Löpargrupper i Göteborg del 1 - Göteborg Running Club

-Hur vågar du springa ensam i skogen när det är mörkt? Jag vågar inte ens springa ensam i stan! Förra veckan hade jag en underbar pannlampslöpning i skogen. Ensamt, mörkt,...

2 oktober, 2019 |
Göteborg Running Club

-"Hur vågar du springa ensam i skogen när det är mörkt? Jag vågar inte ens springa ensam i stan!"

Förra veckan hade jag en underbar pannlampslöpning i skogen. Ensamt, mörkt, tyst. Jag och stigen, klafset i leran, pannlampskäglan som gungar. Världen utanför ljuset är okänd och något jag inte bryr mig om, allt mitt fokus är på fötterna, rötterna och vattenpölarna framför mig. För mig är detta njutning, rofylld och samtidigt spännande löpning medan det för många andra verkar skrämmande och farligt.

Ensam i mörkret. Läskigt eller rofyllt?

Och så måste det få vara. Jag tror inte att man ska tvinga sig ut ensam i skogen om det ger mer obehag än glädje. Men måste man därför sluta springa ute under den mörka tiden på året och tvingas in till löpbandet? Inte alls. Jag vet att det finns mängder av löpgrupper, klubbar och organisationer som tar emot nya löpare med öppna armar och jag kommer att besöka några av dem som finns i Göteborgsområdet och berätta om dem här på bloggen. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig som inte vågar springa i mörkret att hitta en grupp som passar dig och din löpning, för nog finns det liknande löpgrupper där du bor? Annars får du tips på hur du kan lägga upp träningen om du själv vill starta en grupp.

Första löpträningen var igår hos Göteborg Running Club. De startade 2011 som ett gäng kompisar som bjöd in till gratisträningar i Slottsskogen i centrala Göteborg. Fortfarande är träningarna gratis fast man kan bli frivillig stödmedlem för en liten summa. Ledarna är utbildade löpcoacher och varje träningstillfälle följer samma ram men med olika teman. Ramen är uppvärmning, rörlighet, löpskolning eller spänstträning, själva löppasset som sker i en löpcirkel och avslutande stretch. Du väljer själv svårighetsgrad Basic, Advanced eller Expert beroende på din konditionsnivå men alla löpare springer samtidigt. Teman är som idag Speed Play (plana intervaller) eller Cross Run (intervaller i backe varvat med bl a burpees och coreövningar), Urban Trail (traillöpning), All Hill (backintervaller) Night Trail (pannlamplöpning) samt andra pass med fokus på styrka, rörlighet och spänst. Varje tisdagsträning står beskrivet på Facebooksidan så att deltagarna kan komma förberedda.

Vi samlades vid Linneplatsen och dagens ledare Linus Stridsman presenterade sig. Vi var ca 50 löpare som följde efter i uppvämningslöpning till August Kobbs plats vid de stora gräsplanerna, lika delar män och kvinnor i olika åldrar. På gräset visade Linus löpskolningsövningar och på rad gjorde vi likadant. Jättebra övningar som jag ska ta med mig och lägga in i min egen träning, jag är alltför dålig på den här typen av stärkande övningar.

Genomgång av löpskolningsövningar.

Därefter var det dags för dagens tema Speed Play. Längs en 1,2 km lång vägslinga sprang vi i olika farter och vid fyra koner skulle särskilda övningar utföras, hur många repetitioner valde man själv efter sin nivå och dagsform.

En av stationerna, jämfotahopp med höga knän.

Det här var verkligen bra träning för mig! Under det här passet sprang jag fortare än jag gjort på länge, tillsammans med andra fick jag extra kraft och det var roligt att springa jägarstafett förbi flanerande göteborgare. Visst var vi en blandning av jättesnabba löpare och långsammare nybörjare och alla farter där emellan, men det gjorde ingenting, vi valde själva hur jobbigt vi ville ha det och hur ansträngande träningen skulle vara. Ledare Linus peppade och gav tekniktips men var inte skrikande på ett hetsigt sätt. Mig passar den coachningen perfekt.

Efter några avslutande spänstövningar och spurter där vi krämade ut den sista kraften i benen var det stretch och fotografering under August Kobbs minnesplakett. Han kallas för övrigt för Slottsskogens fader eftersom han arbetade för att skapa Göteborgs parker och grönområden, det är väl honom vi får tacka för att vi kan ha ett härligt löppass mitt i stan bland kvackande gäss och porlande vatten.

Bara en spurt kvar efter de sista 20 upphoppen.

Göteborg Running Club håller oftast till i Slottsskogen men springer även på andra platser, nästa vecka är det t ex provlöpning av Icebug Backyard Trail, två banor på 8 eller 16 km i Jonsered. Som alltid är alla välkomna och  träningen är gratis.

Sammanfattning:

Namn: Göteborg Running Club

Tid och plats: Tisdagar 18.00 - 19.15. Oftast samling vid Linnéplatsen men kolla Facebooksidan.

Kostnad: Gratis

Gruppstorlek: vi var ca 50, men det har varit upp till 200 deltagare

För alla? Du behöver kunna springa 1,5- 2 km. Gruppindelning efter kondition och erfarenhet, du väljer själv grupp. Blandade åldrar, både män och kvinnor.

Tack och hej Göteborg Running Club!

Nästa vecka ska jag besöka löpargruppen Runacademy i Mölndal. Stay tuned!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X