Sjöblom gjorde 26 varv i premiären av Lidingö Backyard

I helgen gick den allra första Lidingö Backyard av stapel. Arrangören Magnus Näsmark ger oss sin berättelse.

”Det är alltid spännande på racedag då man arrangerar. Vad har man glömt, vad kommer löparna efterfråga som man inte har på matbordet i depån, kommer löparna tappa bort sig i mörkret?

Det hela började med att jag och Magnus Villson träffades av en slump och i kör sa till varandra, “vore det inte kul att arrangera en backyard på Lidingö?”. Vi känner varandra sedan 2018 då jag sprang Villsons nöjeslöpningsevent Lighthouse run, som går från norr till syd på Öland. Vi bor båda på Lidingö, på olika sidor avKottlasjön. Även Nisse Larsson, löpare och OCR-löpare, är med och arrangerar. Efter ett antal kaffestinna möten hemma hos Villson och kommunikation på sociala medier var planerna lagda.

Morgonen grydde på tävlingsdagen och 93 deltagare och publik möttes av sol och 12 grader. Perfekt höstväder och svårslagen temperatur att springa i.

Loppet snurrade på friktionsfritt utan löpare som tappade bort sig och vi fick mycket beröm för banan, trots att den är ganska tuff. Löparna tar sig upp cirka 100 höjdmeter per varv. Sista kilometern innehåller en brant uppförsbacke och avslutas med en brant utför. Vi hade en klocka uppsatt som folk kunde ringa i när de satte personbästa. Klockan ringde ofta under dagen och allt tätare mot kvällen.

Det fina vädret höll i sig fram till varv 19, då regnet långsamt började falla. Flera av löparna fortsatte att springa i kort tröja och shorts. Varv 19 avlutades med att sista dam, Täby-löparen Jenny Josefsson bröt loppet. Det var då sex män kvar i tävlingen, som alla såg rätt så pigga ut: Stefan Lindgren, Darryl Ball, Anders Burman, Jon Enqvist, Mikael Pettersson och Niklas Sjöblom.

Från varv 21 utvecklas ett mönster: Östersundsbon Anders Burman kommer in först kring 51 min, och Niklas Sjöblom kommer in sist på 58 min, endast 2 min innan det är dags att starta igen. Däremellan varierar ordningen.

Kring varv 23 börja det regna på riktigt och de flesta tog på sig regnjacka. Loppets stora drama kom vid starten på varv 25, precis efter att den magiska 100 milesgränsen har passerats. Då var endast tre löpare kvar i loppet: Anders Burman, Jon Enqvist och Niklas Sjöblom. Jon har sett trött ut några varv och ser seriöst förvånad ut då Anders helt plötsligt ger upp 20 meter efter starten.

Direkt efter start av var 26 gör Jon exakt samma sak som Anders och ger upp. Han ger Niklas en kram innan denne ger sig ut på sitt sista varv. Niklas, som fortfarande se väldigt pigg ut, avslutar med sitt snabbaste varv i loppet på 48.07. Han berättade att han planerade att göra samma sak som Anders gjorde på varv 25, fast 100 meter senare. Han blev så paff att han fortsatte i stället. “Då kunde jag ju inte sluta.”

Efter målgång berättde segraren Niklas Sjöblom: “Jag fick problem sista tre (varven) med insida knävecket. Vet inte vad det är, men jag tog ett varv i taget”. Han tyckte att banan varit bra och lagom utmanande. Tuffast var det när regnet tilltog och man fick blöta och kalla fötter. “Lidingö Backyard var första loppet efter en längre tids knäskada så riktigt kul att känna att jag är på väg tillbaks!”

Niklas Sjöblom (bilden nedan), som är uppvuxen på Lidingö, bor numera i Zürich, Schweiz. Hans meriter som löpare är bland annat Wings for Life, Schweiz 2018 (4e plats globalt, 3e plats bland löpare) och Sydafrika 2019 (27e plats globalt). Ultralopp har han kört sedan 2009, premiärloppet var Swiss Alpine i Davos. Han har dessutom gjort ett par Ironman varje år 2010-2017. Nu satsar han på löpningen och att bli så snabb som möjligt på marathon och samtidigt utmana sig med ultralopp.”

Resultat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • När träningslusten dör Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Upplevelslöpning Linda Doktar
  Läs mer
 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X