Walmsley vann, men utan banrekord


Två världsstjärnor hade solouppvisning i Vasaloppsarenan under lördagsförmiddagen. Jim Walmsley, USA, vann Ultravasan 90 överlägset på tiden 5.47.28. Ännu mer överlägsen var Alexandra Morozova, Ryssland, i damklassen som kom i mål på 7.11.07. I Ultravasan 45 segrade Fredrik Eriksson, IK Akele, och Sofia Byhlinder, IFK Mora Friidrott. Bägge loppen kunde notera nytt deltagarrekord.

Det var elva grader och mulet väder klockan 05.00 på lördagsmorgonen i Berga by när starten gick för det rekordstora löparfältet i den sjätte Ultravasan 90. Uppgiften för de 1218 startande var att ta sig 90 kilometer från Sälen till Mora.

Ultravasan 90 herrklassen

Att de två senaste årens bäste ultralöpare i världen, Jim Walmsley, som satte världsrekord på 50 miles i maj, skulle vinna Ultravasan 90 och bli förste amerikanske segrare var ingen stor överraskning. Den stora frågan var om han skulle kunna slå Jonas Buuds rekordtid 5.45.08 från 2015.

Jim Walmsley satte upp en hög fart från start och kunde sedan sololöpa genom alla de sju klassiska Vasaloppskontrollerna.
– Jag tror ändå inte att han slår rekordet, sa Jonas Buud strax före start.

Till Bergspriset i Evertsberg var Jim Walmsley 4 minuter och 50 sekunder före Jonas Buuds rekordpassering från 2015. Jims ledning i loppet var över tio minuter i Evertsberg före tvåan Joacim Lantz. Men medan Jim Walmsley är känd för att öppna väldigt hårt så var ju Jonas Buud i fornstora dagar i jämförelse en slowstarter och gjorde en mycket stark avslutning av loppet 2015. Mycket riktigt, mellan Oxberg och Hökberg försvann Walmsleys övertag på rekordtiden. Efteråt menade han också att han inte hade ätit så mycket som han borde. Strax efter Hökberg stannade han även för en energipaus i över 40 sekunder. Jim jagade dock vidare mot rekordet, som dock klarade sig.

Jim Walmsley vann 2019 års Ultravasan 90 på 5.47.28, således den näst snabbaste tiden i loppets historia, drygt två minuter från rekordet.
– Det var en härlig dag därute och härligt väder. Det var riktigt roligt att springa i dag, sade en till synes pigg Jim Walmsley direkt efter målgång.

– Jag fick nog betala för den snabba starten i dag, menade Walmsley vidare. Men jag kände mig riktigt bra, men jag hade inte styrkan att hålla Jonas rekordfart i dag. Kanske att spurtpriserna fick mig att köra lite för fort. Med 25 kilometer kvar insåg jag att det skulle bli svårt att slå rekordet. Men jag hade en bra dag och är riktigt nöjd hur jag ändå kämpade på under slutdelen.

– Jag får kanske komma tillbaka ett annat år och försöka igen, Jonas rekordtid är en sporre att komma tillbaka. Jonas är en otrolig löpare och han gjorde ett bra lopp här. Jag hade ett bra lopp och det var nära, men inte tillräckligt bra i dag.

Tvåa kom Joacim Lantz från Ockelbo SK på 6.06.10 (en tid som hade räckt till seger både 2016 och 2017).
– Första 60 kilometerna var lugnt, men sedan fick jag krampkänningar och då blev det riktigt jobbigt och kände mig jagad hela tiden. Jag hade dålig koll på hur långt bakom de var och det var jobbigt.

Trea blev Charles Harpur från Storbritannien med tiden 6.09.20. Det blev alltså inga spurtdueller om pallplatserna…
– Det var mer tekniskt än vad jag hade trott, så jag saktade ned lite på de avsnitten. Men det är så vackert här så jag njöt mycket, sade årets brittiske mästare på 100 kilometer.

De övriga löparna i den så kallade Ockelbomaffian, Johan Lantz och Elov Olsson, kom in som fyra och femma. Fjolårssegraren Fritjof Fagerlund blev sjua.

Jonas Buud kan fortfarande titulera sig kung av Ultravasan. Både hans rekordtid och den rekordstora segermarginalen från 2015 stod sig. I dag kom han in på 12:e plats, en klar förbättring av fjolårets tid och plats (16:e då) trots att han stukade foten för två veckor sedan.
– Det känns riktigt bra, framför allt att rekordet är kvar, det var viktigast, sade Jonas med ett leende. Med tanke på omständigheterna så gick det bra för mig och jag är riktigt nöjd.

Ultravasan 90 damklassen

Alexandra Morozova var ännu mer överlägsen än Jim Walmsley när hon upprepade sin seger i Ultravasan 90 från 2018. I Evertsberg var hennes ledning 4.56 före Stina Höglund från Skellefteå AIK Friidrott. Segermarginalen blev till slut över 28 minuter för Morozova. Men hennes egen rekordtid 6.43.55 var hon inte i närheten av i dag. Hon kände sig inte återhämtad från tidigare lopp och kom i mål på 7.11.07.
– Det var jättejobbigt, mycket jobbigare än förra året, speciellt de femton sista kilometerna, sade ryskan som dock lovade att hon kommer tillbaka till Ultravasan.

Alexandra Morozova blev därmed den tredje löparen efter Jonas Buud och Jasmin Nunige att ta hem en andra seger i Ultravasan 90.

I kampen om de övriga pallplatserna var det stora tidskillnader, där tvåan Stina Höglund var 17 minuter före trean Jenny Ramstedt.
– Jag tror jag gick ut lite för hårt, lite för fort, så jag har haft ganska ont i benen ganska länge, sade dagens stora överraskning Stina Höglund som var sexa 2016.

Ultravasan 45

Ultravasan 45, som startade i Oxberg klockan 09.00, hade fler damer än herrar i det rekordstora startfältet – 929 startande. Här hade såväl Roman Ryapolov som Lisa Ring chansen att ta hem sin tredje seger. Men därav blev intet. De klarade dock pallplatser båda två.
I herrklassen vann Linköpingslöparen Fredrik Eriksson, IK Akele, på tiden 2.49,21.
– Det här var min största seger, jätteskönt att det höll hela vägen, sade den förre hockeyspelaren.

De två senaste åren har Fredrik varit femma och fyra i Ultravasan 45.
– Jag visste att jag hade bra motståndare så taktiken var att gå hårt från början. Men sista femton var jobbigt och jag hade lite kramp, säger Fredrik Eriksson som hoppas prova Ultravasan 90 2020.

Roman Ryapolov blev tvåa och Simon Hodler trea. Roman har nu två segrar och två andraplatser i Ultravasan 45.
– Helt okej, det är svårt att få rätt tempo. Jag blir inte yngre, sade Roman Ryapolov som skojade och sa att han också kunde springa Ultravasan 90, men inte förrän 2029!

I damklassen i Ultravasan 45 vann hemmalöparen Sofia Byhlinder på 3.09.40. Redan ifjol sade hon att hon hoppades kunna förbättra sin tid, och mycket riktigt; hon förbättrade sin tid från 2018 med nära sex minuter. Sofias placeringsrad de fem senaste åren är nu femma, ej start, sjua, trea, etta! Petra Kindlund blev i dag tvåa och Lisa Ring trea.
– Det är magiskt, sade Sofia Byhlinder om sin seger, jag blev förälskad i distansen första gången jag sprang den här. I dag låg jag bakom Lisa Ring de första femton kilometerna, det var min plan, men sedan kände jag att det fanns krafter så då ökade jag och gick ifrån och har sprungit själv sedan.

FOTON: NISSE SCHMIDT

RESULTAT 2019

Ultravasan 90 herrar
1 Walmsley, Jim (USA) 05:47:28
2 Lantz, Joacim (SWE) 06:06:10
3 Harpur, Charles (GBR) 06:09:29
4 Lantz, Johan (SWE) 06:16:22
5 Olsson, Elov (SWE) 06:18:25
6 Wirén, Linus (SWE) 06:26:15
7 Fagerlund, Fritjof (SWE) 06:31:27
8 Skatvedt, Ola (NOR) 06:39:27
9 Nilsson, Daniel (SWE) 06:51:15
10 Thallinger, Rolf (SUI) 06:51:54

Ultravasan 90 damer
1 Morozova, Alexandra (RUS) Ural – 100 07:11:07
2 Höglund, Stina (SWE) Skellefteå AIK Friidrott 07:39:33
3 Ramstedt, Jenny (SWE) XC Sthlm Ski Club/POW 07:56:44
4 Södermark, Frida (SWE) Tjalve IF Norrköping 08:06:27
5 Sigfridsson, Ebba (SWE) I2IF Triathlon 08:14:58
6 Karlsson, Lina (SWE) En av tre 08:19:47
7 Bloss, Camilla (SWE) Ärla IF 08:22:34
8 Miracolo, Sophia (SWE) Live Slow Run Far 08:26:48
9 Svalstedt, Johanna (SWE) Sundbybergs IK 08:32:43
10 Ståhlkloo, Anna (SWE) 3296 SWE W40 IFK Mora 08:41:15

Bergspriset i Evertsberg vanns av Jim Walmsley, USA, på tiden 2.56.06, och Alexandra Morozova, Ryssland, 3.45.39.

Prestationsmedalj i Ultravasan 90 delas ut till löpare som springer på medaljtid. Medaljtid för herrar är 9,5 timmar. Medaljtid för damer är 11 timmar.

Ultravasan 45 herrar
1 Eriksson, Fredrik (SWE) IK Akele 02:49:21
2 Ryapolov, Roman (RUS) IFK Mora OK 02:52:00
3 Hodler, Simon (SUI) IFK Mora FIK 02:57:55
4 Nilsson, Marcus (SWE) Lulekamraterna 03:02:44
5 Bergström, Oscar (SWE) GOAT 03:06:23
6 Dahlberg, Jonathan (SWE) Skellefteå AIK friidrott 03:07:15
7 Forsberg, Melker (SWE) KFUM Örebro Friidrott 03:08:10
8 Forsberg, Sören (SWE) Örebro AIK 03:09:17
9 Sunnerberg, Stefan (SWE) SK Ringen 03:15:30
10 Nilsson, Peter (SWE) Hässelby SK 03:16:16

Ultravasan 45 damer
1 Byhlinder, Sofia (SWE) IFK Mora Friidrott 03:09:40
2 Kindlund, Petra 03:12:31
3 Ring, Lisa (SWE) IK nocout.se 03:14:30
4 Berggren, Camilla FK Herkules 03:19:45
5 Klevmar Vånder, Petra (SWE) 03:25:08
6 Eneroth, Lisa (SWE) 03:26:50
7 Odemark, Ylva (SWE) 03:36:59
8 Bäck, Åsa (SWE) 03:42:31
9 Christensson, Erika (SWE) 03:43:11
10 Höckert, Hanna (SWE) 03:43:53

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör25apralldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Hälsoboosta din personal! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Sjukdomsnojja Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Nyheter från Silva Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X