Vecka 24 – Korta intervaller 10 x 10 sek med 20 sek joggvila

Efter förra veckans långpass är det dags för riktigt korta intervaller med 10 sek arbete och 20 vila, men den korta vilan gör att du ändå får ett ganska uthållighetsbetonat pass.

Med dessa korta intervaller med kort vila, vill vi uppnå både kondition och snabbhet. Det är ett pass som kan göras av alla, oavsett nivå. Använd passet som formtoppning eller som fartlek. För dig som är nybörjare kan det vara ett bra pass för att komma igång med fartträning.

Passet: 10 st x 10 sekunder med 20 sekunder joggvila. Vila 2 minuter mellan varje set. Kör 2-5 set, beroende på din nivå och vilket mål du har med passet. Färre set gör att du kan springa något fortare, desto fler set du gör kommer du känna att det är svårt att hinna återhämta sig helt på den korta vilan och passet blir mer uthållighetskrävande.

Du springer 10 sekunder i hög hastighet, sedan lugnar du ner farten och joggar 20 sekunder innan du ökar igen och kör nära din maxfart i 10 sekunder Efterhand kommer du känna att du inte riktigt hinner komma ner i puls och mot slutet av setet ligger du i ganska hög puls även under vilan(1 set = 10 st. x 10 sek.)

Är passet till för att komma igång med fartträning, eller som ett pass för att toppa formen inför ett lopp som ligger nära, så räcker det att köra 2 set. Är du van löpare och/eller vill ha ett pass med mer uthållighet i passet kan du köra 4-5 set.

Tänk på att behålla löptekniken, genom hela passet. Fokusera på hållning frånskjut och jobba framåt i energiriktningen. Få upp farten under intervallen utan att maxstarta övergå till lugnt joggtempo utan att stanna, efter 10 sekunder fart. Det som är viktigt under passet är att det är skillnad på den snabba delen och den långsamma delen! Snabba delen mot maxfart, sedan långsam jogg under vilan.

Är du nybörjare kan passet vara ett bra sätt att komma igång med fartträning, spring då snabbare än din normala fart i 10 sekunder och gå sedan raskt i 20 sekunder.

Det är viktigt att du är ordentligt uppvärmd innan du startar intervallerna, börja passet med uppvärmning, ca 15 min. samt några korta stegringslopp, där du under en kortare sträcka ca 50-60 meter, successivt ökar farten.

Nedjogg 10-15 min och stretch efter passet.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Arosa/Lenzerheide äventyr i Schweiz Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • När dagisbacillerna vinner... Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X