Bergsturen Funäsfjällen

Längd

9 km, 402 höjdmeter

Start & Mål

Vid Röstbergsliften Funäsdalsberget eller Funäsgondolens dalstation.

Beskrivning

Så nära, så kort – men ändå en löprunda med riktig högfjällskänsla. Det här är Funäsdalsbornas egna favorit där du springer uppe på bergskammarna på toppen av Funäsdalsberget.

Turen har en tuff start från Röstbergets dalstation där en grusväg ringlar sig uppöver slalombacken till Toppstugans servering. Många höjdmeter ska avverkas på kort tid. För dig som vill ha en enklare tur går det att ta gondolbanan snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp. Turen blir då en kilometer kortare och med avsevärt färre höjdmeter.

Från gondolbanans avstigning följer du stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Där stigen följer den högsta bergskammen norrut, ser du mäktiga fjäll i alla riktningar och storslagna vyer ner i dalgångarna. Uppe på toppen finns en utkiksplats med höjdangivelser på fjällen som du ser i alla väderstreck inristat i ett träräcke.

Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit det går att göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen.

Spring norrut igen på stigen som fortsätter på berget med fjällvyer åt alla håll innan det bär iväg nerför och turen ändrar karaktär. Du springer nu i tät skog innan du når bilvägen ner mot Eriksgårdens Fjällhotell. Ta till vänster genom Fornminnesparken tills du når Fjällmuseét och Turistbyrån. En sista stigning uppför kyrkbacken till Berggatan tar dig tillbaka till startplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GPS-data

X
X