Gruvturen Funäsfjällen

Längd

8 km, 187 höjdmeter

Start & Mål

Parkering vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen

Beskrivning

En hissnande tur med många dimensioner där du springer på historisk mark i renbetsfjäll. Blomsterprakt och vida fjällvyer ramar in upplevelsen i löparskorna. En fin möjlighet till våffelstopp för den som önskar och flera olika möjligheter till förlängning av turen.

Turen startar vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen, du tar bilen dit längs Mittåkläppsvägen som är en privat avgiftsbelagd bomväg. Ta av till höger vid skyltning Mittåkläppen vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Mittåkläppsvägen är områdets mest kända väg, skidad av varje svensk elitskidåkare och med en fascinerande historia. 1924 togs ett gemensamt beslut att alla gårdar med fäbodvall kring Mittåkläppen skulle ålägga två dagsverken på våren och två på hösten. Det betydde att varje gård skulle handgräva fyra dagar om året. Kanske det mest fascinerande inte var beslutet som sådant utan att det fullföljdes och att i 30 års tid så handgrävdes vägen upp till Mittåkläppens fot.

När du kommer fram till Djupdalsvallen så börjar turen utanför gärdsgården och du springer motsols över de gamla betesängarna mot Glimtjärn. Stigen slingrar sig över små vattendrag bland knotiga björkar och kuperingen är tämligen snäll. När du närmar dig Glimtjärn så får du de vidunderliga fjällvyerna att njuta av. Delar av den här sträckningen springs på löptävlingen, Ramundberget Trail.

Runt tjärnen växer tidigt på sommaren den rosa lilla blomman Fjällglim som gett tjärnen sitt namn. Följ spängerna för att skona plantorna. Gruvturen leder dig förbi intressanta lämningar från den 200-åriga brytningen av både koppar och järnmalm. Det finns informativa skyltar som berättar om hur malmbrytningen gick till, ta en vattenpaus här. Den vackra fjällnejlikan och de vita kvartsitstenarna visar på malmförekomst.

Turen leder dig vidare förbi forngravar och fångstgropar. Snart kommer du fram till den gamla gruvstugan från 1700-talet, en rest från gruvepoken tillsammans med de gamla husgrunderna. Från gruvstugan har du några höjdmeter att plocka innan det blir mer lättsprunget tillbaka till Djupdalsvallen.

Har du krafter kvar vid Djupdalsvallen har du två fina Guldturer till att välja på, båda 5 kilometer långa. Säterturen som är en lättsprungen led bland fäbodvallar och Mittåkläppen som är en toppbestigning.

Ett annat alternativ är att starta turen vid Ramundbergets Fjällgård, då är turen 12 km lång med en kraftig stigning i början av turen och mycket utför på slutet. Om du väljer att starta i Ramundberget så följer du lederna norrut, springer över bron över Ljusnan och följer stigen till höger mot gruvorna.

Tänk på att det råder koppeltvång inom renbetesfjäll om du väljer att ha med dig din bästa vän, hunden, när du springer. Kolla med Turistbyrån i Funäsdalen, 0684-155 80, när bomvägen öppnas i juni, vilket varierar beroende på när tjälen tinat bort från vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

GPS-data

X
X