Löpargrupper i Göteborg del 1 – Göteborg Running Club

Göteborg Running Club

-”Hur vågar du springa ensam i skogen när det är mörkt? Jag vågar inte ens springa ensam i stan!”

Förra veckan hade jag en underbar pannlampslöpning i skogen. Ensamt, mörkt, tyst. Jag och stigen, klafset i leran, pannlampskäglan som gungar. Världen utanför ljuset är okänd och något jag inte bryr mig om, allt mitt fokus är på fötterna, rötterna och vattenpölarna framför mig. För mig är detta njutning, rofylld och samtidigt spännande löpning medan det för många andra verkar skrämmande och farligt.

Ensam i mörkret. Läskigt eller rofyllt?

Och så måste det få vara. Jag tror inte att man ska tvinga sig ut ensam i skogen om det ger mer obehag än glädje. Men måste man därför sluta springa ute under den mörka tiden på året och tvingas in till löpbandet? Inte alls. Jag vet att det finns mängder av löpgrupper, klubbar och organisationer som tar emot nya löpare med öppna armar och jag kommer att besöka några av dem som finns i Göteborgsområdet och berätta om dem här på bloggen. Förhoppningsvis kan jag hjälpa dig som inte vågar springa i mörkret att hitta en grupp som passar dig och din löpning, för nog finns det liknande löpgrupper där du bor? Annars får du tips på hur du kan lägga upp träningen om du själv vill starta en grupp.

Första löpträningen var igår hos Göteborg Running Club. De startade 2011 som ett gäng kompisar som bjöd in till gratisträningar i Slottsskogen i centrala Göteborg. Fortfarande är träningarna gratis fast man kan bli frivillig stödmedlem för en liten summa. Ledarna är utbildade löpcoacher och varje träningstillfälle följer samma ram men med olika teman. Ramen är uppvärmning, rörlighet, löpskolning eller spänstträning, själva löppasset som sker i en löpcirkel och avslutande stretch. Du väljer själv svårighetsgrad Basic, Advanced eller Expert beroende på din konditionsnivå men alla löpare springer samtidigt. Teman är som idag Speed Play (plana intervaller) eller Cross Run (intervaller i backe varvat med bl a burpees och coreövningar), Urban Trail (traillöpning), All Hill (backintervaller) Night Trail (pannlamplöpning) samt andra pass med fokus på styrka, rörlighet och spänst. Varje tisdagsträning står beskrivet på Facebooksidan så att deltagarna kan komma förberedda.

Vi samlades vid Linneplatsen och dagens ledare Linus Stridsman presenterade sig. Vi var ca 50 löpare som följde efter i uppvämningslöpning till August Kobbs plats vid de stora gräsplanerna, lika delar män och kvinnor i olika åldrar. På gräset visade Linus löpskolningsövningar och på rad gjorde vi likadant. Jättebra övningar som jag ska ta med mig och lägga in i min egen träning, jag är alltför dålig på den här typen av stärkande övningar.

Genomgång av löpskolningsövningar.

Därefter var det dags för dagens tema Speed Play. Längs en 1,2 km lång vägslinga sprang vi i olika farter och vid fyra koner skulle särskilda övningar utföras, hur många repetitioner valde man själv efter sin nivå och dagsform.

En av stationerna, jämfotahopp med höga knän.

Det här var verkligen bra träning för mig! Under det här passet sprang jag fortare än jag gjort på länge, tillsammans med andra fick jag extra kraft och det var roligt att springa jägarstafett förbi flanerande göteborgare. Visst var vi en blandning av jättesnabba löpare och långsammare nybörjare och alla farter där emellan, men det gjorde ingenting, vi valde själva hur jobbigt vi ville ha det och hur ansträngande träningen skulle vara. Ledare Linus peppade och gav tekniktips men var inte skrikande på ett hetsigt sätt. Mig passar den coachningen perfekt.

Efter några avslutande spänstövningar och spurter där vi krämade ut den sista kraften i benen var det stretch och fotografering under August Kobbs minnesplakett. Han kallas för övrigt för Slottsskogens fader eftersom han arbetade för att skapa Göteborgs parker och grönområden, det är väl honom vi får tacka för att vi kan ha ett härligt löppass mitt i stan bland kvackande gäss och porlande vatten.

Bara en spurt kvar efter de sista 20 upphoppen.

Göteborg Running Club håller oftast till i Slottsskogen men springer även på andra platser, nästa vecka är det t ex provlöpning av Icebug Backyard Trail, två banor på 8 eller 16 km i Jonsered. Som alltid är alla välkomna och  träningen är gratis.

Sammanfattning:

Namn: Göteborg Running Club

Tid och plats: Tisdagar 18.00 – 19.15. Oftast samling vid Linnéplatsen men kolla Facebooksidan.

Kostnad: Gratis

Gruppstorlek: vi var ca 50, men det har varit upp till 200 deltagare

För alla? Du behöver kunna springa 1,5- 2 km. Gruppindelning efter kondition och erfarenhet, du väljer själv grupp. Blandade åldrar, både män och kvinnor.

Tack och hej Göteborg Running Club!

Nästa vecka ska jag besöka löpargruppen Runacademy i Mölndal. Stay tuned!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör25apralldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Hälsoboosta din personal! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Sjukdomsnojja Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Nyheter från Silva Bröderna Backa
  Läs mer
 • Längdskidåkning - från Skidome mot Birkebeinerrennet Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runstreak 400 Fysparet
  Läs mer
 • I med- och motgång Anna Carlsson
  Läs mer
 • This is going to be a tough one! Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X