Vecka 49 – Korta intervaller 10×10 sekunder

Dags för passet med riktigt korta intervaller med 10 sekunder arbete och 20 sekunder vila, men den korta vilan gör att du ändå får ett rätt uthållighetsbetonat pass.

Med dessa korta intervaller med kort vila, vill vi uppnå både kondition och snabbhet. Det är ett pass som kan göras av alla, oavsett nivå.

Passet: 10 st x 10 sekunder med 20 sekunder joggvila. Vila 2 minuter mellan varje set. Kör 2-5 set, beroende på din nivå och vilket mål du har med passet. Färre set gör att du kan springa något fortare, desto fler set du gör kommer du känna att det är svårt att hinna återhämta sig helt på den korta vilan och passet blir mer uthållighetskrävande.

Du springer 10 sekunder i hög hastighet, sedan lugnar du ner farten och joggar 20 sekunder innan du ökar igen och kör nära din maxfart i 10 sekunder Efterhand kommer du känna att du inte riktigt hinner komma ner i puls och mot slutet av setet ligger du i ganska hög puls även under vilan(1 set = 10 st. x 10 sek.)

Är passet till för att komma igång med fartträning, eller om du är nybörjare på intervallträning, så räcker det att köra 2 set. Är du van löpare och/eller vill ha ett pass med mer uthållighet i passet kan du köra 4-5 set.

Tänk på att behålla löptekniken, genom hela passet. Fokusera på hållning frånskjut och jobba framåt i energiriktningen. Få upp farten under intervallen utan att maxstarta övergå till lugnt joggtempo utan att stanna. Det som är viktigt under passet, är att det är märkbar skillnad på den snabba delen och den långsamma delen! Snabba delen mot maxfart, sedan långsam jogg under vilan.

Är du nybörjare kan passet vara ett bra sätt att komma igång med fartträning, spring då snabbare än din normala fart i 10 sekunder och gå sedan raskt i 20 sekunder.

Det är viktigt att du är ordentligt uppvärmd innan du startar intervallerna, börja passet med uppvärmning, ca 15 min. samt några korta stegringslopp, där du under en kortare sträcka ca 50-60 meter, successivt ökar farten.

Nedjogg 10-15 min och stretch efter passet.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X