Äta, sova, springa och följa orange markering

Bergslagsledens 280 km på fem dagar? I värsta sommarhettan? Jodå, sex tappra personer fixade det! Här berättar arrangörerna Peter Knoblach, Johan Röjler och Håkan Röjler.

”Bergslagsleden på 5 dagar 2019 har nu kommit till sitt slut. Liksom ifjol prickade vi troligen in den varmaste veckan under hela sommaren, med topptemperaturer över 30 grader tre av fem dagar. Trots detta lyckades sex av åtta deltagare kämpa sig igenom de 280 kilometerna från Kloten i norr till Stenkällegården i söder.

Redan från starten dag ett förstod vi att årets startfält var mycket jämnt, då de sex första kom in till servicestationen efter 10 kilometer inom en minut. Bengt Wallner var i täten under större delen av dagen, vilken triggade igång en för honom undangömd tävlingsinstinkt. Tom van de Wiele, som började dagen i ett lugnare tempo, fick upp farten mot slutet av dagen. Med en stark avslutning lyckades han komma ikapp Bengt inför sista servicestationen. På den avslutande sträckan in till målet i Nyberget var Tom den starkare och lyckades till sist vinna dag ett med dryga 20 minuters marginal.

Våra två tyska deltagare, Sara och Joachim Kortyka, kom att få det tufft den andra dagen. De mycket tekniska och krävande första dagarna var för dem en överraskning och ny erfarenhet. Redan efter några kilometer sprang de fel och förlorade dyrbar tid, som ledde till att de kom i mål väldigt sent efter dag två. Sara valde att inte fortsätta dag tre, men Joachim övertygade oss om att han ensam kunde hålla en högre fart och fick därför starta dag tre. Han lyckades med detta på ett fint sätt.

Dag 3, som är vår tuffaste dag, blev om möjligt än tuffare då värmeböljan nådde sin kulmen med 32 grader. Marit Strengen och Stig Laursen från Norge var under hela äventyret otroligt starka och visade få svaghetstecken. Stig hade en tuff andra dag på grund av värmen, men lyckades hantera den bättre under tredje dagen. Marit och Stig avslutade dagens sista mil starkt.

Fredrik Widfeldt, som var en återkommande deltagare från fjolårets upplaga, startade de tre första dagarna förtroendeingivande och sprang dag ett dryga timmen snabbare än fjolåret. Att han också lyckades passera Mogetorp, där han senast bröt, var förmodligen en mental seger. Tyvärr lyckades han inte återhämta sig tillräckligt från de första tuffa, långa och varma dagarna. Dag fyra tvingades Fredrik till slut bryta vid Svartå Herrgård efter 213 kilometer och en otrolig kämpainsats.

Inför den sista dagen stod alla deltagarna, förutom Fredrik på startlinjen. Sara Kortyka, som valde att stå över dag tre, startade med Joachim Kortyka under de avslutande dagarna. Tom, som vunnit samtliga fyra dagar, hade siktet inställt på att gå under fem timmar till målet i Stenkällegården. Han startade i hög fart och låg endast en minut bakom Pär Bjelkmars banrekord från dag fem ifjol. Nils van der Poel, som absolut inte haft en problemfri vecka, startade lugnt under dag fem men lyckades få upp farten rejält och passerar både vårt norska par och Bengt på sin väg mot målet. Nils hade problem med anklarna redan innan dag ett och hade sedan en tuff resa mot målet. Få var vi som trodde att han skulle klara av fem dagar. För samtliga deltagare märktes det att de fyra tidigare dagarna satt sina spår. Tom van de Wiele vann även den sista dagen och är därmed segrare av årets upplaga.

Trots den otroligt tuffa tävlingen, så har vi alla bjudits på god mat, fantastisk natur, många skratt och familjär stämning med minnen för livet.”

Alla resultat: https://www.randomevents.se/Live.html

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X