Löpargrupper i Göteborg del 2 – Runacademy Mölndal

Pannlampslöpning vid solnedgång

Det mörknar allt tidigare på kvällarna nu, har du inte möjlighet att transportspringa till jobbet eller ta en runda under lunchen får du springa i mörkret på kvällen. Jag älskar pannlampslöpning men jag vet att det inte passar alla löpare. Varför inte gå med i en löpargrupp och få både sällskap och strukturerad löpträning på samma gång?

Tidigare i veckan följde jag med Runacademys löpträning vid Herkulesgården i Mölndal. Här i Göteborgsområdet har de också löpgrupper i Skatås och Kungsbacka men även på 60 andra orter i Sverige.

Runacademy startades av Petra Kindlund 2013 i Stockholm och har sedan dess växt och har nu 6000 löpare runt om i landet. När jag springer lopp ser jag ofta löpare med Runacademy-loggan på tröjan men jag visste inte att det fanns så många anslutna löpare. Runacademy erbjuder även löpcoaching online, löpteknikkurser, löparresor och företagsträning, allt med syfte att sprida löparglädje och kunskap.

Runacademy har under en termin 15 träningspss med olika tema och inriktningar för att både utbilda och utveckla den individuella löparen. Varje veckas pass är samma för alla grupper i landet. Är du bortrest kan du därför få exakt samma träningsinnehåll i en annan stad. Grupperna vänder sig till alla slags löpare, nytt för i år är ett träningsupplägg för nybörjare som har målet att springa 5 km där löpträningen blandas med gång.

Dags för backintervaller!

När jag besöker Runacademy i Mölndal är vi runt 70 deltagare och det ska tränas backintervaller. Vi löpare får dela in oss i fem grupper med var sin ledare. Vi väljer själva grupp beroende på hur långt vi är bekväma med att springa, allt mellan nybörjarna som siktar mot 5 km till de som är vana vid mil-distansen. Eftersom det handlar om backintervaller denna gång tänkte jag att det inte spelade så stor roll med farten, annars är det säkert viktigt att inte bara gå på distans utan även vilken hastighet man förväntas klara av. Jag väljer milgruppen, som sätter av för en uppvärmningsrunda på ett kuperat terrängspår. Lite för hög hastighet för mig märker jag direkt, jag som är van att smyga igång och sakta öka farten. Jag saktar ner och håller min egen fart för att mjuka upp lite stela muskler och leder.

Uppvärmningsrundan slutar vid backen där vi ska öva teknik och intervaller och ledaren instruerar oss i vad vi ska fokusera på under varje övning. Höga knän, kraftfulla steg, börja sakta och öka fart hela backen upp. Vi springer upp på två led, vänder på toppen och ska försöka att springa avslappnat ner. Det dröjer inte länge förrän jag slänger av mig jackan och buffen bredvid spåret, nu är jag verkligen uppvärmd och jag välkomnar den lite kyliga kvällstemperaturen. Övningarna avlöser varandra, de snabba löparna springer på ett led och de långsammare på ett annat så att alla kan hålla den fart de vill.

Det ryker ur munnen när vi tar den sista intervallen!

Den sista övningen är att spurta upp i 15 sek-intervaller. Ledaren blåser i visselpipan när vi ska vända och jogga ner. Upp igen, ner. Upp, ner. Alla deltagare går in i sig själva, sluter sig i sin egen bubbla, nu ska alla sparade krafter ta slut och när visselpipan blåser för sista gången är jag helt färdig i benen, så skönt! Vi skrattar lite lättat när vi slappnar av, gratulerar varandra till ett bra pass och springer sakta tillbaka till Herkulesgården.

Mörkret har lagt sig medan vi sprang men vi behövde inga pannlampor, hela passet springs i backen på elljusspåret och jag gissar att de andra grupperna har sina övningar i närliggande backar. Tillbaka vid startplatsen är det stretchövningar och småprat, några av deltagarna ska springa Chicago Marathon helgen efter och det är härligt att höra deras förväntan och spänning inför loppet. Mitt nästa äventyr är Dubbeldöden under Kullamannen Trail första helgen i november, två varv på Kullaberg. Jag anar plötsligt min egen nervositet men samtidigt är jag väldigt nöjd med att det just var backintervaller jag tränat. Det är ju långa och branta backar som väntar på Kullaberg…

 

Sammanfattning:

Namn: Runacademy Mölndal

Tid och plats: Måndagar 18.15 – ca 19.15. Oftast samling vid Herkulesgården men kolla hemsidan.

Kostnad: 1098 kr/termin, 560 kr om du redan är medlem.

Gruppstorlek: vi var ca 70 löpare som delade in oss i fem olika fartgrupper med var sin ledare.

För alla? Ja både nybörjare och erfarna löpare är välkomna och delas in i lämpliga fartgrupper. Nybörjarna blandar löpning och gång. Det är både kvinnor och män i olika åldrar.

 

Tack så mycket Runacademy Mölndal för att jag fick träna med er! Lycka till alla deltagare med era kommande lopp och utmaningar!

Stretch och nedvarvning.

2 svar till “Löpargrupper i Göteborg del 2 – Runacademy Mölndal”

 1. A-mamman skriver:

  Jättekul att läsa om dina pass med löpargrupper! Också tänkvärt att en erfaren och duktig löpare som du ändå kan tycka det går för fort ibland. Det är annars lätt att tro att alla som är duktiga är lika snabba, alltid.
  Jag älskar ju ditt IG-konto och ska börja läsa bloggen också 🙂

 2. Gunilla Kidmark skriver:

  Tack, så roligt att du gillar inläggen om löpargrupper!

  Jo jag tycker absolut att det går snabbt när jag springer med andra, jag gillar ju mest att mysa långt och länge och att springa fort när jag själv känner för det.
  Och därför är det är extra nyttigt för mig, och andra ensamlöpare skulle jag tro, att springa i grupp med jämna mellanrum så att vi kommer ur vår comfort zone. Plus att det är väldigt roligt att uppleva löpning tillsammans med likasinnade!

  Hoppas att du har en fin höst med massor av skön löpning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X