Löpargrupper i Göteborg del 2 – Runacademy Mölndal

Pannlampslöpning vid solnedgång

Det mörknar allt tidigare på kvällarna nu, har du inte möjlighet att transportspringa till jobbet eller ta en runda under lunchen får du springa i mörkret på kvällen. Jag älskar pannlampslöpning men jag vet att det inte passar alla löpare. Varför inte gå med i en löpargrupp och få både sällskap och strukturerad löpträning på samma gång?

Tidigare i veckan följde jag med Runacademys löpträning vid Herkulesgården i Mölndal. Här i Göteborgsområdet har de också löpgrupper i Skatås och Kungsbacka men även på 60 andra orter i Sverige.

Runacademy startades av Petra Kindlund 2013 i Stockholm och har sedan dess växt och har nu 6000 löpare runt om i landet. När jag springer lopp ser jag ofta löpare med Runacademy-loggan på tröjan men jag visste inte att det fanns så många anslutna löpare. Runacademy erbjuder även löpcoaching online, löpteknikkurser, löparresor och företagsträning, allt med syfte att sprida löparglädje och kunskap.

Runacademy har under en termin 15 träningspss med olika tema och inriktningar för att både utbilda och utveckla den individuella löparen. Varje veckas pass är samma för alla grupper i landet. Är du bortrest kan du därför få exakt samma träningsinnehåll i en annan stad. Grupperna vänder sig till alla slags löpare, nytt för i år är ett träningsupplägg för nybörjare som har målet att springa 5 km där löpträningen blandas med gång.

Dags för backintervaller!

När jag besöker Runacademy i Mölndal är vi runt 70 deltagare och det ska tränas backintervaller. Vi löpare får dela in oss i fem grupper med var sin ledare. Vi väljer själva grupp beroende på hur långt vi är bekväma med att springa, allt mellan nybörjarna som siktar mot 5 km till de som är vana vid mil-distansen. Eftersom det handlar om backintervaller denna gång tänkte jag att det inte spelade så stor roll med farten, annars är det säkert viktigt att inte bara gå på distans utan även vilken hastighet man förväntas klara av. Jag väljer milgruppen, som sätter av för en uppvärmningsrunda på ett kuperat terrängspår. Lite för hög hastighet för mig märker jag direkt, jag som är van att smyga igång och sakta öka farten. Jag saktar ner och håller min egen fart för att mjuka upp lite stela muskler och leder.

Uppvärmningsrundan slutar vid backen där vi ska öva teknik och intervaller och ledaren instruerar oss i vad vi ska fokusera på under varje övning. Höga knän, kraftfulla steg, börja sakta och öka fart hela backen upp. Vi springer upp på två led, vänder på toppen och ska försöka att springa avslappnat ner. Det dröjer inte länge förrän jag slänger av mig jackan och buffen bredvid spåret, nu är jag verkligen uppvärmd och jag välkomnar den lite kyliga kvällstemperaturen. Övningarna avlöser varandra, de snabba löparna springer på ett led och de långsammare på ett annat så att alla kan hålla den fart de vill.

Det ryker ur munnen när vi tar den sista intervallen!

Den sista övningen är att spurta upp i 15 sek-intervaller. Ledaren blåser i visselpipan när vi ska vända och jogga ner. Upp igen, ner. Upp, ner. Alla deltagare går in i sig själva, sluter sig i sin egen bubbla, nu ska alla sparade krafter ta slut och när visselpipan blåser för sista gången är jag helt färdig i benen, så skönt! Vi skrattar lite lättat när vi slappnar av, gratulerar varandra till ett bra pass och springer sakta tillbaka till Herkulesgården.

Mörkret har lagt sig medan vi sprang men vi behövde inga pannlampor, hela passet springs i backen på elljusspåret och jag gissar att de andra grupperna har sina övningar i närliggande backar. Tillbaka vid startplatsen är det stretchövningar och småprat, några av deltagarna ska springa Chicago Marathon helgen efter och det är härligt att höra deras förväntan och spänning inför loppet. Mitt nästa äventyr är Dubbeldöden under Kullamannen Trail första helgen i november, två varv på Kullaberg. Jag anar plötsligt min egen nervositet men samtidigt är jag väldigt nöjd med att det just var backintervaller jag tränat. Det är ju långa och branta backar som väntar på Kullaberg…

 

Sammanfattning:

Namn: Runacademy Mölndal

Tid och plats: Måndagar 18.15 – ca 19.15. Oftast samling vid Herkulesgården men kolla hemsidan.

Kostnad: 1098 kr/termin, 560 kr om du redan är medlem.

Gruppstorlek: vi var ca 70 löpare som delade in oss i fem olika fartgrupper med var sin ledare.

För alla? Ja både nybörjare och erfarna löpare är välkomna och delas in i lämpliga fartgrupper. Nybörjarna blandar löpning och gång. Det är både kvinnor och män i olika åldrar.

 

Tack så mycket Runacademy Mölndal för att jag fick träna med er! Lycka till alla deltagare med era kommande lopp och utmaningar!

Stretch och nedvarvning.

2 svar till “Löpargrupper i Göteborg del 2 – Runacademy Mölndal”

 1. A-mamman skriver:

  Jättekul att läsa om dina pass med löpargrupper! Också tänkvärt att en erfaren och duktig löpare som du ändå kan tycka det går för fort ibland. Det är annars lätt att tro att alla som är duktiga är lika snabba, alltid.
  Jag älskar ju ditt IG-konto och ska börja läsa bloggen också 🙂

 2. Gunilla Kidmark skriver:

  Tack, så roligt att du gillar inläggen om löpargrupper!

  Jo jag tycker absolut att det går snabbt när jag springer med andra, jag gillar ju mest att mysa långt och länge och att springa fort när jag själv känner för det.
  Och därför är det är extra nyttigt för mig, och andra ensamlöpare skulle jag tro, att springa i grupp med jämna mellanrum så att vi kommer ur vår comfort zone. Plus att det är väldigt roligt att uppleva löpning tillsammans med likasinnade!

  Hoppas att du har en fin höst med massor av skön löpning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X