Gruvturen Funäsfjällen

Längd

8 km, 187 höjdmeter

Start & Mål

Parkering vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen

Beskrivning

En hissnande tur med många dimensioner där du springer på historisk mark i renbetsfjäll. Blomsterprakt och vida fjällvyer ramar in upplevelsen i löparskorna. En fin möjlighet till våffelstopp för den som önskar och flera olika möjligheter till förlängning av turen.

Turen startar vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen, du tar bilen dit längs Mittåkläppsvägen som är en privat avgiftsbelagd bomväg. Ta av till höger vid skyltning Mittåkläppen vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Mittåkläppsvägen är områdets mest kända väg, skidad av varje svensk elitskidåkare och med en fascinerande historia. 1924 togs ett gemensamt beslut att alla gårdar med fäbodvall kring Mittåkläppen skulle ålägga två dagsverken på våren och två på hösten. Det betydde att varje gård skulle handgräva fyra dagar om året. Kanske det mest fascinerande inte var beslutet som sådant utan att det fullföljdes och att i 30 års tid så handgrävdes vägen upp till Mittåkläppens fot.

När du kommer fram till Djupdalsvallen så börjar turen utanför gärdsgården och du springer motsols över de gamla betesängarna mot Glimtjärn. Stigen slingrar sig över små vattendrag bland knotiga björkar och kuperingen är tämligen snäll. När du närmar dig Glimtjärn så får du de vidunderliga fjällvyerna att njuta av. Delar av den här sträckningen springs på löptävlingen, Ramundberget Trail.

Runt tjärnen växer tidigt på sommaren den rosa lilla blomman Fjällglim som gett tjärnen sitt namn. Följ spängerna för att skona plantorna. Gruvturen leder dig förbi intressanta lämningar från den 200-åriga brytningen av både koppar och järnmalm. Det finns informativa skyltar som berättar om hur malmbrytningen gick till, ta en vattenpaus här. Den vackra fjällnejlikan och de vita kvartsitstenarna visar på malmförekomst.

Turen leder dig vidare förbi forngravar och fångstgropar. Snart kommer du fram till den gamla gruvstugan från 1700-talet, en rest från gruvepoken tillsammans med de gamla husgrunderna. Från gruvstugan har du några höjdmeter att plocka innan det blir mer lättsprunget tillbaka till Djupdalsvallen.

Har du krafter kvar vid Djupdalsvallen har du två fina Guldturer till att välja på, båda 5 kilometer långa. Säterturen som är en lättsprungen led bland fäbodvallar och Mittåkläppen som är en toppbestigning.

Ett annat alternativ är att starta turen vid Ramundbergets Fjällgård, då är turen 12 km lång med en kraftig stigning i början av turen och mycket utför på slutet. Om du väljer att starta i Ramundberget så följer du lederna norrut, springer över bron över Ljusnan och följer stigen till höger mot gruvorna.

Tänk på att det råder koppeltvång inom renbetesfjäll om du väljer att ha med dig din bästa vän, hunden, när du springer. Kolla med Turistbyrån i Funäsdalen, 0684-155 80, när bomvägen öppnas i juni, vilket varierar beroende på när tjälen tinat bort från vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trails vi rekommenderar

Senaste Trails

Idre Fjällmaraton 45 km

15 augusti, 2019
Längd 45,9 km, 1490 höjdmeter Start & Mål Torget, Idre Fjäll Beskrivning Efter en lättlöpt start på 8 km börjar stigningen upp mot Nipvallen. Väl…

Vasaloppsleden

15 augusti, 2019
Längd 90,3 km, 880+ hm, 1060- hm Start & Mål Start i Berga by, mål i Mora Beskrivning Vasaloppsleden går från Berga By till Mora…

Bergsturen Funäsfjällen

18 juli, 2019
Längd 9 km, 402 höjdmeter Start & Mål Vid Röstbergsliften Funäsdalsberget eller Funäsgondolens dalstation. Beskrivning Så nära, så kort – men ändå en löprunda med…

Inspiratörer

 • Vlog V32 - Besök på en Trail Running Arena Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X