Stjärna på allt – nu satsar Tove utför

Med 10 VM-guld i orientering, 10 VM-guld i skidorientering och 1 VM-guld i Skyrunning, är Tove Alexandersson en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Nyligen meddelade världsstjärnan att hon kommer att göra en satsning på skidalpinism i vinter.

Varför ger du dig nu på en fjärde idrott?
– Jag blev inspirerad av tjejerna i Team Sweden Skimo och kände att det där är något jag bara måste pröva. Jag älskar att vara i Alperna och bergen, och när det kommer till skidåkning så är det just i backarna, såväl uppför som utför, som jag trivs bäst.

– Jag tror att det är bra för mig att hålla på med en idrott även på vintern och jag behöver något nytt för att utvecklas. Jag älskar att gå och springa uppför branta backar på hög höjd. Jag åkte mycket alpint upp till jag var 12 år och har saknat det.

Utrustningen i skidalpinism är annorlunda jämfört med vanliga alpina skidor. I slutet av vintern fick Tove tag i utrustning och hann åka lite innan snön försvann.
– Den klart största delen av tävlingstiden i skidalpinism handlar om att ta sig uppför, därför är tävlingsskidorna relativt tunna och lätta om man jämför med alpina skidor. Det gör utförsåkningen svårare än jag anade, men jag tror jag kan få nytta av min erfarenhet från skidorienteringen – där är det snabba och tekniska utförslöpor på smala längdskidor.

Och målet är att bli världsmästare i ytterligare en idrott?
– Det är inte därför jag har börjat med det, men när jag ger mig in på något så gör jag det för att bli så bra som möjligt. Jag kommer att titta på vad de bästa gör och göra mitt allra bästa. Satsningen är på allvar och min tanke är att ge skidalpinism åtminstone några säsonger.

Den 20–21 december blir det premiär för Tove när världscupsäsongen inleds i franska Aussois, men det är först mot slutet av säsongen och finalen i världscupen som hon vill prestera som bäst.

Kommer satsningen på skimo att göra dig till en ännu bättre orienterare?
– Det är det jag hoppas. Jag tror att jag kan ta ett steg till rent fysiskt. Skillnaden nu är att jag byter ut längdskidåkningen mot mer specifik backträning med den skidalpina utrustningen.

Vid sidan av skidträningen planerar Tove också att i större utsträckning förlägga löpträningen på hårda underlag.

Men du är inte trött på orienteringen?
– Nej, absolut inte. Jag har varit otroligt taggad hela den här säsongen och är redan väldigt sugen på nästa. Mitt huvudmål 2020 är VM i Danmark, där det är sprintdistanserna som står på programmet.

Blir det några traillopp 2020?
– Jag har faktiskt inga planerade just nu. Jag gillar ju Skyrunning-loppen, men det är så väldigt tuffa och därmed mycket svåra att kombinera med tävlingsprogrammet i orientering.

Du är nominerad till Årets Kvinnliga Idrottare och är kandidat till Jerringpriset även i år, samt tillsammans med Lina Strand och Karolin Ohlsson nominerad Årets Lag för VM-guldet i orientering. Får vi se dig på Idrottsgalan i år?
– Ja, det är min förhoppning, men tydligen hade jag fått fel uppgifter om datumet och nu var tanken att jag skulle vara i Andorra på träningsläger då. Vi får se hur vi löser det.

Toves tävlingsprogram i skidalpinism 19/20
20-21 dec Världscup Frankrike
25 jan Världscup Andorra
8 feb Världscup Tyskland
2 apr Världscupfinal Italien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X