26 varv krävdes för seger i Bunketorp Backyard Ultra Trail

Foto: Mats Dahlrot[/caption]

I premiären av Bunketorp Backyard Ultra Trail (BBUT) i lördags, behövdes 26 varv för att vinna. Till slut var det Richard Andersson som stod ensam kvar som segrare.

De 54 startande löparna mötte den 6 706 meter långa banan i friluftsområdet Bunketorps vackra natur i Lindome söder om Göteborg. Med 135 höjdmeter är den något mer kuperad än vad en backyard-bana normalt är.
– Kuperingen togs emot väl av deltagarna, som visserligen tyckte banan var tuff men uppskattade omväxlingen och naturen, säger Torbjörn Grahn i arrangörsklubben IK Uven.

De första timmarna bjöd på skönt löparväder, med fuktig luft och lagom värme.
– Regnet tilltog under kvällen och natten, tidvis var det ett rent hällregn. Det positiva var att temperaturen höll sig runt 17-18 grader hela natten, vilket gjorde det lättare att utstå regnet, även om det tidvis var riktigt utmanande förhållanden. Grisväder, som någon uttryckte det.

I startfältet fanns två mycket meriterade löpare i Emir Halalkic och Richard Andersson, som båda har framträdande resultat i backyard-disciplinen. Richard var inför loppet obesegrad i alla de backyardlopp han ställt upp i. Han slutade dock tävla för något år sedan så BBUT blev en form av comeback.

Vid 21.00 startade det 12:e varvet (för 50 miles eller 80 km), fortfarande med 20-talet löpare på startlinjen. Det var nu dam-klassen avgjordes under några varv med följande resultat:
1. Ingela Stjärnvy, 14 varv
2. Linnéa Bäckström, 13 varv
3. Helen Eriksson, 12 varv

Mörkret och regnet tilltog under natten, i gryningen kl 5 på morgonen stod tre löpare på startlinjen efter 19 varv och 127 km. Den slutliga 3:an, Marcus Kjellberg, valde att avbryta loppet i detta skede efter en stark insats och ett ständigt gott humör genom hela loppet.

– Kvar var nu Emir och Richard, båda såg väldigt fräscha ut med tanke på vad de genomfört under de senaste 20 timmarna. Båda hade uppenbart sina strategier och genomförde konsekvent sina varv och sin vila efter en uppgjord plan under hela loppet. Emir låg på varvtider mellan 48 och 51 minuter, medan Richard höll sig runt 56 minuter. 24 timmar och 100 miles/160 km passerades och det föreföll omöjligt att förutse hur och när detta skulle avslutas. Kl 11 startade det 26:e varvet med båda löparna på startlinjen. Här valde då Emir att stiga av strax efter start, utan att egentligen visa några trötthetstecken och förklarade sig nöjd med sin insats. Därmed kunde den växande publikskaran gratulera slutsegraren Richard när han strax före kl 12 för 26:e gången tog sig upp för den branta avslutande backen upp till arenan efter ca 175 km och 3 500 höjdmeter.

Herrklassen:
1. Richard Andersson, 26 varv
2. Emir Halalkic, 25 varv
3. Marcus Kjellberg, 19 varv

Lagklassen vanns av DRT Kungsbacka 2, med följande löpare i laget:
– Calle Johansson, 12 varv
– Mathilda Sinnerström, 11 varv
– Martin Boberg, 15 varv

Lagsegrarna. Foto: Monica Johansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X