Gruvturen Funäsfjällen

Längd

8 km, 187 höjdmeter

Start & Mål

Parkering vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen

Beskrivning

En hissnande tur med många dimensioner där du springer på historisk mark i renbetsfjäll. Blomsterprakt och vida fjällvyer ramar in upplevelsen i löparskorna. En fin möjlighet till våffelstopp för den som önskar och flera olika möjligheter till förlängning av turen.

Turen startar vid Djupdalsvallens våffelservering vid Mittåkläppen, du tar bilen dit längs Mittåkläppsvägen som är en privat avgiftsbelagd bomväg. Ta av till höger vid skyltning Mittåkläppen vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Mittåkläppsvägen är områdets mest kända väg, skidad av varje svensk elitskidåkare och med en fascinerande historia. 1924 togs ett gemensamt beslut att alla gårdar med fäbodvall kring Mittåkläppen skulle ålägga två dagsverken på våren och två på hösten. Det betydde att varje gård skulle handgräva fyra dagar om året. Kanske det mest fascinerande inte var beslutet som sådant utan att det fullföljdes och att i 30 års tid så handgrävdes vägen upp till Mittåkläppens fot.

När du kommer fram till Djupdalsvallen så börjar turen utanför gärdsgården och du springer motsols över de gamla betesängarna mot Glimtjärn. Stigen slingrar sig över små vattendrag bland knotiga björkar och kuperingen är tämligen snäll. När du närmar dig Glimtjärn så får du de vidunderliga fjällvyerna att njuta av. Delar av den här sträckningen springs på löptävlingen, Ramundberget Trail.

Runt tjärnen växer tidigt på sommaren den rosa lilla blomman Fjällglim som gett tjärnen sitt namn. Följ spängerna för att skona plantorna. Gruvturen leder dig förbi intressanta lämningar från den 200-åriga brytningen av både koppar och järnmalm. Det finns informativa skyltar som berättar om hur malmbrytningen gick till, ta en vattenpaus här. Den vackra fjällnejlikan och de vita kvartsitstenarna visar på malmförekomst.

Turen leder dig vidare förbi forngravar och fångstgropar. Snart kommer du fram till den gamla gruvstugan från 1700-talet, en rest från gruvepoken tillsammans med de gamla husgrunderna. Från gruvstugan har du några höjdmeter att plocka innan det blir mer lättsprunget tillbaka till Djupdalsvallen.

Har du krafter kvar vid Djupdalsvallen har du två fina Guldturer till att välja på, båda 5 kilometer långa. Säterturen som är en lättsprungen led bland fäbodvallar och Mittåkläppen som är en toppbestigning.

Ett annat alternativ är att starta turen vid Ramundbergets Fjällgård, då är turen 12 km lång med en kraftig stigning i början av turen och mycket utför på slutet. Om du väljer att starta i Ramundberget så följer du lederna norrut, springer över bron över Ljusnan och följer stigen till höger mot gruvorna.

Tänk på att det råder koppeltvång inom renbetesfjäll om du väljer att ha med dig din bästa vän, hunden, när du springer. Kolla med Turistbyrån i Funäsdalen, 0684-155 80, när bomvägen öppnas i juni, vilket varierar beroende på när tjälen tinat bort från vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rundan på kartan

Så använder du TRS TRAILS på din Smartphone

SÅ ANVÄNDER DU

SÅ ANVÄNDER DU

PlayPause
Slider

Här har vi tagit fram Trails

Hallandsåsen
billingen
laholm
Sotenäset
Coming up
Dalslands stigar
Shadow
Slider

Kolla också in

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider
X
X