Naturens inverkan på mental hälsa

Finns det en länk mellan natur och människa? Forskning på flera håll säger JA med stora bokstäver.
Välkommen till mitt kanske mest personliga (och kanske viktigaste) blogginlägg jag skrivit på länge.

Vad sägs om att en bild på natur miljö sänker blodtrycket jämfört mot en bild på en stadsmiljö?
Vad sägs om att amygdalin aktiveras av stadsmiljö och signalerar fara kontra hur amygdalin agerar på en naturbild?
Vad sägs om att 2015 så kunde man vetenskapligt dra slutsatsen att vistelse i natur minskade grubbel och ältande, något som kan leda till depression?
Vad sägs om att patienter som fick uppleva natur kände mindre smärta än de som inte fick det? SMÄRTA?!
Vad sägs om att flera av studierna är gjorda i Sverige?

Psykisk ohälsa är idag tyvärr något som man kanske inte pratar så mycket om, men som ligger under ytan.

I sociala medier så ges det oftast ett skimmer över hur perfekt och bra allting är. Man har det bästa jobbet, den bästa partnern, den bästa familjen, man lagar de bästa måltiderna, har det bästa boendet, har bara bästa träningspass och allt är bara så sjukt bäst. Alla poserar med leenden och utstrålar att livet är på topp. Alla äter alltid sunt och lever alltid miljösmart osv.

Verkligheten ser dock lite annorlunda ut för väldigt många människor. Livet har sina ups’n’downs. Någon förlorar en anhörig. Någon annan ska skiljas. En tredje känner att man inte mäktar med vad som förväntas på jobbet. En fjärde har inte pengar till att betala hyran. En femte är ensam och har inga vänner att umgås med. En sjätte försöker mörka att ens partner har drogproblem. En sjunde känner sig utanför samhället pga sin kropp/fysik. Jag behöver inte rabbla upp fler exempel på vad som INTE syns i sociala medier för min poäng; bakom allas glamorösa fasad döljer sig en och annan människa som mår dåligt inombords av olika anledningar.

Fysisk ohälsa är absolut inget man skojar bort, men det är ändå något man ofta pratar om rätt öppet. Någon har skurit sig i tummen, någon annan har gipsad fot, en tredje uppvisar blåmärken efter en vurpa osv. Till och med tråkiga saker som cancer pratas det om relativt öppet.

Den psykiska ohälsan pratas det inte lika högt om i fikarummet på jobbet eller lunchrasten i skolan. Den där gnagande känslan när kroppen anatomiskt och mekaniskt fungerar som den ska, men ändå har man en känsla av att må dåligt. Hur ofta hör man ”hur mår du?” ”har så sablarns ont i knät!” i fikarummet kontra ”hur mår du?” ”har inte sovit en blund på fyra nätter pga ångest!”? Frågan är om inte svar nummer två kanske rentav är vanligare än svar nummer ett, om alla hade svarat ärligt. Folkhälsomyndigheten håller precis på att göra om sitt sätt att mäta psykisk ohälsa, men deras tidigare mätningar ger ingen positiv bild på trend, särskilt inte för yngre personer.

Jag personligen har ”gått in i väggen” två gånger i livet. Jag har varit deprimerad. Jag har varit så stressad att jag har suttit på en stol och inte kunnat sluta skaka, utan hela kroppen har darrat. Jag har vaknat där första känslan har varit ångest. Allt detta går inte ens att jämföra med någon som har en svår depression. Det jag har upplevt har varit ett ytskrap av vad en del vänner, bekanta, kollegor och fina människor i min omgivning lever med. Första gången jag gick i väggen ordinerade dock läkaren skogspromenader. Frågan är om han visste vad han egentligen gjorde där och då, sett till den forskning vi ser resultatet av nu? Jag tog en del skogspromenader, fick energi och motivation, sökte ett nytt jobb och gjorde en nystart i livet. Positivt på alla plan. Bättre jobb, bättre lön, bättre vänner, bättre lägenhet osv. Allt som krävdes var den där orken och energin till att ta sig ur det svarta gruvhålet och våga satsa mot ljuset.

TVÅ saker har förändrat mitt liv radikalt;

Det ena är motion. Jag gillar att styrketräna och hade ett tag en liten ambition om att pumpa på mig lite mer muskelmassa och bli biffig, men det slog om lite när jag fick uppleva effekten av motion. Jag hatade nämligen all löpning och all konditionsträning. Tills jag hittade skogen och insåg att jag kunde göra det i naturen. Utan att tänka på det. Jag gillar fortfarande styrketräning, men jag försöker hitta en medelväg genom att vara halvkass på både löpning och styrka 🙂 .

Den andra delen är naturen.

Det andra som förändrade mitt liv var att komma ut i naturen. Jag är uppväxt i en liten by i norrland med naturen nära, men genom alla år med karriär, jobb osv så har jag hamnat i kontorsmiljö. Skrivbord, stol, dator; varsågod och jobba. Ett tag körde jag på gym i stadsmiljö och sprang i stadsmiljö. Lite på repeat, något jag gjorde bara för att andra gjorde det.

Så en dag tog jag turen ut i naturen och sprang efter en vandringsled. Jag minns känslan än idag. Jag sprang efter en mysig liten skogsstig med massor av hinder, tänkte inte ens på att jag sprang förrän det dök upp en skylt om en gammal grotta där det hade bott folk innan. Jag sprang genast dit, hittade grottan, kikade in. Sedan ut på leden igen och ut på tur. Ny skylt, ett gammalt torp på 5 kvm där en familj bott med fyra barn? what? Stenlämningar efter väggarna, eldstaden kvar intakt. Vidare, upp på en ås, ÅH, utsikt lååååååångt utöver en sjö. Jag glömde precis bort att jag faktiskt sprang. Löptränade. Först efteråt upptäckte jag vilken distans jag hade arbetat mina fötter genom. What?! Detta tar de upp i klippet från Vetenskapens värld; när man kommer in i ett flow där man glömmer bort vad man egentligen gjorde. Exakt så! Terränglöpning för mig glömmer bort löpningen och ser allt annat.

Jag har en specifik vän som mått väldigt dåligt och väldigt länge och som hittat tillbaka till livet genom fiske. Fiske!
Jag har agerat utifrån vad jag känt varit bäst för mig. När jag nu ser mer och mer vetenskapligt förklara varför så förstår jag. I did find ”the pill”. Not the blue one, not the red one, just ”that” one.

Vetenskapen är dock inte helt tydlig. Jag gillar vetenskap och studier överlag och gillar att vara kritisk. Vetenskapen påvisar positiva effekter av att vistas i naturen, men har inte dokumenterat folk som sitter helt stilla i naturen utan har tagit folk som _rör sig i naturen_. Detta kan då ställas emot vetenskapen som påvisar exakt samma positiva effekter på hjärnan av att vara i rörelse och konditionsträna. Det jag KAN konstatera utifrån all vetenskap, är att vara i rörelse i naturen knappast är fel.

Källorna för detta inlägg går till Anders Hansen från P1 sommarprat;

Samt vetenskapens världs klipp som publicerades i dagarna;
https://www.svtplay.se/video/23469350/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-2-frisk-av-naturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön11julalldayFeaturedMora Trail2 km, 4 km, 8 km, 17 km, 30 kmLandskap:Dalarna

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör11sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12km, 25km, 50kmLandskap:Västmanland

lör02oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

lör16oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021 Peter Lindquist
  Läs mer
 • Pryltest - Salomon ADV Skin Set 12 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

🏞Summer is a great season for running. Where are you running today?

#ownthefinishline #trailsportswear #loverunning #lovecycling
...

Early morning walk done with lovley company emmaryberg97 ☀️stunning mornings now so taking every opportunity to enjoy it all!
This weekend there will be some trail adventure, can’t wait😊
Strength and run later haven’t decided if I’m having a rest day today or tomorrow😅
Have a fantastic day⭐️
#ASICSFrontRunner #ASICSFrontRunnerSweden #ASICS #soundmindsoundbody #poweryourpassion
...

Äntligen! Gotlands första förening med fokus på ultralöpning och traillöpning (terränglöpning på svenska). Föreningen kommer vara en del av Riksidrottsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet, vilket gör att du som medlem kommer kunna representera föreningen på lopp som har SM, RM och DM-status. Mer information om medlemskap och aktiviteter kommer när all administration är på plats! wisbyultraloparforening #wisbyultralöparförening #trailrunninggotland #gotlandtrailrun #trailrunningsweden #wulf ...

Känns som värsta lyxen att kunna åka hit för ett dopp efter svettiga backintervaller💦 🏃‍♀️ och bara stå och glo på allt fint efteråt, medan man torkar i solen..och inga skrikiga skolklasser i dag😏👌🏻
Min lilla sjö ändå😍


#crazylakelady #sjömagi #lakemagic #badaåretrunt #swimallyear #löpning #älskalöpning #löpare #instarunners #runner #runnersofinstagram #run #traillove #traillöpning #trailrunner #trailrunning #trailrunningsweden #shinrinyoku #skogsbad #forestbathing #laufen #laufenmachtglücklich #laufenlaufenlaufen #pickesjön #borås #sweden #summertime #summer
...

En tisdagkväll i maj med solen i ögonen ☀️🌲 🌾🐚 #tb
.
Vad gör man när man inte springer och har löpvila??? 😱 Man blickar så klart tillbaka på en helt MAGISK termin med #trsuddevallaljungskile jonna04 & trailrunningswe ✨
#trail #trailrunning #trailrunningsweden #trslöpargrupper #run #running #happyrun
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Hjälp... Jag vill ha allt av en sko! Dämpning, högre skaft och kanske helst inte en "vattentät" sko. Men har insett att jag nog måste släppa på något.
Har du löparupplevelser av: Altra Olympus, Altra lonepeak mid, Hoka speedgoat mid?
Någon som sprungit låångt och med lite mer packning med en låg sko. Hur känns stödet efter x antal mil? 😁 Kanske kan kompletteras med kompressionsstrumpa? (aldrig provat det)
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har varit väldigt nöjd med speedgoat mid under vinterhalvåret. Bra stöd för foten och skönt med skaftet för att skydda vristen i stökig/snöig terräng. Däremot upplever jag att de är lite tunga och jag blir sliten i benen.

Ps. Du kan inte få "allt" av en sko... 😆 Mitt tips är att hitta två som funkar bra, en för asfalt/grus och en för ren trail.

Jag har Lone peak mid och är inte helnöjd. Bra fäste, skönt med 0 drop men på min fot sitter de inte bra. Framförallt blir det trångt vid snörningen vilket gjort att jag får hoppa över hål i den.

Olympus är mitt val när jag ska springa långt. Bra grepp på våt sten och lera. Funkar bra om det kommer partier med väg också. Sulan är liksom bredare än foten, som en plattform man liksom är nedsänkt i… så väldigt stabil trots all dämpning. Inte så lekfull, men känns inte så klumpig som den ser ut 😂 Har sprungit med några kg men ingen jättepackning, och som längst 8mil… då var de fortfarande sköna 🤷‍♀️

Olympus är mina absoluta favoriter! De satt på mina fötter i 8 mil utan att jag behövde fundera på att byta ut dem! Fantastiska! Dock ingen packning. Jag älskar även mina Lone Peak, men har inte sprungit långt i dem. Skulle jag göra det skulle jag nog sejfa upp med att smyga med mig olympusen att byta till om det blev kris 😜

Olympos är min favoritsko. Använder dessa nästan uteslutande på långpass. Sprang 130 km i dessa på Vinninge ultra trail med runt tre kg packning. Varken blånagel, blåsor eller skav trots alla dessa mil. Att de sedan har hållt över 100 mil är rekord för min del. Springer ju mycket teknisk trail och även en hel del obanat.

2 days ago

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️ ... Se merSe mindre

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️

Kommentarer på Facebook

Hur lång var slingan? Har den ett namn och är uppmärkt?

6 days ago

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏 ... Se merSe mindre

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏

Kommentarer på Facebook

Nu vet jag inte hur långt du springer som längst men klarar du en halvmara på asfalt så klarar du det i Trail, det tar bara längre tid och du får gå i backar som du kanske inte är van vid

Allt går om man vill 💪❤

Jag skulle vilja säg att det är en annan typ av löpning och man kan inte jämföra sina tider på något sätt, det tar längre tid och är du inte van vid backar så kan det bli kämpigt men du kommer att klara det men troligen med rejäl träningsvärk framsida och baksida lår. Har tränat en del på 22 km på Kullen och det brukar vara nedför som blir jobbigast om man är otränad och då är det viktigt att ha koll på fötterna då det kan vara ganska tekniskt på många ställen. Skor med bra grepp är att föredra annars kan det bli halt i löven upp till Håkull. Men det är väldigt vackert att spring på Kullen.

Det klarar du säkert galant. Är du inte van att springa i de mer tekniska delarna eller branta backarna så är det bara att promenera. Du kommer inte ångra dig 😃

Det går bra! Träna på att springa nerför! Första gången jag sprang Dödens så hade jag sjuk träningsvärk i framsida lår i 4 dagar så man kved när man gick nedför😂😂 men underbart lopp!

Ja, jag klarade det och var betydligt sämre tränad än du! Enda fällan är att springa på som du är van och ta knäcken på dig i första backen, var andra som var vältränade (på plant) som gjorde det misstaget när jag deltog.

Sprang kullamannen dödenzon för en månad sedan, riktigt jävla jobbig. Ingen vila.... Bara jobba😎men testa, kul att göra

Du fixar det utan problem om du är så snabb på halvmaran. Ta med stavar om du vill för uppför, då det ju kan va lite lerigt.

Sen kan du gå vidare med 27k om du får blodad tand.

Jag är typ asfaltsknarkare och "sprang" Dark trail 100 miles i höstas och klarade det så jag ser inte varför du inte skulle klara dom sträckorna som du siktar på. Och sedan så är det ju så att om man inte testat så vet man inte. 😅

Det klara du 👍 är du sugen så kör. Finns väl inget att förlora bara allt att vinna. Om inte,så en erfarenhet rikare 😊.

Jag har inte sprungit så långt i terräng förut men anmälde mig till 22 km. Det går nog om man vill 😅

Det klarar du! 💪🏼 Fundera på skoval och att springa in skor om du väljer att köpa trailskor! Om du inte redan har lämpliga skor! Det är såååå mycket roligare med trailskor och risken att vricka/stuka fötterna minskar om du köper låga och platta skor! 🙏🏼❤️

Det är 2 backar i dödens zon som är ordentligt branta och långa men ta det lugnt så går det bra. Resten är hyfsat enkelt. Du fixar det såklart, men kör några pass på kuperad stig inför loppet så får du en fin resa. Som Jenny skrev så bör du absolut springa i trailskor, speciellt för greppet. Stigarna kan vara ordentligt hala om det regnar.

Klart du skall springa! Det är ett roligt utmanande och vackert lopp! Som tidigare inlägg påpekat är ett par trailskor med bra grepp ett måste. En löparväst så du kan få med dig vätska (ofta väldigt få vätskekontroller), energi och möjlighet att förvara förstäkningsplagg kan vara bra - iaf om du satsar på 22km el längre.

Absolut. Fantastisk upplevelse. Har sprungit i strålande sol - underbart. Nästa år i regn o lera. Ett steg fram o två tillbaka. Men klart värt totalutmattning. Bara ett måste att göra 🥳💫🇸🇪🤩

View more comments

5 days ago

Hej! Jag Ska dra ut o springa söder (sydväst dvs inte nacka) om Stockholm idag. Trött på gömmaren. Har ni något tips? Flottsbro bra? Mvh erik ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Sörmlandsleden etapp 3 & 5 är fina

Paradiset, Ågesta eller Rudan kanske? Inte sprungit vid Flottbro så inget inspel om det.

Huddingeleden öster om flemmingsberg

Huddingeleden från Gladökvarn binds ihop med Stenbergsleden till rundslinga (12km) kan också förlängas om du viker av och tar hela gröna Skogsmilen i Flemingsbergsskogen.

Ågesta har fina spår. Rudan i Haninge. Kul att springa på nya platser så det rekommenderas.

Ågesta skogsspår e bra!

Tack för alla tips! Chansade och sprang stigarna i flottsbro. Asmaxade. Kändes precis som första säsongen av true detectives när jag kom till en duvfarm i skogen. Samt en bock i trä mitt ute i ingenstans

2 weeks ago

Hej (igen)! Skofundringar (igen) Jag trivs kanonbra med mina Altra Lone Peak Jag behöver dock ett par andra dojor när jag springer på lite hårdare underlag. Dessutom så vill jag ha ett par svalare skor då. Vilken modell från Altra skulle ni säga motsvarar Lone Peak? Jag vill helst inte ha en sko med jättetjock sula. Tack på förhand 🙂 ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vill du ha Altra med mindre dämpning är nästa sko Superior. Den här sidan brukar jag hålla koll på: outdoorcrunch.com/altra-timp-vs-lone-peak/

Torin eller Escalante (ännu tunnare) skulle jag säga. Lone peak är "klumpiga" jmf med dessa💕

Tänk på att de är helt olika i sko! Har ett par Torin som känns jätte taighta och tjocka om man jämför med Lone Peak, eller Timp. Får ha mina som inneskor och följer för behöver också ett par till asfalt eftersom jag inte riktigt var glad för Torin.

Sen Altra one utgick ur sortimentet har jag kört mina superior även på asfalt. Tycker det funkar bra.

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Jonatan Fridolfsson gjorde 13:53 på 5000 m i veckan. På lördag blir han en spännande utmanare till segern i Trailtourpremiären på @skatasryggar

Årets Trailtour består av 7 deltävlingar där man i slutändan räknar de fyra bästa resultaten plus finalen vid Rya Åsar Trail den 16 oktober.

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X