Så följer du VM i Ultratrail LIVE

Så följer du svenskarna

Webb-TV från loppet (starten går 10.00 CET)

Live-resultat från loppet

Fakta

På lördag avgörs VM i Ultratrail i Miranda do Corvo i Portugal. 44 km och 2 100 höjdmeter väntar Sveriges lag.
– Jag tror att taktik och snabbhet blir viktigt för att lyckas. Vi ställer upp med ett starkt och rutinerat lag, säger Kerstin Rosenqvist som är lagledare.

Förra året, då distansen var 85 km, var Johanna Bygdell bästa svenska med en 16:de plats, tätt följd av Fanny Borgström på 17:de. Johan Lantz var 20:de i herrklassen.

– Det är en lite udda bana, underlaget är mycket mjukare än det brukar vara på tävlingarna nere i Europa. Det är gräs, jord, löv och lera, inte så mycket sten och berg. Eftersom det är mycket single track, blir det viktigt att hitta en bra position där det går att hålla ett lagom tempo. Backarna är inte så branta, tempot sänks inte så mycket utan det kommer att gå att springa på. Och det är i sammanhanget kort, bara 44 km, därför tror jag att snabbhet blir en viktig egenskap. Som alltid är det avgörande att veta sitt tempo och inte gå ut för hårt, säger Kerstin.

400 deltagare innebär nytt rekord för Ultratrail VM. Kampen om segern spås bli hårdare än någonsin i herrklassen, favoriter är bland andra britten Jonathan Albon, spanjorerna Zaid Ait Malek och Luis Alberto Hernando, samt André Rodrigues som har vunnit på den här banan två gånger tidigare.I damklassen ses spanjorskan Azara Garcia dos Salmones, Ruth Croft från Nya Zeeland och holländskan Ragna Debats som förhandsfavoriter.

Sveriges lag i VM i Ultratrail 8 juni 2019

Johanna Bygdell, Öbacka LK
Lisa Ring, IK Nocout
Fanny Borgström, Sportsgym SC
Sanna El Kott Helander, Sportsgym SC

Joakim Lantz, Ockelbo SK (bilden nedan)
Johan Lantz, Ockelbo SK
André Jonsson, Sportsgym SC

 

Löparna om målsättning och taktik inför loppet:

Bästa svenska 2018 var Johanna Bygdell.
– Vi var och provsprang banan i början av maj och den är betydligt mer teknisk än ifjol, jag tycker att den var riktigt rolig och fin. Det kommer att bli ett otroligt intensivt lopp eftersom det är tekniskt och så pass kort. Om det regnar blir det väldigt utmanande med leriga nedförsbackar. Det är väldigt lättlöpt i början och på slutet, så jag kommer försöka gå lugnt för att sedan kunna plocka när det blir mer tekniskt – det passar mig betydligt bättre. Sedan vill jag ha lite krafter kvar på slutet, så att jag inte tappar där. Lyckas jag genomföra loppet med det upplägget kommer jag vara riktigt nöjd. Sverige åker med ett starkt lag som jag verkligen ser fram att prestera tillsammans med, säger Johanna.

Fanny Borgström var 17:de ifjol.
– Min målsättning är att genomföra ett bra lopp, förhoppningsvis med en placering som kan ge oss en bra placering i lagtävlingen! Jag kommer att gå ut lugnt, det är lätt att spränga sig om man går ut för hårt de första 15 km. Min känsla är att banan kommer att ta längre tid än man tror då man läser om den, det är väldigt bökig terräng och verkligen varierande. Troligen finns det stor möjlighet att plocka mycket på sista 15 km om man är hyfsat pigg och okej i fötterna.

Lisa Ring har tidigare främst gjort sig ett namn som duktig maratonlöpare, men har sprungit mer och mer trail den senaste tiden.
– Det är jätteroligt att bli uttagen i ultralandslaget och vara en del i det. Jag är inte så van vid den här typen av löpning än så länge, det är mycket klättring i buskage, över broar och på berghällar och klippor. Därför håller jag min målsättning på en rimlig nivå. Jag har förberett mig bra och ska verkligen göra mitt bästa, säger Lisa.

Sanna El Kott Helander har tvingats skruva ned förväntningarna.
– Jag skadade foten på förlägret i Portugal i början på maj, så min förhoppning är att slippa smärta och kunna fokusera på att hitta ett bra flyt i löpning under loppet. Om det är varmt blir det väldigt viktigt att vara noga med vätska och kunna kyla ner mig när tillfälle finns, säger hon.

Även André Jonsson, som gjorde en fantastisk höstsäsong i fjol, har skadeproblem men är på plats i Portugal sedan 1,5 vecka för att förbereda sig.
– Jag har inte alls kunnat träna som jag har velat, men det har funkat hyfsat senaste veckorna. Med tanke på det är målsättningen lite mer lågmäld i år, jag hoppas göra ett stabilt lopp men har inga resultatmål. Banan passar mig bra, den är ofta smal och teknisk så det kan vara svårt att ta sig om folk, vill man vara med och fightas behöver man vara med där uppe från början. Jag kommer vara med i början, sen får vi se hur länge det håller, säger han.

Joacim Lantz tänker gå ut hårt.
– Jag har ingen målsättning placeringsmässigt utan hoppas på att göra ett så bra lopp som möjligt och få ut allt jag kan , då tror jag att det kan bli ganska bra.  Troligen går jag ut ganska hårt på den enklare delen i början, för att sedan försöka göra mitt eget lopp och kunna avsluta bra.

Foto: Fanny Borgström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

🖤Ynnest🖤 att få ha det här runt hörnet, att kunna springa här! Unnet vet just nu inga gränser!
#heden #tvedöra #försommarkväll #sommat2021
#trail #trailrunning #trailrunningsweden #running #runner #löpare #löpning #yogarunner #torekovbåstad #löpardejt #löparbff #runwithrivs #teamrivs #asicsfrontrunner #asicsfrontrunner2021 #backyardultra #swedenrunners #acticveberöd #actic #runningwomen #löparfys #springsnyggt #strongertogether #löparenssjäl
...

Här kommer ännu en medlöpare till mitt FKT på Skåneleden SL1 nu i helgen som kommer med start på torsdag 13 maj kl 12:00 i Sölvesborg.

Den tjejen, Jessica Ståhl-Norris jessicastahlnorris är en grymt duktig tjej som jag lärt känna det senaste året lite mer. Hon bor i Båstad och känner till varje sten längs kusten till Ängelholm. Därför skall vi springa Båstad-Ängelholm tillsammans.
En pigg i glad tjej som ska få hålla låda så jag inte somnar de sista milen i en buske längs med havet.

Ha en fin måndag.
/Niclas

#swedenrunners #altrarunning_nordic #trailrunningsweden #ultraniclas #fastestknowntime #jagspringer #runtoinspire #trailrunning #älskalöpning #skåneleden #ultrarunning #myjourney #nevergiveup #umarasports #racetracker #kvikbackebol #gealdrigupp #runnersworldswe #magasinspring #smilesnotmiles #runnerslife
...

🖤Trösklar på Heden🖤 denna underbara försommarkväll! Kräkjobbigt och varmt men doppet efter var alldeles underbart! #tvedörasandtag #heden #trösklar #tuggagrus #försommarkvällar #strongertogether #trail #trailrunning #trailrunningsweden #running #runner #löpare #löpning #yogarunner #torekovbåstad #löpardejt #löparbff #runwithrivs #teamrivs #asicsfrontrunner #asicsfrontrunner2021 #backyardultra #swedenrunners #acticveberöd #actic #runningwomen #löparfys #springsnyggt #strongertogether ...

Illstorp , Sverige | 10 maj, 2021: Sista tiden har vi sprungit mest inne i skogarna utan stig. Vi har varit extremt leriga i perioder Balou och jag till a.hedlund s förtret. Idag torkade vi upp och drog sen alla till havet där vi kutade på stranden, badade å sen åt glass.

Gött liv.

#Home #österlen #trailrunning #löpning #älskalöpning #running #ultrarunning #trailrunningsweden #traildog #canicross #nature #farm #nikon #dji
...

Vilken härlig kväll. Värmen är här och korta ben och linne på kvällens löptur.
Samtidigt som yngste sonen hade sin löpträning fick både jag och maken bekänna färg i Olstorps böljande spår 😅
Jag fortsatte med mitt koncept: 5 min löpning - 2 min gång x 10 idag.
Jag har också lagt ifrån mig klockan och just nu, det bästa jag gjort. Använder en app där jag ställer in tiderna och som vägleder när jag ska börja springa/gå.
Springer helt på känsla, inga krav och känner mig så avslappnad 😊
—————————
#älskalöpning
#rörelseglädje
#salomonrunningswe
#salomon
#craftsportswearswe
#trailrunningsweden
#rudyproject
#running
#timetoplay
...

Gotlands kust mellan Högklint och Ygne 💙💚💙

#runstreak #runstreaksverige #gotland #runstreakgotland #springavarjedag #altrarunning #altra #injini #garmin #trailrunning #trailrunningsweden #gotlandtrailrun #runstreakförettfriskareliv #komochjoggapåGotland #springpåGotland #altrarunningfans #paceonearth #10månadermot10mil #ultraakademien
...

Monday trail, good start of the week! Lucky to have all these small trails in my neighbourhood. ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

4 days ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

4 days ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

5 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

1 week ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

3 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X