Sallad på rostad blomkål, kikärtor, oliver och granatäpple

Trailkock Billy White har haft ett intensivt år, men flera ultralopp och lanseringen av fina boken Ät, Spring, Njut. Här bjuder han Trailrunning Swedens läsare på en näringsrik sallad. Den här salladen är vanlig i Turkiet. Kikärtor och baljväxter är bra källor till vegetariskt protein, blomkålen är rik på fibrer och granatäpplet proppfullt med C-vitamin och alla möjliga antioxidanter. /Billy Sallad på rostad blomkål, kikärtor, oliver och granatäpple 4 portioner 2 blomkålshuvuden, delade i små buketter 3 msk extra jungfruolja, plus extra att ringla över 1 burk (400 g) kikärtor, avrunna och sköljda 1 burk (200 g) kalamataoliver, avrunna (jag gillar när de har kärnan kvar, men det är upp till dig) Saft från 1/2 citron Kärnor från 1 granatäpple En stor näve bladpersilja Havssalt och färskmalen svartpeppar, efter smak Hummusen 1 burk (400 g) kikärtor, avrunna 2 msk tahini 1 tsk rostad hel spiskummin, mortlad 1 liten vitlöksklyfta, krossad med lite salt 4–5 msk extra jungfruolja Lite färskpressad citronsaft Havssalt, efter smak 1. Sätt ugnen på 220 °C. 2. Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform, ringla olivolja över och krydda med en nypa salt. Ugnsrosta buketterna i 10–15 minuter, tills de är gyllenbruna. Rör om en eller två gånger så att de får jämn färg. 3. Gör under tiden hummusen. Pulsmixa kikärtor, tahini, spiskummin och vitlök i en matberedare tills allt är lätt krossat. Tillsätt olivolja och fortsätt mixa till en slät röra (du kan behöva tillsätta lite extra olivolja). Krydda med en nypa salt och en skvätt färskpressad citronsaft. Smaka sedan av och se om du behöver tillsätta mer salt, citron eller vitlök. Om du planerar en löprunda senare samma dag, var försiktig med hur mycket vitlök du tillsätter! Ställ åt sidan. 4. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg över den till en salladskål. Tillsätt kikärtor och oliver och dressa sedan salladen med olivolja och citronsaft. Krydda med en nypa salt och lite färskmalen svartpeppar. Låt alla smaker bekanta sig med varandra i 5 minuter eller så innan du varsamt blandar ner granatäppelkärnorna. 5. Servering: Börja med att breda ut hummus på 4 tallrikar. Lägg blomkålssalladen på hummusen, toppa med generöst med persilja och avsluta genom att ringla lite olivolja över. Ät, Spring, Njut Som Trailrunning Sweden läsare kan du köpa Billys Ät, Spring, Njut med 20 procents rabatt. Den perfekta julklappen eller så skämmer du helt enkelt bort dig själv i höstmörkret. Du köper boken på: billywhite-chef.com/the-shop Använd rabattkoden: TRS20 Gäller på allt på sajten billywhite-chef.com

Foto: Patrik Engström

Trailkock Billy White har haft ett intensivt år, men flera ultralopp och lanseringen av fina boken "Ät, Spring, Njut". Här bjuder han Trailrunning Swedens läsare på en näringsrik sallad.

Den här salladen är vanlig i Turkiet. Kikärtor och baljväxter är bra källor till vegetariskt protein, blomkålen är rik på fibrer och granatäpplet proppfullt med C-vitamin och alla möjliga antioxidanter.

/Billy

Sallad på rostad blomkål, kikärtor, oliver och granatäpple
4 portioner

2 blomkålshuvuden, delade i små buketter
3 msk extra jungfruolja, plus extra att ringla över
1 burk (400 g) kikärtor, avrunna och sköljda
1 burk (200 g) kalamataoliver, avrunna (jag gillar när de har kärnan kvar, men det är upp till dig)
Saft från 1/2 citron
Kärnor från 1 granatäpple
En stor näve bladpersilja
Havssalt och färskmalen svartpeppar, efter smak

Hummusen
1 burk (400 g) kikärtor, avrunna
2 msk tahini
1 tsk rostad hel spiskummin, mortlad
1 liten vitlöksklyfta, krossad med lite salt
4–5 msk extra jungfruolja
Lite färskpressad citronsaft
Havssalt, efter smak

1. Sätt ugnen på 220 °C.
2. Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform, ringla olivolja över och krydda med en nypa salt. Ugnsrosta buketterna i 10–15 minuter, tills de är gyllenbruna. Rör om en eller två gånger så att de får jämn färg.
3. Gör under tiden hummusen. Pulsmixa kikärtor, tahini, spiskummin och vitlök i en matberedare tills allt är lätt krossat. Tillsätt olivolja och fortsätt mixa till en slät röra (du kan behöva tillsätta lite extra olivolja). Krydda med en nypa salt och en skvätt färskpressad citronsaft. Smaka sedan av och se om du behöver tillsätta mer salt, citron eller vitlök.
Om du planerar en löprunda senare samma dag, var försiktig med hur mycket vitlök du tillsätter! Ställ åt sidan.

4. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg över den till en salladskål. Tillsätt kikärtor och oliver och dressa sedan salladen med olivolja och citronsaft. Krydda med en nypa salt och lite färskmalen svartpeppar.
Låt alla smaker bekanta sig med varandra i 5 minuter eller så innan du varsamt blandar ner granatäppelkärnorna.

5. Servering: Börja med att breda ut hummus på 4 tallrikar. Lägg blomkålssalladen på hummusen, toppa med generöst med persilja och avsluta genom att ringla lite olivolja över.

Ät, Spring, Njut
Som Trailrunning Sweden läsare kan du köpa Billys "Ät, Spring, Njut" med 20 procents rabatt.
Den perfekta julklappen eller så skämmer du helt enkelt bort dig själv i höstmörkret.

Du köper boken på: billywhite-chef.com/the-shop
Använd rabattkoden: TRS20
Gäller på allt på sajten billywhite-chef.com

Utvalda nyheter

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Strandridarevägen 1D, 312 71 Skummeslövsstrand
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X