Så följer du VM i Ultratrail LIVE

Så följer du svenskarna

Webb-TV från loppet (starten går 10.00 CET)

Live-resultat från loppet

Fakta

På lördag avgörs VM i Ultratrail i Miranda do Corvo i Portugal. 44 km och 2 100 höjdmeter väntar Sveriges lag.
– Jag tror att taktik och snabbhet blir viktigt för att lyckas. Vi ställer upp med ett starkt och rutinerat lag, säger Kerstin Rosenqvist som är lagledare.

Förra året, då distansen var 85 km, var Johanna Bygdell bästa svenska med en 16:de plats, tätt följd av Fanny Borgström på 17:de. Johan Lantz var 20:de i herrklassen.

– Det är en lite udda bana, underlaget är mycket mjukare än det brukar vara på tävlingarna nere i Europa. Det är gräs, jord, löv och lera, inte så mycket sten och berg. Eftersom det är mycket single track, blir det viktigt att hitta en bra position där det går att hålla ett lagom tempo. Backarna är inte så branta, tempot sänks inte så mycket utan det kommer att gå att springa på. Och det är i sammanhanget kort, bara 44 km, därför tror jag att snabbhet blir en viktig egenskap. Som alltid är det avgörande att veta sitt tempo och inte gå ut för hårt, säger Kerstin.

400 deltagare innebär nytt rekord för Ultratrail VM. Kampen om segern spås bli hårdare än någonsin i herrklassen, favoriter är bland andra britten Jonathan Albon, spanjorerna Zaid Ait Malek och Luis Alberto Hernando, samt André Rodrigues som har vunnit på den här banan två gånger tidigare.I damklassen ses spanjorskan Azara Garcia dos Salmones, Ruth Croft från Nya Zeeland och holländskan Ragna Debats som förhandsfavoriter.

Sveriges lag i VM i Ultratrail 8 juni 2019

Johanna Bygdell, Öbacka LK
Lisa Ring, IK Nocout
Fanny Borgström, Sportsgym SC
Sanna El Kott Helander, Sportsgym SC

Joakim Lantz, Ockelbo SK (bilden nedan)
Johan Lantz, Ockelbo SK
André Jonsson, Sportsgym SC

 

Löparna om målsättning och taktik inför loppet:

Bästa svenska 2018 var Johanna Bygdell.
– Vi var och provsprang banan i början av maj och den är betydligt mer teknisk än ifjol, jag tycker att den var riktigt rolig och fin. Det kommer att bli ett otroligt intensivt lopp eftersom det är tekniskt och så pass kort. Om det regnar blir det väldigt utmanande med leriga nedförsbackar. Det är väldigt lättlöpt i början och på slutet, så jag kommer försöka gå lugnt för att sedan kunna plocka när det blir mer tekniskt – det passar mig betydligt bättre. Sedan vill jag ha lite krafter kvar på slutet, så att jag inte tappar där. Lyckas jag genomföra loppet med det upplägget kommer jag vara riktigt nöjd. Sverige åker med ett starkt lag som jag verkligen ser fram att prestera tillsammans med, säger Johanna.

Fanny Borgström var 17:de ifjol.
– Min målsättning är att genomföra ett bra lopp, förhoppningsvis med en placering som kan ge oss en bra placering i lagtävlingen! Jag kommer att gå ut lugnt, det är lätt att spränga sig om man går ut för hårt de första 15 km. Min känsla är att banan kommer att ta längre tid än man tror då man läser om den, det är väldigt bökig terräng och verkligen varierande. Troligen finns det stor möjlighet att plocka mycket på sista 15 km om man är hyfsat pigg och okej i fötterna.

Lisa Ring har tidigare främst gjort sig ett namn som duktig maratonlöpare, men har sprungit mer och mer trail den senaste tiden.
– Det är jätteroligt att bli uttagen i ultralandslaget och vara en del i det. Jag är inte så van vid den här typen av löpning än så länge, det är mycket klättring i buskage, över broar och på berghällar och klippor. Därför håller jag min målsättning på en rimlig nivå. Jag har förberett mig bra och ska verkligen göra mitt bästa, säger Lisa.

Sanna El Kott Helander har tvingats skruva ned förväntningarna.
– Jag skadade foten på förlägret i Portugal i början på maj, så min förhoppning är att slippa smärta och kunna fokusera på att hitta ett bra flyt i löpning under loppet. Om det är varmt blir det väldigt viktigt att vara noga med vätska och kunna kyla ner mig när tillfälle finns, säger hon.

Även André Jonsson, som gjorde en fantastisk höstsäsong i fjol, har skadeproblem men är på plats i Portugal sedan 1,5 vecka för att förbereda sig.
– Jag har inte alls kunnat träna som jag har velat, men det har funkat hyfsat senaste veckorna. Med tanke på det är målsättningen lite mer lågmäld i år, jag hoppas göra ett stabilt lopp men har inga resultatmål. Banan passar mig bra, den är ofta smal och teknisk så det kan vara svårt att ta sig om folk, vill man vara med och fightas behöver man vara med där uppe från början. Jag kommer vara med i början, sen får vi se hur länge det håller, säger han.

Joacim Lantz tänker gå ut hårt.
– Jag har ingen målsättning placeringsmässigt utan hoppas på att göra ett så bra lopp som möjligt och få ut allt jag kan , då tror jag att det kan bli ganska bra.  Troligen går jag ut ganska hårt på den enklare delen i början, för att sedan försöka göra mitt eget lopp och kunna avsluta bra.

Foto: Fanny Borgström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Förändringar Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck

999kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X