Hyssnaloppet – ur en löpande arrangörs synvinkel

I helgen avgjordes Hyssnaloppet i Västergötland. Vi fick en berättelse från arrangören Henrik Egerbo om hur han upplevde loppet.

”Söndag 21:14 barnen sover, post race utmattningen börjar slå över mig och många tankar snurrar i skallen. En tävlingshelg som liten arrangör är intensiv, krävande och väldigt givande. Många snabba beslut och tas och man vill att alla ska få en upplevelse med sig som de kan bära länge. Vad gick bra, vad kan gå bättre?.

Det sjätte Hyssnaloppet är över och vi tappade inte bort någon i skogen detta år heller. Efter 2018 var vi tveksamma om vi skulle arrangera ett lopp till men bestämde oss ändå för att ännu en gång bjuda på dans i Hyssna, jag ville ju också få delta innan vi är klara.

Lördag 05:30 ringde klockan. På med kaffe, fram med flingor och sedan iväg till starten. Jag, min bror Victor och medarrangör Fredrik Fröven möttes upp på skolgården. Efter två timmars arbete stod vi färdiga med sekretariat/mål och började bocka av löpare. Även resterande del av vänner och familj som alltid ställer upp, var där och hjälpte till.
08:45 kör vi en genomgång vid starten. Det är inget avancerat, drar lite om banmarkering, säkerhet, vätskestationer, banans profil mm. Sen börjar det bubbla i min mage, jag ska ju faktiskt vara med och springa.

När starten går njuter jag av att få befinna mig mitt bland löparna, ser fram mot dagens utmaning. Direkt ser jag en tidigare vinnare skapa en lucka, en lucka som ska fortsätta öka. Då vi efter de två första km kommer fram till bokskogen har den växt till de jagande. Börjar prata med lite medlöpare som glatt delar sina minnen från tidigare år, då det både varit olidligt hett eller ösregnat.

Sakta men säkert bockas de första 9 km av och vi närmar oss vätskekontroll #1. Blir rejält peppad av familjen som håller i vätskestationen och springer vidare fulladdad. Första delen på leden går genom kuperad, vacker bokskog, nu byts detta ut mot tätare granskog. Mitt ute i skogen står en kompis och hejar på oss, barnen sitter utmed leden och har händerna fulla med kantareller. Jag har nu slutit följe med ett gäng starka trailtjejer och får bita i för att hänga med. Backarna avlöser varandra och vi får varva snabb utförslöpning med gång uppför. Planen är att försöka hålla 10 km/h som snitt. Kollar av detta regelbundet och tycker det flyter på bra. Vet om att ledens första 18 km har de tyngsta stigningarna, klarar jag splittarna kan det gå på 4 h.

Vid station #2, som även den drivs av vänner, väntar min familj. Härligt att ladda med både kramar och energi i magen. Fyller händerna med chips och försätter vandra uppför en av banans längsta stigningar. På toppen hinner jag precis få en glimt av utsikten, innan vi börjar rusa nedför i öppen björkskog. Klockar här av ännu en 10 km split som ligger enligt plan. Skogen övergår från björkar till öppna hästhagar och sedan vidare in i granskog som för tankarna till en sagobok. I detta läge börjar tankarna bli tyngre och distansen gör sig påmind. Vi är nu på väg mot den mest nordliga stationen, därefter kommer man till området som kallas Tassemarkerna efter att ha hyst Hyssnas sista vargar under 1800-talet.

Framme på station #3 är det återigen glada miner och ett fulldukat bord med allt man kan önska sig. Några hundra meter efter att jag passerat stationen slår det mig att jag missat banankakan. Sedan första året har trötta löpare bjudits på både banankaka och kaffe. Är på väg att vända tillbaka, men kroppen är inte sugen på några extra km så jag fortsätter. Här springer vi en bit på grusväg, som konstant går upp och ned innan vi kastas ut i vildmarken vid Uttermossen. Spanar efter vargarna som är borta sedan länge utan resultat. Har tappat mitt första sällskap som drog mig framåt, men kan ibland ana dem långt bort i skogen. Börjar nu tänka på målet och ser fram mot att vila benen. Klockan har passerat 26 km, då vi återigen kommer ut på grusväg. Lite skönt att byta skuttandet i skogen mot monotont stampande.

Vet att station #4 varit på Gekås för att inköpa pynt men vad har de inte avslöjat. För att bjuda igen lite har jag preppat i skogen med en maskeradkostym. Strax innan stationen som ligger på toppen av en backe plockar jag fram Nalle Phu-dräkten och försöker krångla ned fötterna. Får genast kramp, först i höger ljumske och sedan i insida lår. Ramlar ihop på marken men trycker i fötterna i dräkten innan jag lyckas stretcha ur krampen. Trycker i mig två GT-tabletter och springer upp mot stationen. Tjejerna på stationen får sig ett glatt leende när jag springer över krönet och ropar efter honung. Får tyvärr ingen honung men stannar och laddar med några muggar sportdryck. Stationen är pyntad med guldtema. Muggar, duk, girlanger mm, allt är guldfärgat. Löpningen fortsätter genom några gårdar innan det är dags för stig. I skogen tjoar jag till på några svampplockare att de ska passa sig för björnen och får ett leende tillbaks. Med 32 km i benen mår man gott av ett leende.

Vid femte stationen har jag blivit passerad av en löpare vars rygg jag försöker hålla. Det funkar i 50 meter innan jag får återgå till min numera lufsande löpning. Fyller handen med lite godis innan jag binder den numera varma dräkten runt midjan och fortsätter jogga. På väg in mot Hyssna möts man återigen av folk och får glada tillrop. Lyckas hålla mig löpandes och drar nu upp dräkten igen. När jag rundar skolgården och fortsätter in mot mål är det en härlig känsla. Passerar mållinjen med händerna högt och får äntligen tilldela mig själv titeln ”king of the hills”.

Men dagen är inte slut här. Gör ett snabbt klädbyte och försöker hjälpa till i depån. Fredrik, Anna, Jennie, Jessica, m fl gör ett grymt arbete med att applådera in folk i mål, dela ut high fives, notera måltider mm. Medaljutdelningen sköter barnen, något de gör med stolthet till alla hjältar som springer i mål. Vi delar ut pokaler till vinnarna och dukar sedan upp med pizza från den lokala pizzerian.

Ju längre dagen lider vänder tyvärr vädret mot det sämre. Det som började med en himmel där solen sken igenom byts nu mot mörka moln, snart börjar det regna. Med bara tre kämpar på banan tilltar det rejält och vi som är kvar håller oss under tältets skyddande tak. Till tonerna av ljuv musik tar slutligen dagens största hjältar sina sista kliv in över mållinjen, hand i hand med leende ansikten.

Dagens vinnare i herrklasen blev Enar Andersson på 3:06:16. Vinnare i damklassen blev Petra Klevmar Vånder på 3:26:56. Vi är alla glada och trötta när helgen är över. Det är skönt att ha fått alla deltagare i mål och framför allt har ingen skadat sig. Som arrangör är man även tacksam för alla som frivilligt är med och hjälper till. Uppskattningsvis har loppet använt drygt 20 funktionärer. Om det blir ytterligare ett Hyssnalopp får tiden avgöra, men det finns åtminstone en mapp på datorn som är titulerad 2020.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Spännande lopp

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • My Icebug Backyard Trail - Yxsjön i Mölnlycke Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X