Löpargrupper i Göteborg del 2 - Runacademy Mölndal

Det mörknar allt tidigare på kvällarna nu, har du inte möjlighet att transportspringa till jobbet eller ta en runda under lunchen får du springa i mörkret på kvällen. Jag...

13 oktober, 2019 |
Pannlampslöpning vid solnedgång

Det mörknar allt tidigare på kvällarna nu, har du inte möjlighet att transportspringa till jobbet eller ta en runda under lunchen får du springa i mörkret på kvällen. Jag älskar pannlampslöpning men jag vet att det inte passar alla löpare. Varför inte gå med i en löpargrupp och få både sällskap och strukturerad löpträning på samma gång?

Tidigare i veckan följde jag med Runacademys löpträning vid Herkulesgården i Mölndal. Här i Göteborgsområdet har de också löpgrupper i Skatås och Kungsbacka men även på 60 andra orter i Sverige.

Runacademy startades av Petra Kindlund 2013 i Stockholm och har sedan dess växt och har nu 6000 löpare runt om i landet. När jag springer lopp ser jag ofta löpare med Runacademy-loggan på tröjan men jag visste inte att det fanns så många anslutna löpare. Runacademy erbjuder även löpcoaching online, löpteknikkurser, löparresor och företagsträning, allt med syfte att sprida löparglädje och kunskap.

Runacademy har under en termin 15 träningspss med olika tema och inriktningar för att både utbilda och utveckla den individuella löparen. Varje veckas pass är samma för alla grupper i landet. Är du bortrest kan du därför få exakt samma träningsinnehåll i en annan stad. Grupperna vänder sig till alla slags löpare, nytt för i år är ett träningsupplägg för nybörjare som har målet att springa 5 km där löpträningen blandas med gång.

Dags för backintervaller!

När jag besöker Runacademy i Mölndal är vi runt 70 deltagare och det ska tränas backintervaller. Vi löpare får dela in oss i fem grupper med var sin ledare. Vi väljer själva grupp beroende på hur långt vi är bekväma med att springa, allt mellan nybörjarna som siktar mot 5 km till de som är vana vid mil-distansen. Eftersom det handlar om backintervaller denna gång tänkte jag att det inte spelade så stor roll med farten, annars är det säkert viktigt att inte bara gå på distans utan även vilken hastighet man förväntas klara av. Jag väljer milgruppen, som sätter av för en uppvärmningsrunda på ett kuperat terrängspår. Lite för hög hastighet för mig märker jag direkt, jag som är van att smyga igång och sakta öka farten. Jag saktar ner och håller min egen fart för att mjuka upp lite stela muskler och leder.

Uppvärmningsrundan slutar vid backen där vi ska öva teknik och intervaller och ledaren instruerar oss i vad vi ska fokusera på under varje övning. Höga knän, kraftfulla steg, börja sakta och öka fart hela backen upp. Vi springer upp på två led, vänder på toppen och ska försöka att springa avslappnat ner. Det dröjer inte länge förrän jag slänger av mig jackan och buffen bredvid spåret, nu är jag verkligen uppvärmd och jag välkomnar den lite kyliga kvällstemperaturen. Övningarna avlöser varandra, de snabba löparna springer på ett led och de långsammare på ett annat så att alla kan hålla den fart de vill.

Det ryker ur munnen när vi tar den sista intervallen!

Den sista övningen är att spurta upp i 15 sek-intervaller. Ledaren blåser i visselpipan när vi ska vända och jogga ner. Upp igen, ner. Upp, ner. Alla deltagare går in i sig själva, sluter sig i sin egen bubbla, nu ska alla sparade krafter ta slut och när visselpipan blåser för sista gången är jag helt färdig i benen, så skönt! Vi skrattar lite lättat när vi slappnar av, gratulerar varandra till ett bra pass och springer sakta tillbaka till Herkulesgården.

Mörkret har lagt sig medan vi sprang men vi behövde inga pannlampor, hela passet springs i backen på elljusspåret och jag gissar att de andra grupperna har sina övningar i närliggande backar. Tillbaka vid startplatsen är det stretchövningar och småprat, några av deltagarna ska springa Chicago Marathon helgen efter och det är härligt att höra deras förväntan och spänning inför loppet. Mitt nästa äventyr är Dubbeldöden under Kullamannen Trail första helgen i november, två varv på Kullaberg. Jag anar plötsligt min egen nervositet men samtidigt är jag väldigt nöjd med att det just var backintervaller jag tränat. Det är ju långa och branta backar som väntar på Kullaberg...

 

Sammanfattning:

Namn: Runacademy Mölndal

Tid och plats: Måndagar 18.15 – ca 19.15. Oftast samling vid Herkulesgården men kolla hemsidan.

Kostnad: 1098 kr/termin, 560 kr om du redan är medlem.

Gruppstorlek: vi var ca 70 löpare som delade in oss i fem olika fartgrupper med var sin ledare.

För alla? Ja både nybörjare och erfarna löpare är välkomna och delas in i lämpliga fartgrupper. Nybörjarna blandar löpning och gång. Det är både kvinnor och män i olika åldrar.

 

Tack så mycket Runacademy Mölndal för att jag fick träna med er! Lycka till alla deltagare med era kommande lopp och utmaningar!

Stretch och nedvarvning.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X