12 tips till Backyard Ultra

I Sverige ser vi just nu en växande trend med konceptet Backyard Ultra. Bara i år har antalet lopp flerdubblats och det finns nu ca 25st att välja mellan i Sverige, jämfört med 4-5st för några år sedan. Det är en tävlingsform som är otroligt social och mig veterligen den enda varianten på lopp där elit och nybörjare faktiskt kan springa ihop. Det är också en tävlingsform där många löpare putsar sina distansrekord. Det finns ett uttryck inom Backyard Ultra som heter ”just one more loop” och som innebär att hur trött du än är går det alltid att kämpa sig igenom ”ett” varv till.

 

Min egen debut inom Backyard Ultra skedde på BUS förra året, då jag lyckades knipa bronset efter 26 timmars löpning. Ett lopp som verkligen gav mersmak.

 

På en Backyard Ultra springer man en varvbana på 6.706m med ny start varje hel timme. Det gäller därför att ta sig i mål inom 60 minuter för att hinna till start på nästa varv. Och så fortsätter det, varv efter varv, tills endast en löpare är kvar i loppet. Anledningen att elit och vanliga motionärer kan springa ihop är att det inte spelar någon roll hur fort du springer dina varv, alla startar ändå nästa varv gemensamt. Det är många duktiga löpare som springer väldigt långsamt för att hushålla med krafterna, istället för att rusa iväg i full karriär som vi vanliga motionärer är vana vid att se dem göra på andra lopp.

 

I depån serveras vanligtvis en diger buffé och det kan lätt bli lite trängsel där efter de första varven.

 

För alla nybörjare inom Backyard Ultra, och för de som har sprungit förr men vill få lite tips inför exempelvis BUS (Backyard Ultra Sydkusten) nästa helg så har jag satt ihop en lista med mina högst personliga idéer om hur man lyckas bäst i tävlingsformen.

 

1. Först och främst – TA DET LUGNT!

Det finns ingen anledning att springa fort för att få mer tid i depån mellan varven. Håller du ett tempo på 7min/km så slutar varven på 47-48 minuter och ger alltså ca 12 minuter åt påfyllning av energi, toabesök, klädbyte osv. Alltför lång vila mellan varven riskerar bara att göra dig stel.

2. Gå i backarna.

Att gå istället för att springa, även i små backar, kostar inte många sekunder extra men sparar oändligt mycket mer på energin.

3. Ät efter VARJE varv.

Det är inte alltid så lätt, men ett jämnt födointag är lättare för kroppen att hantera. (En del löpare har lättare att äta under tiden de rör på sig och tar därför något med ut på banan när starten går, men också för dem gäller ett jämnt födointag).

4. Planera depåstoppen.

Byt t-shirt ena varvet, byt strumpor ett annat varv och gå på toa efter ett tredje varv. Sprid ut det som behöver göras så känns det aldrig stressigt i depån.

5. Prata med dina medlöpare.

Det är både socialt och ett bra sätt att skapa nya kontakter, men det är också ett sätt att vilseleda tröttheten och fokusera på annat när du springer. Vips så har ett par kilometer passerat utan att du har märkt det.

6. Sätt inget exakt slutmål.

Säger du före loppet att jag hoppas orka 5 varv så är det väldigt lätt att du känner dig nöjd efter just 5 varv, när du egentligen hade kunnat köra 2-3 varv till. Den största utmaningen med ultralopp överlag är just den mentala biten, och det gäller inte minst på en Backyard Ultra. Det är extremt lätt att bli bekväm och kliva av i depån när det börjar ta emot lite, då gäller det att övertala sig själv om att köra ”just one more loop”.

7. Påbörja alltid ett sista varv.

Bryt inte i depån om du inte måste pga skada eller liknande. Även om du tillfälligt känner dig trött så kan krafterna plötsligt återkomma utan förvarning. Förra sommaren på BUS var jag ytterst nära att ge upp i depån pga energibrist, men med en isglass i handen gav jag mig ut på ett nytt varv och en stund senare hade jag energi som en Duracellkanin och kände mig oslagbar. Och det är alltid bättre att gå ut på ett nytt varv och inte hinna i mål i tid, än att bryta i depån för att sedan upptäcka att det hade funnits ork till ett varv till.

8. Smörj in fötterna….

…och ta hand om eventuella blåsor och skavsår direkt. Det går att förebygga blåsor till viss del genom att sköta om fötterna sista veckan innan loppet. Klipp naglarna, fila fötterna undertill och smörj in dem regelbundet. Smörj sedan in fötterna med vaselin, Sportslick eller liknande salva före loppet så minskar du risken för blåsor under loppet. OM du känner av blåsor eller skavsår, ta hand om dem direkt innan de hinner orsaka större besvär.

9. Fyll på med salt.

Om du siktar på många timmars löpning behöver du fylla på regelbundet med salt och mineraler. Jag brukar ta en salttablett varje eller varannan timme, men det är också bra att ta för sig av buljongen, saltgurkan eller vad som nu serveras i depån.

10. Byt kläder och skor.

Att ta på en ren t-shirt, ett par nya strumpor eller nya skor kan göra underverk för känslan och humöret. Byt dock inte allt under samma depåstopp, det kan bli onödigt stressigt.

11. Klistra på ditt pokerface!

Detta tips gäller främst de som är kvar i slutet av tävlingen, när antalet deltagare är mindre, och som hoppas på en bra placering i loppet. Att visa att du är trött eller har ont ger bara extra energi och stärker motståndarna ännu mer. Försök istället visa att du är stark och skulle kunna springa 10 varv till så att motståndarna börjar tvivla på att de ens har en chans mot dig.

12. Sist men inte minst – borsta tänderna.

Det låter märkligt, men kan faktiskt göra underverk långt in i loppet. Efter 6, 8 eller 10 timmar på banan och ständigt intagande av mat, chips, cola, kaffe, banan, kanelbullar osv så känns det nästan som klister i munnen. En borstning av tänderna då ger en fräsch känsla som i sin tur kan ge massor av energi inför nästa varv. Ett varv som förhoppningsvis följs av ett nytt varv, ett nytt varv och ännu ett nytt varv. För det går ju alltid att ta ”ett varv till”…

 

Det finns såklart mängder med andra saker att tänka på för att optimera ett Backyard Ultra. Tex en bekväm stol att sitta på mellan varven (inte för djup, då är det tufft att ta sig upp när benen börjar bli trötta). Många har också med sig ett tält om de planerar att hålla på många timmar. I första hand för att sova i, och för ombyte och förvaring av tillhörigheter. Och i andra hand för att sova i när man har sprungit klart och kanske inte är i stånd att köra hem direkt.

 

Tältläger. Många löpare har med sig tält för ombyte, förvaring av tillhörigheter och slutligen för att sova i när det är färdigsprunget.

 

Oavsett om du är nybörjare eller fullblodsproffs hoppas jag att det finns någon punkt du kan ta till dig och som kan hjälpa dig i jakten på antal varv i ditt kommande lopp. Och om du liksom jag ska ner till Trelleborg och springa BUS nästa helg – kom gärna fram och säg hej. Det är alltid kul att träffa nya löparvänner och utbyta erfarenheter.

 

Efter att det här inlägget ursprungligen skrevs har jag hunnit med att springa BUS ännu en gång. Den här gången tog jag mig 34 varv och slutade på en hedrande andraplats. Vill du läsa min Race Rapport så hittar du den här. https://trailrunningsweden.se/2019/07/13/race-rapport-backyard-ultra-sydkusten/

 

Trailrunning Sweden har numera en nystartad sida som helt ägnar sig åt Backyard Ultra. Där kan du få tips om lopp, inspiration och läsa om andras upplevelser. Den sidan hittar du här https://trailrunningsweden.se/trailkalendern/backyard-ultra/

 

Om du vill läsa/lyssna/veta mer om Backyard Ultra kan jag varmt rekommendera de här poddarna och sidorna.

 

http://www.paceonearth.se/podcast/117-backyardspecial-med-sweden-runners

http://www.paceonearth.se/podcast/106-richard-andersson-ar-last-man-standing

http://www.paceonearth.se/podcast/072-nina-eibring-drottning-av-backyard-ultra

http://backyardultra.com/ 

http://www.svenskacupenibackyardultra.se/

4 svar till “12 tips till Backyard Ultra”

 1. Lukas skriver:

  Jag ska springa mitt första lopp i trosa 2020, Ultra backyard. Tack för alla tips!

 2. Mikael skriver:

  Tack för fina tips. Det är en process att närma sig detta. Jag sneglar på denna utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare från Varberg, med fokus på upplevelselöpning. Springer för att må bra hellre än att jaga tider, men kryddar träningen med några väl utvalda traillopp varje år.

Född: 1973

Kontakt: [email protected]

Mål: Ingenting är omöjligt

Motto: Att hålla träningen på en nivå som gör att jag orkar springa långt också om 20 år

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul(jul 1)15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vallåsen Everest Challenge Anna Carlsson
  Läs mer
 • I huvudet på en coach för en löpargrupp Peter Lindquist
  Läs mer
 • 666 The Number Of The Runstreak
  Läs mer
 • Upplandsstigar vid Siggefora Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X