igång startade också Verkeån Trail 21 km vid tävlingscentret på Christinehofs slott. Halvmaran som följer Verkeåns dalgång brukar locka ett starkt startfält. Krister Sellman, IF Malmö Löp, segrade med en marginal på drygt två minuter till tvåan Anders Poul och trean Andreas Thell. På damsidan vann Karin Spjuth med en lika stor marginal till Tilde Jensen på en andra plats, på tredje plats kom Anneli Hefenus.

För ultralöparna skedde det stora omkastningar i täten under dagen, först till slottet och en ohotad seger var Adrian Dahlquist. På en andraplats kom Patrik Nilsson och på tredjeplats Peder Enoksson. På damsidan var det fem minuter som skiljde segrande Collette Coumans från Lisa Enerot på andraplats, tredjeplatsen tog Sofia Holmgård. Nytt för i år var att det också fanns en DUO-klass som gick parallellt med ultran, där man växlade till sin lagkamrat efter halva sträckan.

Söndagen, som bjöd på fina förhållanden och strålande sol, inleddes med 5 kilometers loppet där Gustaf Tynelius segrade före Oskar Henriksson och Matt Brown. På damsidan vann Marie Lennerhagen före Paulina Fridlund och Camilla Persson. Därefter följde Ekopark Trail 13 kilometer som innebar en hård duell mellan Neil Lowrie, Jerry Persson och Johannes Andersson.
– Neil Lowrie gick segrande ur den kampen, det kan dock tilläggas att Jerry Persson som blev tvåa även sprang 21 kilometern dagen innan där han hamnade på en fjärdeplats just utanför pallen. På damsidan vann Sophie Wirsén klart före Moa Nyberg och Maria Björkman, berättar Oskar.

Alla resultat

Nils Jonsson gav allt i sitt lopp.

Foto: Oskar Henriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X