Hitta greppet på vinterstigarna

I samarbete med Icebug.

Is, blöta rötter och berghällar, lera... Vi traillöpare möts ofta av utmanande situationer där greppet är avgörande. Löparskons sula är det som ger grepp, men hur väljer vi rätt sula till de olika typerna av underlag? Trailrunning Sweden träffade Jens Wängdahl som är produktutvecklare på Icebug och lät honom guida oss bland gummiblandningar och metalldubbar.

- Börja med att utvärdera underlaget som du ska springa på. Om det regnar ute och du kommer att mötas av hala rötter och spång, välj en sko med metalldubb. Då får du ner mönstret och sulan i underlaget och får ett bra grepp. På mossbeklädda berghällar rekommenderar jag alltid metalldubb, oavsett om det är blött eller torrt. Den sista biten som du inte når igenom mossan med när du trycker ned skon, den fixar metalldubben och då får grepp på hällen. Med en metalldubb i hålfoten får du bättre kontroll vid tuffa passager som över rötter och fällda träd, säger Jens.

- På kala klippor och mjuka stigar funkar det bra med en sula med aggressiva gummidubbar och bra gummi även när det regnar. Acceleritas är en modell från Icebug som passar bra i de förhållandena. Mönstret är inspirerat av traktordäck och transporterar bort leran åt sidorna. De aggressiva dubbarna biter bra i marken även om den är lerig och svår. Gummit heter RB9X och är Icebugs egen gummiblandning. I torra förhållanden väljer jag alltid gummisula på klippor och spång, säger Jens.

- På is är det metalldubb som gäller. Vår tuffaste teknik är OLX som har fixerade dubbar som ger direkt respons och inte rör på sig. Ska du springa länge på hårt underlag som asfalt eller grus kan det bli tufft för vader och fötter. Då rekommenderar jag en sko med BUGrip där dubbarna är mer flexibla. De vandrar in lite i sulan vilket gör det bekvämare att springa. Ett mattare mönster fördelar vikten runt dubbarna och gör också löpningen mer komfortabel.

Här hittar du alla Icebugs modeller i Trailrunning Sweden Store.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X