Så följer du VM i Ultratrail LIVE

Så följer du svenskarna

Webb-TV från loppet (starten går 10.00 CET)

Live-resultat från loppet

Fakta

På lördag avgörs VM i Ultratrail i Miranda do Corvo i Portugal. 44 km och 2 100 höjdmeter väntar Sveriges lag.
– Jag tror att taktik och snabbhet blir viktigt för att lyckas. Vi ställer upp med ett starkt och rutinerat lag, säger Kerstin Rosenqvist som är lagledare.

Förra året, då distansen var 85 km, var Johanna Bygdell bästa svenska med en 16:de plats, tätt följd av Fanny Borgström på 17:de. Johan Lantz var 20:de i herrklassen.

– Det är en lite udda bana, underlaget är mycket mjukare än det brukar vara på tävlingarna nere i Europa. Det är gräs, jord, löv och lera, inte så mycket sten och berg. Eftersom det är mycket single track, blir det viktigt att hitta en bra position där det går att hålla ett lagom tempo. Backarna är inte så branta, tempot sänks inte så mycket utan det kommer att gå att springa på. Och det är i sammanhanget kort, bara 44 km, därför tror jag att snabbhet blir en viktig egenskap. Som alltid är det avgörande att veta sitt tempo och inte gå ut för hårt, säger Kerstin.

400 deltagare innebär nytt rekord för Ultratrail VM. Kampen om segern spås bli hårdare än någonsin i herrklassen, favoriter är bland andra britten Jonathan Albon, spanjorerna Zaid Ait Malek och Luis Alberto Hernando, samt André Rodrigues som har vunnit på den här banan två gånger tidigare.I damklassen ses spanjorskan Azara Garcia dos Salmones, Ruth Croft från Nya Zeeland och holländskan Ragna Debats som förhandsfavoriter.

Sveriges lag i VM i Ultratrail 8 juni 2019

Johanna Bygdell, Öbacka LK
Lisa Ring, IK Nocout
Fanny Borgström, Sportsgym SC
Sanna El Kott Helander, Sportsgym SC

Joakim Lantz, Ockelbo SK (bilden nedan)
Johan Lantz, Ockelbo SK
André Jonsson, Sportsgym SC

 

Löparna om målsättning och taktik inför loppet:

Bästa svenska 2018 var Johanna Bygdell.
– Vi var och provsprang banan i början av maj och den är betydligt mer teknisk än ifjol, jag tycker att den var riktigt rolig och fin. Det kommer att bli ett otroligt intensivt lopp eftersom det är tekniskt och så pass kort. Om det regnar blir det väldigt utmanande med leriga nedförsbackar. Det är väldigt lättlöpt i början och på slutet, så jag kommer försöka gå lugnt för att sedan kunna plocka när det blir mer tekniskt – det passar mig betydligt bättre. Sedan vill jag ha lite krafter kvar på slutet, så att jag inte tappar där. Lyckas jag genomföra loppet med det upplägget kommer jag vara riktigt nöjd. Sverige åker med ett starkt lag som jag verkligen ser fram att prestera tillsammans med, säger Johanna.

Fanny Borgström var 17:de ifjol.
– Min målsättning är att genomföra ett bra lopp, förhoppningsvis med en placering som kan ge oss en bra placering i lagtävlingen! Jag kommer att gå ut lugnt, det är lätt att spränga sig om man går ut för hårt de första 15 km. Min känsla är att banan kommer att ta längre tid än man tror då man läser om den, det är väldigt bökig terräng och verkligen varierande. Troligen finns det stor möjlighet att plocka mycket på sista 15 km om man är hyfsat pigg och okej i fötterna.

Lisa Ring har tidigare främst gjort sig ett namn som duktig maratonlöpare, men har sprungit mer och mer trail den senaste tiden.
– Det är jätteroligt att bli uttagen i ultralandslaget och vara en del i det. Jag är inte så van vid den här typen av löpning än så länge, det är mycket klättring i buskage, över broar och på berghällar och klippor. Därför håller jag min målsättning på en rimlig nivå. Jag har förberett mig bra och ska verkligen göra mitt bästa, säger Lisa.

Sanna El Kott Helander har tvingats skruva ned förväntningarna.
– Jag skadade foten på förlägret i Portugal i början på maj, så min förhoppning är att slippa smärta och kunna fokusera på att hitta ett bra flyt i löpning under loppet. Om det är varmt blir det väldigt viktigt att vara noga med vätska och kunna kyla ner mig när tillfälle finns, säger hon.

Även André Jonsson, som gjorde en fantastisk höstsäsong i fjol, har skadeproblem men är på plats i Portugal sedan 1,5 vecka för att förbereda sig.
– Jag har inte alls kunnat träna som jag har velat, men det har funkat hyfsat senaste veckorna. Med tanke på det är målsättningen lite mer lågmäld i år, jag hoppas göra ett stabilt lopp men har inga resultatmål. Banan passar mig bra, den är ofta smal och teknisk så det kan vara svårt att ta sig om folk, vill man vara med och fightas behöver man vara med där uppe från början. Jag kommer vara med i början, sen får vi se hur länge det håller, säger han.

Joacim Lantz tänker gå ut hårt.
– Jag har ingen målsättning placeringsmässigt utan hoppas på att göra ett så bra lopp som möjligt och få ut allt jag kan , då tror jag att det kan bli ganska bra.  Troligen går jag ut ganska hårt på den enklare delen i början, för att sedan försöka göra mitt eget lopp och kunna avsluta bra.

Foto: Fanny Borgström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

Utvalda nyheter

Kungsleden med Emelie Forsberg

15 juni, 2019
Sommaren 2018 sprang Emelie Forsberg den 45 mil långa Kungsleden snabbare än någon annan tidigare. Leden som för en vandrare sällan tar mindre än 15…

Är du Startklar?

29 maj, 2019
I SAMARBETE MED STARTKLAR Försäkringar tillhör för de flesta den där mindre spännande admin-delen av livet. Det är ju så mycket roligare att sticka ut…

Inspiratörer

 • Tony Hoffstrom

  Traillöpning och fotografi är två stora och viktiga delar i mitt liv som jag försöker kombinera. Upplevelselöpare där det ena intresset driver det andra.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Karin Ådale

  Mitt mål är att finna balans i tillvaron, hålla mig frisk och inte dra på mig mer skador. Om allt det fungerar så hoppas jag stå på startlinjen till Åre Extreme 2019 och ta revansch på Eiger Ultra 51km

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider
X
X