Tuffare än väntat i VXO Trail Spring

Foto: Daniel Westergren

På fina men utmanande stigar i natursköna Notteryds naturreservat utanför Växjö, ägde i helgen det första VXO Trail Spring rum. Distanser på 10, 20, 40 och 60 km erbjöds, genom två slingor à 10 km.

– Vi tycker att stigarna är vackra här, men har nog börjat bli hemmablinda. Vi är överraskade över alla de superlativ som stigarna, sjöarna och skogarna fick, berättar Joacim ”Kimmen” Martinsson, som tillsammans med Fredrik Saarnak agerade tävlingsledare.

Tävlingen arrangerades av Växjö Löparklubb tillsammans med VXO Ultra, en sammanslutning av löpare i Växjötrakten som är nyfikna på ultralöpning. Totalt kom 110 löpare till start och de fick uppleva naturskön bitvis teknisk löpning, nästan uteslutande på skogsstigar.

– Tider och omdömen visar att våra stigar var överraskande tuffa för många. Trots att vi inte har så många höjdmeter blir tävlingstiderna långa, säger Joacim Martinsson.

Holm Roos och Jonsson vann långa loppet
På den kortaste distansen, 10 km, vann Anna Isgren Sjösten damklassen på tiden 1.13,54, 20 sekunder före Elin Lindqvist, med Sofie Svensson som trea ytterligare en dryg minut bakom. Herrklassen vanns av Martin Oucherteny på 56,54, en minut före Calle Norberg och med Federico Bachiller som trea på 1.01,34.

På den dubbla distansen, som alltså innebar ett helt varv på båda slingorna, vann Sofia Asplund, OK Norrvirdarna, damklassen på 2.02,50 före Emma Blomsterberg, LK Uven, på 2.17,20 och Anne Lidholm, Tjust Distans, på 2.24,04. På herrsidan fick vi se några felspringningar, som innebar att Adam Georgsson tog sig först i mål på 1.47,35, två minuter före Niklas Lundgren, med Carl Eilert som trea på 1.53,50.

40 km hade inga damer i startlistan och av de nio herrarna tog hemmalöparen Patrik Alvånger, VXO Ultra, hem segern på 4.08,50, före Johan Runbert, Växjö Löparklubb, 4.35,23 och med Simon Nilsson som trea på 4.55,00.

Den längsta distansen, 60 km, hade två damer till start, Malin Holm Roos (bilden nedan) var den enda som tog sig i mål, på tiden 9.35,00. Av elva startande herrar vann Daniel Jonsson (bilden ovan), Karlevi, på 7.01,40, före Åke Larsson, OK Stigmännen Karlshamn, 7.12,29 och trea Tony Långström, 7.55,20.

Tuffare än väntat
– Det var ett mycket svårare lopp än vad jag hade väntat mig. Första slingan innebar mycket teknisk terräng med stenar och rötter. Andra slingan var mer lättlöpt, men med tuffa backar. Det var en väldigt fin bana med en underbar natur och ett mycket trevligt arrangemang. Jag hoppas verkligen att det blir fler år! säger Daniel Jonsson.

Och visst blir det fler år. Ambitionen till nästa år är att utveckla tävlingen vidare, ta med alla lärdomar och feedback från löpare för att göra en ännu bättre tävling.
– Nästa år ska vi ta loppet till en ny nivå med minst en längre distans till, säger Fredrik Saarnak.

Resultat VXO Trail Spring

Text och bild: Daniel Westergren

Foto: Daniel Westergren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X