Traillöpning på Billingen

Utsikt från Billingen, Ryds grottor

I ett betalt samarbete med @nextskovde presenterar jag sju av de vackraste platserna för traillöpning på Billingen.

Skövde kommun ville visa Billingen och bjöd in mig för en rundtur. Anders Ståhl, som är affärsutvecklare vid Skövde kommun och en hängiven löpare, guidade mig till ett urval av vackra stigar och spännande platser, sju små smakprov. Vart vi än kom ville jag stanna lite längre, fota lite till, titta på utsikterna och lukta på blommorna. För just när vi var där, i mitten av maj, doftade det starkt av ramslök i dalarna. Liljekonvaljen började slå ut medan gullvivorna redan stod i full blom.

Helt klart, jag måste komma tillbaka, springa längre, mer och högre.

Billingen är det största av Västergötlands platåberg, uppbyggt av sedimentära bergarter ovanpå urberg. Berget bildades för 500 miljoner år sedan under vatten. Det översta lagret är diabas, en vulkanisk bergart som trängde in och la sig som ett skyddande täcke. Diabasen syns tydligt på flera platser, t ex vid Ryds grottor.

Välmarkerade leder

Runt hela berget går Billingeleden, en stig tydligt markerat med orangea stolpar och skyltar. Billingeleden är 65 km lång och tillsammans med kortare avstickare som är markerade med blå/orange kan du få ca 120 km sammanhängande led. Skövde kommun håller på att iordningställa några kortare löp/vandringsleder med utgångspunkt från Billingens fritidsområde på 2 km, 5 km och 12 km.

Som officiellt Vasaloppscenter har Billingen satsat på konstsnöspår och för oss längdskidåkare i södra Sverige är området känt för sina fina längdspår. Vintertid är det är även ett uppskattat familjeutflyktsmål med slalombacke, pulkabacke och bandy-is.

Anders Ståhl visar vägen

1. Rhododendrondalen

Vi startar från Billingens fritidsområde med en kort löptur nedför berget, vi korsar slalombacken och springer ner till Rhododrendondalen. Vi går genom en tunnel av rhododendronbuskar vilka har stora blomknoppar, om några dagar kommer de att blomma. Hit till parken kommer gärna Skövdeborna och promenerar. Vi balanserar på kanten av en fördämning full av regnvatten och tar den branta grusvägen upp, den som de infödda kallar Strupen och kommer tillbaka till parkeringen. Här finns hotellet men även en simhall och bandybana som, om alla planer går i lås, kommer att renoveras inom kort.

Rhododendrondalen

 

Blängs mosse

2. Blängs mosse

Blängs mosse är Sveriges sydligaste högmosse. Här är marken blöt även under de torraste perioderna under sommaren och det finns växter som vi annars bara hittar i fjällen. Endast några kilometer från Billingens fritidsområde ligger den platta mossen som påminner om naturen i Dalarna med sina vindpinade, krokiga tallar och lingonris i mossan.

Alltid blöt mosse, bra med spångar

Spångarna leder fram till ett fågelskådartorn och därifrån går en utmärkt led runt hela mossen som vintertid är längdspår. När jag ser de väderbitna röda ledmarkeringarna som försvinner bort i talldungen känner jag ett sug, jag vill följa efter, se vart de leder och utforska. Visst är det en härlig känsla!

Klättring

3. Ryds grottor

Vidare till Ryds grottor. Wow, vilket ställe! Är du på Billingen måste du åka hit! Egentligen är det inga grottor utan enorma diabaspelare som under ett jordskred flyttats flera meter. Vi klättrade upp en bit på de höga pelarna, är du modig klättrar du hela vägen. Det var en fantastisk utsikt över åkrar och betesmarker, verkligen en unik plats. Härifrån sprang vi en liten bit på Billingeleden till fornborgen Ymsingsborg, även det en plats vid kanten av berget med vidsträckt utsikt, och vidare några kilometer på lite knixig stig med rötter och stenar.

Genom trollskogen

Vi svängde sydost mot Ryds ängar, sprang lite utför, genom hagar och in i dalen full av ramslök. Lökdoften slog emot oss och marken var helt täckt av de gröna, ovala bladen. Mycket fint! Vi fortsatte längs avstickaren tillbaka upp till Ryds grottor och beundrade utsikten lite till.

Silverfallet

4. Silverfallet

När jag frågade på Instagram om tips på platser som jag inte fick missa förstod jag att Silverfallet var något mycket speciellt. Vi tog oss dit, sprang genom beteshagar med blommande vildäppelträd och förgätmigej och kom fram till vattenfallet. Blygsamt med vatten efter den torra våren men jag förstår att det brukar forsa mäktigt när vattnet kastar sig utför branterna i fallet. Här såg vi rester från ett alunbruk från 1800-talet och vi möttes av en skock stora kossor och kalvar, ledda av en enorm men troligen väldigt snäll tjur. Lite pulshöjande.

Billingeleden går precis bredvid Höjentorp

5. Höjentorp

På västra sidan av Billingen ligger Höjentorp som var en kungsgård från 1200-talet. Här lät Magnus Gabriel de la Gardie uppföra ett slott på 1600-talet. Tyvärr brann hela slottet ner i en plötslig eldsvåda men något sorts murat källarutrymme finns kvar som man kan gå ned i om man vill söka skugga och känna gamla stenväggar under handflatorna.

En av flera små sjöar vid Höjentorp.

Platsen är väldigt vackert belägen med flera små sjöar i närheten och Billingeleden går rakt igenom det som kanske en gång var slottsträdgården. Blommande ramslök under ljusgröna bokträd, så grönt och lummigt.

Varnems klosterkyrka

6. Varnhem

Dags för lunch för hungriga löpare och vi kom till Varnhem och Varnhems klosterruin med lunchservering. Hela området kring Billingen är fullt av fornlämningar och här i Varnhem är historien ovanligt närvarande genom pågående arkeologiska utgrävningar och uppförandet av Kata gård där vi lär oss mer om människorna i bygden under järnåldern och vikingatiden.

Varnhems klosterruin

Här finns resterna av en av Sveriges äldsta stenkyrkor från 1040 -talet, kungagravar och klosterruinen. Fascineras du av historia är detta en plats väl värd att springa till, Billingeleden passerar precis utanför kyrkomuren och från Skara leder Pilgrimsleden hit.

Anders Ståhl

7. Skultorps Nabbe

Vi tar oss över berget mot öster och ner till byn Skultorp. Här startar och slutar Billingeleden om man springer hela varvet runt berget. Längs en grusväg tar vi oss uppför sluttningen till högsta punkten, Skultorps Nabbe, och betraktar utsikten igen. Just här stod en gång Carl von Linné på samma sätt och kunde liksom vi se ända bort till Omberg på andra sidan Vättern. Vi följer Billingeleden söderut, en mjuk slingrande stig med lätt och enkel löpning. Jag är tvungen att stanna och ta kort på gullvivor och letar samtidigt efter blommande liljekonvalj men deras blad är fortfarande hårt rullade strutar.

Gullvivor längs stigen.

Vi svänger av nerför branten och springer tillbaka över beteshagar under blommande körsbärsträd. Det är återigen sådär fantastiskt vackert. Stigen tar oss till Skultorp och min guidade löptur är slut. Jag får behålla kartan som Anders har använt under dagen och vi säger hejdå.

Kartan över Billingeleden.

Rättare sagt, på återseende! För hit måste jag tillbaka. Antingen för att springa något av trailloppen eller för att på egen hand springa runt Billingen.

Vi traillöpare tycker om traillöpning av så många olika personliga anledningar men att vi uppskattar fina miljöer tror jag att vi alla har gemensamt. Omväxlande natur, kuperade stigar med stenar, rötter och tekniskt underlag. Vi vill ha öppna vidder med utsikt och vi njuter av att försvinna in i mörka trollskogar och låta fötterna möta barrtäcket. Svalka fötterna i mossar och ta en simtur i en sjö. Just här på och kring Billingen finns allt det vi uppskattar.

Eftersom det här är ett trailparadis arrangeras flera traillopp och mtb-lopp. Här näst väntar Billingen Trail Marathon den 29 juni. Du kan välja mellan distanseran 45 km, 21 km samt 10 km och barnlopp. Banorna går på just  på Billingeleden och andra vandringsleder och 45:an har 800 höjdmeter, upp och ner på Billingens sluttningar, så härligt!

Tack för guidningen Anders och vi ses igen!

Glada löpare

2 svar till “Traillöpning på Billingen”

 1. Mikael Friberg skriver:

  Härlig recension av vårt berg!
  Du har verkligen fångat några av våra guldkorn
  på ett fantastiskt sätt. Hoppas det lockar flera
  traillöpare till Skövde för att upptäcka Billingen.
   

  • Gunilla Kidmark skriver:

   Tack, så roligt att du tyckte om att läsa inlägget! Jag gillar verkligen sådan löpning som blir något mer än bara träning. Där upplevelserna och intrycken finns kvar, nästan som fysiska minnen i kroppen. Och de historiska platserna, så intressant!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

Senaste blogginläggen

 • Träning bryter ner. Vila bygger upp. Andreas Lundblad
  Läs mer
 • My Icebug Backyard Trail - Yxsjön i Mölnlycke Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X