Spring med vilken kropp du vill!

Jag ser ibland i bruset hur folk kommenterar andras kroppar med typ kommentarer om att ”styrketränar du och får mer muskler får du ju ingen bra löparkropp” osv. Vad...

23 januari, 2020 |

Jag ser ibland i bruset hur folk kommenterar andras kroppar med typ kommentarer om att “styrketränar du och får mer muskler får du ju ingen bra löparkropp” osv. Vad är en löparkropp? Är inte alla kroppar en löparkropp egentligen?!

Visst är det så att en person med mer övervikt kommer få göra av med mycket energi för att ha kroppen i rörelse, men klart som korvspad denna person också har en löparkropp! Bara ligament och leder successivt vänjer sig vid belastning och rörelse, så kommer de första löpstegen att avverkas och vi har en till person i löparfamiljen!

Tittar på man på elitlöpare och långdistanslöpare, så absolut, många har en väldigt optimerad kroppskomposition för ändamålet. Det är ytterst låg fettmassa, inte överflödigt med tunga muskler, inte sällan är musklerna fokuserade primärt på underkropp och inte fullt så mycket t.ex. på överkropp. Kroppsvikten är förhållandevis låg i relation till kroppslängd osv – men detta är alltså elitlöpare som ägnar hela sitt liv till att optimera sina resultat och där kan “optimerad kroppsvikt” vara framgångsfaktor. Tyvärr har jag med egna ögon sett en baksida av det, där en del elitidrottare har gått in i en väldigt skadlig kroppshets – helt klart en nackdel av elitidrotten oavsett gren. Något jag lärde mig tidigt var att låta mig inspireras av duktiga atleter, fascineras av deras resultat och prestationer – men aldrig, aldrig, aldrig jämföra mig med dem i något som helst sammanhang.

Jag kommer personligen aldrig få en “optimerad löparkropp”. Mest för att mitt eget val är att jag vill inte lägga alla ägg i en korg och bara vara bra på löpning. Jag är hellre en medelmåtta på löpning, men med en allroundfysik där jag kan nyttja styrka och muskler även till andra delar. Jag vill t.ex. bygga mer muskelmassa på överkroppen och bli betydligt starkare än vad jag är idag. Styrketräningen i sig har flera goda hälsoaspekter som inte löpningen ger på samma sätt, framför allt i hur man skapar grunden inför att åldras. Jag tilltalas också personligen mer estetiskt av att skulptera min kropp på det sättet. Jag kommer således alltid att vara en “tung” löpare, en person som släpar runt med muskler (och fett) som inte är optimalt för löpningen men det är ju mitt val! Jag får ibland kommentarer för det när jag delar skyrunningfilmer där man ser proffslöpare i samma längd men 20-25 kg lättare som springer och då folk börjar jämföra min kropp mot för elitlöparna och känner sig nödgade att påpeka att det finns en skillnad där. Japp, och det är mitt val, jag springer med vilken kropp jag vill.

Mitt råd är att strunta fullkomligt i vad andra tycker om vad just du har för kroppskomposition. En löparkropp har du i min värld så fort du tar dina första löpsteg. Det är vad våra kroppar har utvecklats för, för att kunna röra oss för överlevnad. Det enda man ska tänka på oavsett kroppsvikt och kroppskomposition är att när man är ny som löpare, så MÅSTE ligament och leder få vänja sig successivt. Det är mycket klokt att börja med promenader och försöka få rutin på det, för att sedan försiktigt växla in lätt jogg varvat med promenader och därefter öka löpvolymen. Vill du kombinera styrketräning med löpning eller något annat som du tycker är kul, så gör det!

Hoppa i träningskläderna, va precis som du är och spring med exakt vilken kropp du vill! Välkommen ut i skog och mark!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X