Naturens inverkan på mental hälsa

Finns det en länk mellan natur och människa? Forskning på flera håll säger JA med stora bokstäver.
Välkommen till mitt kanske mest personliga (och kanske viktigaste) blogginlägg jag skrivit på länge.

Vad sägs om att en bild på natur miljö sänker blodtrycket jämfört mot en bild på en stadsmiljö?
Vad sägs om att amygdalin aktiveras av stadsmiljö och signalerar fara kontra hur amygdalin agerar på en naturbild?
Vad sägs om att 2015 så kunde man vetenskapligt dra slutsatsen att vistelse i natur minskade grubbel och ältande, något som kan leda till depression?
Vad sägs om att patienter som fick uppleva natur kände mindre smärta än de som inte fick det? SMÄRTA?!
Vad sägs om att flera av studierna är gjorda i Sverige?

Psykisk ohälsa är idag tyvärr något som man kanske inte pratar så mycket om, men som ligger under ytan.

I sociala medier så ges det oftast ett skimmer över hur perfekt och bra allting är. Man har det bästa jobbet, den bästa partnern, den bästa familjen, man lagar de bästa måltiderna, har det bästa boendet, har bara bästa träningspass och allt är bara så sjukt bäst. Alla poserar med leenden och utstrålar att livet är på topp. Alla äter alltid sunt och lever alltid miljösmart osv.

Verkligheten ser dock lite annorlunda ut för väldigt många människor. Livet har sina ups’n’downs. Någon förlorar en anhörig. Någon annan ska skiljas. En tredje känner att man inte mäktar med vad som förväntas på jobbet. En fjärde har inte pengar till att betala hyran. En femte är ensam och har inga vänner att umgås med. En sjätte försöker mörka att ens partner har drogproblem. En sjunde känner sig utanför samhället pga sin kropp/fysik. Jag behöver inte rabbla upp fler exempel på vad som INTE syns i sociala medier för min poäng; bakom allas glamorösa fasad döljer sig en och annan människa som mår dåligt inombords av olika anledningar.

Fysisk ohälsa är absolut inget man skojar bort, men det är ändå något man ofta pratar om rätt öppet. Någon har skurit sig i tummen, någon annan har gipsad fot, en tredje uppvisar blåmärken efter en vurpa osv. Till och med tråkiga saker som cancer pratas det om relativt öppet.

Den psykiska ohälsan pratas det inte lika högt om i fikarummet på jobbet eller lunchrasten i skolan. Den där gnagande känslan när kroppen anatomiskt och mekaniskt fungerar som den ska, men ändå har man en känsla av att må dåligt. Hur ofta hör man ”hur mår du?” ”har så sablarns ont i knät!” i fikarummet kontra ”hur mår du?” ”har inte sovit en blund på fyra nätter pga ångest!”? Frågan är om inte svar nummer två kanske rentav är vanligare än svar nummer ett, om alla hade svarat ärligt. Folkhälsomyndigheten håller precis på att göra om sitt sätt att mäta psykisk ohälsa, men deras tidigare mätningar ger ingen positiv bild på trend, särskilt inte för yngre personer.

Jag personligen har ”gått in i väggen” två gånger i livet. Jag har varit deprimerad. Jag har varit så stressad att jag har suttit på en stol och inte kunnat sluta skaka, utan hela kroppen har darrat. Jag har vaknat där första känslan har varit ångest. Allt detta går inte ens att jämföra med någon som har en svår depression. Det jag har upplevt har varit ett ytskrap av vad en del vänner, bekanta, kollegor och fina människor i min omgivning lever med. Första gången jag gick i väggen ordinerade dock läkaren skogspromenader. Frågan är om han visste vad han egentligen gjorde där och då, sett till den forskning vi ser resultatet av nu? Jag tog en del skogspromenader, fick energi och motivation, sökte ett nytt jobb och gjorde en nystart i livet. Positivt på alla plan. Bättre jobb, bättre lön, bättre vänner, bättre lägenhet osv. Allt som krävdes var den där orken och energin till att ta sig ur det svarta gruvhålet och våga satsa mot ljuset.

TVÅ saker har förändrat mitt liv radikalt;

Det ena är motion. Jag gillar att styrketräna och hade ett tag en liten ambition om att pumpa på mig lite mer muskelmassa och bli biffig, men det slog om lite när jag fick uppleva effekten av motion. Jag hatade nämligen all löpning och all konditionsträning. Tills jag hittade skogen och insåg att jag kunde göra det i naturen. Utan att tänka på det. Jag gillar fortfarande styrketräning, men jag försöker hitta en medelväg genom att vara halvkass på både löpning och styrka 🙂 .

Den andra delen är naturen.

Det andra som förändrade mitt liv var att komma ut i naturen. Jag är uppväxt i en liten by i norrland med naturen nära, men genom alla år med karriär, jobb osv så har jag hamnat i kontorsmiljö. Skrivbord, stol, dator; varsågod och jobba. Ett tag körde jag på gym i stadsmiljö och sprang i stadsmiljö. Lite på repeat, något jag gjorde bara för att andra gjorde det.

Så en dag tog jag turen ut i naturen och sprang efter en vandringsled. Jag minns känslan än idag. Jag sprang efter en mysig liten skogsstig med massor av hinder, tänkte inte ens på att jag sprang förrän det dök upp en skylt om en gammal grotta där det hade bott folk innan. Jag sprang genast dit, hittade grottan, kikade in. Sedan ut på leden igen och ut på tur. Ny skylt, ett gammalt torp på 5 kvm där en familj bott med fyra barn? what? Stenlämningar efter väggarna, eldstaden kvar intakt. Vidare, upp på en ås, ÅH, utsikt lååååååångt utöver en sjö. Jag glömde precis bort att jag faktiskt sprang. Löptränade. Först efteråt upptäckte jag vilken distans jag hade arbetat mina fötter genom. What?! Detta tar de upp i klippet från Vetenskapens värld; när man kommer in i ett flow där man glömmer bort vad man egentligen gjorde. Exakt så! Terränglöpning för mig glömmer bort löpningen och ser allt annat.

Jag har en specifik vän som mått väldigt dåligt och väldigt länge och som hittat tillbaka till livet genom fiske. Fiske!
Jag har agerat utifrån vad jag känt varit bäst för mig. När jag nu ser mer och mer vetenskapligt förklara varför så förstår jag. I did find ”the pill”. Not the blue one, not the red one, just ”that” one.

Vetenskapen är dock inte helt tydlig. Jag gillar vetenskap och studier överlag och gillar att vara kritisk. Vetenskapen påvisar positiva effekter av att vistas i naturen, men har inte dokumenterat folk som sitter helt stilla i naturen utan har tagit folk som _rör sig i naturen_. Detta kan då ställas emot vetenskapen som påvisar exakt samma positiva effekter på hjärnan av att vara i rörelse och konditionsträna. Det jag KAN konstatera utifrån all vetenskap, är att vara i rörelse i naturen knappast är fel.

Källorna för detta inlägg går till Anders Hansen från P1 sommarprat;

Samt vetenskapens världs klipp som publicerades i dagarna;
https://www.svtplay.se/video/23469350/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-2-frisk-av-naturen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör25apralldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Hälsoboosta din personal! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Sjukdomsnojja Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Nyheter från Silva Bröderna Backa
  Läs mer
 • Längdskidåkning - från Skidome mot Birkebeinerrennet Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runstreak 400 Fysparet
  Läs mer
 • I med- och motgång Anna Carlsson
  Läs mer
 • This is going to be a tough one! Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X