Annelie Johansson har lämnat asfalten för traillöpningen

Annelie Johansson från Hälle IF vann helgens TRS Virtual Race över 12 km. Ett namn som klingar bekant, men främst från terräng- och marathonlöpning. Annelie vann Lidingöloppets 30 km både 2014 och 2015, och har sprungit både VM och EM i marathon. Nu är det traillöpningen som stulit hennes hjärta. 

– Jag har lämnat asfaltsvärlden, och mer och mer fastnat för trail. Upplevelsen och att vara i naturen ger så mycket. Den varierade löpningen är skonsam och bra för kroppen, jag har dragits med en hel del skador de senaste åren. Uthålligheten är min styrka och jag gillar att springa långpass. Än så länge är jag inte är så snabb när det blir för tekniskt, säger Annelie.

Hon bor i Sjömarken utanför Borås, nära trailtoursegraren från 2019, Karin Nilsson.
– Vi tränar en del tillsammans och sprang Hoka One One Trail 28 km ihop för två veckor sedan. Planen var att vi skulle köra ihop även den här helgen, men det blev lite tight med tid och diverse barnlogistik och aktiviteter att lösa för oss båda, så det slutade med att jag sprang själv den här gången.

– Trailrunning Swedens upplägg med de virtuella loppen är ju jättebra och inspirerar till att pressa lite mer än bara träna! Jag ser fram emot att springa den ”riktiga” Trailrunning Sweden Store Trailtour när den kan dra igång igen.

Hur håller du motivationen uppe nu när alla vanliga lopp är inställda?
– Jag har alltid rört på mig i någon form, men började springa mer och mer 2008. Träningen har blivit en naturlig del av mitt liv och jag känner att jag blir piggare av det. Jag har inga problem att motivera mig, det är snarare tvärtom, att jag svårt att vila tillräckligt inför tävlingar. Min långsiktiga målsättning var länge att komma tillbaka till att prestera bra på ett marathon. Något som kanske framför allt sista året, svängt till att vilja utvecklas i terräng och kunna prestera bra på långlopp inom trail.

– I covidtider är det givetvis tråkigt att det inte blir så många tävlingar, jag hade sett fram lite extra emot våra lokala arrangemang Linne trail 21 km och BUM 48 km som skulle gått nu i maj. Jag försöker ändå vända det till något positiv och tänka att det här ger mig lite extra tid för grundträning och chans att bygga upp löpningen ytterligare, så att jag är ännu bättre förberedd när tävlingarna drar igång igen. Så just nu är det min morot!

Hur tränar du en normal vecka?
– Jag tränar i princip varje dag, tar vilodag när jag är riktigt sliten eller vill ladda upp lite extra inför en tävling. Löpningen är det bästa, det är den jag brinner för, men jag kompletterar med MTB, simning, crosstrainer, styrka och pilates för rörlighetens skull.

– Helst tränar jag på morgonen före jobbet. Det ger mig en bra start på dagen. Kommer jag till jobbet utan att ha rört på mig, känner jag mig ofta seg och är inte alls lika fokuserad som när jag tränat. Jag springer gärna med sällskap för att det är socialt, men kan också njuta av pass på egen hand när tankarna får flöda fritt och det blir en mental träningsstund.

– Under skadeperioder blir det givetvis mer alternativt, men just nu har jag haft en längre period då löpningen funkat bra och då blir det ca fem löppass per vecka. Löpmängden är 8–9 mil. Jag kör 2–3 kvalitetspass och alltid ett långpass med löpning, helst i skog och terräng. Det är veckans höjdpunkt! Jag försöker hålla mig från de allra tuffaste korta snabba intervallerna, väljer hellre tröskelintervall och backar på mina kvalitetspass. Numera springer jag väldigt sällan asfalt, så även kvalitetspassen blir på grusväg eller stig. Det är mer skonsamt för kroppen.

– På lördag kör jag Icebug Trail 16 km i TRS Virtual Series. Jag väljer det kortare alternativet för jag vill spara lite på benen tills det är dags för 42 km och Distansrekordsloppet. Planen är att springa tillsammans med Karin Nilsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
27-29 AUGUSTI 2021
Slider

Trailrunning Sweden Store

Salomon Agile SS Tee W Cayenne
Kläder
299kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Nvii Terra TT Dk Blue/Red/Gold
Nya Trailskor

1599kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

Salomon Adv Skin 12 Set Poseidon
Löparryggsäck

1499kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X