Löpargrupper i Göteborg del 1 – Göteborg Running Club

Göteborg Running Club

-”Hur vågar du springa ensam i skogen när det är mörkt? Jag vågar inte ens springa ensam i stan!”

Förra veckan hade jag en underbar pannlampslöpning i skogen. Ensamt, mörkt, tyst. Jag och stigen, klafset i leran, pannlampskäglan som gungar. Världen utanför ljuset är okänd och något jag inte bryr mig om, allt mitt fokus är på fötterna, rötterna och vattenpölarna framför mig. För mig är detta njutning, rofylld och samtidigt spännande löpning medan det för många andra verkar skrämmande och farligt.

Ensam i mörkret. Läskigt eller rofyllt?

Och så måste det få vara. Jag tror inte att man ska tvinga sig ut ensam i skogen om det ger mer obehag än glädje. Men måste man därför sluta springa ute under den mörka tiden på året och tvingas in till löpbandet? Inte alls. Jag vet att det finns mängder av löpgrupper, klubbar och organisationer som tar emot nya löpare med öppna armar och jag kommer att besöka några av dem som finns i Göteborgsområdet och berätta om dem här på bloggen. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig som inte vågar springa i mörkret att hitta en grupp som passar dig och din löpning, för nog finns det liknande löpgrupper där du bor? Annars får du tips på hur du kan lägga upp träningen om du själv vill starta en grupp.

Första löpträningen var igår hos Göteborg Running Club. De startade 2011 som ett gäng kompisar som bjöd in till gratisträningar i Slottsskogen i centrala Göteborg. Fortfarande är träningarna gratis fast man kan bli frivillig stödmedlem för en liten summa. Ledarna är utbildade löpcoacher och varje träningstillfälle följer samma ram men med olika teman. Ramen är uppvärmning, rörlighet, löpskolning eller spänstträning, själva löppasset som sker i en löpcirkel och avslutande stretch. Du väljer själv svårighetsgrad Basic, Advanced eller Expert beroende på din konditionsnivå men alla löpare springer samtidigt. Teman är som idag Speed Play (plana intervaller) eller Cross Run (intervaller i backe varvat med bl a burpees och coreövningar), Urban Trail (traillöpning), All Hill (backintervaller) Night Trail (pannlamplöpning) samt andra pass med fokus på styrka, rörlighet och spänst. Varje tisdagsträning står beskrivet på Facebooksidan så att deltagarna kan komma förberedda.

Vi samlades vid Linneplatsen och dagens ledare Linus Stridsman presenterade sig. Vi var ca 50 löpare som följde efter i uppvämningslöpning till August Kobbs plats vid de stora gräsplanerna, lika delar män och kvinnor i olika åldrar. På gräset visade Linus löpskolningsövningar och på rad gjorde vi likadant. Jättebra övningar som jag ska ta med mig och lägga in i min egen träning, jag är alltför dålig på den här typen av stärkande övningar.

Genomgång av löpskolningsövningar.

Därefter var det dags för dagens tema Speed Play. Längs en 1,2 km lång vägslinga sprang vi i olika farter och vid fyra koner skulle särskilda övningar utföras, hur många repetitioner valde man själv efter sin nivå och dagsform.

En av stationerna, jämfotahopp med höga knän.

Det här var verkligen bra träning för mig! Under det här passet sprang jag fortare än jag gjort på länge, tillsammans med andra fick jag extra kraft och det var roligt att springa jägarstafett förbi flanerande göteborgare. Visst var vi en blandning av jättesnabba löpare och långsammare nybörjare och alla farter där emellan, men det gjorde ingenting, vi valde själva hur jobbigt vi ville ha det och hur ansträngande träningen skulle vara. Ledare Linus peppade och gav tekniktips men var inte skrikande på ett hetsigt sätt. Mig passar den coachningen perfekt.

Efter några avslutande spänstövningar och spurter där vi krämade ut den sista kraften i benen var det stretch och fotografering under August Kobbs minnesplakett. Han kallas för övrigt för Slottsskogens fader eftersom han arbetade för att skapa Göteborgs parker och grönområden, det är väl honom vi får tacka för att vi kan ha ett härligt löppass mitt i stan bland kvackande gäss och porlande vatten.

Bara en spurt kvar efter de sista 20 upphoppen.

Göteborg Running Club håller oftast till i Slottsskogen men springer även på andra platser, nästa vecka är det t ex provlöpning av Icebug Backyard Trail, två banor på 8 eller 16 km i Jonsered. Som alltid är alla välkomna och  träningen är gratis.

Sammanfattning:

Namn: Göteborg Running Club

Tid och plats: Tisdagar 18.00 – 19.15. Oftast samling vid Linnéplatsen men kolla Facebooksidan.

Kostnad: Gratis

Gruppstorlek: vi var ca 50, men det har varit upp till 200 deltagare

För alla? Du behöver kunna springa 1,5- 2 km. Gruppindelning efter kondition och erfarenhet, du väljer själv grupp. Blandade åldrar, både män och kvinnor.

Tack och hej Göteborg Running Club!

Nästa vecka ska jag besöka löpargruppen Runacademy i Mölndal. Stay tuned!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X