Utvärdering av Icebug Outrun

I samarbete med Icebug har vi under de första veckorna av våren testat årets trailnyhet från Icebug, Outrun RB9X! Denna sko är liksom Icebug genomsyrad av ett miljötänk och Outrun...

2 maj, 2020 |

I samarbete med Icebug har vi under de första veckorna av våren testat årets trailnyhet från Icebug, Outrun RB9X!
Denna sko är liksom Icebug genomsyrad av ett miljötänk och Outrun är deras mest hållbara sko hittills. Icebug strävar efter att ta ansvar i den kommersiella skoindustrin och gör också det på ett fantastiskt sätt! Visste du t.ex. att Outrun har en mellansula som med 20% består av alger, eller att ytttersulan och överdelen består av 100% återvunnen polyester, samt att den tillverkas i en fabrik som drivs av solceller. Hur häftigt är inte det?

Själva skon är tänkt att passa alla sorters löpare, på lättare trail och grusvägar. Det ska helt enkelt vara en skön sko, som funkar på längre distanser i blandad terräng och passa de flesta. Låter enkelt? Kanske, men i verkligheten kan det vara svårt med dagens utbud av löparskor.

Eftersom vi har haft fördelen att springa i flera av Icebugs modeller var det med en otroligt stor nyfikenhet vi gick in i 2020 och tills de äntligen släppte vårens kollektion.
De har gjort en ordentlig satsning att skapa fler modeller och samtidigt fått en rejäl ansiktslyftning, och de har verkligen lyckats. De har fått fram en sko i Outrun som vi efterfrågade för oss själva under förra året, en riktig allätare som funkar till det mesta och där komforten är fokus. Sen gör det inget att den även är riktigt snygg!

Icebug Outrun: The most sustainable trail running shoe yet. by ...
Bild från https://www.kickstarter.com/projects/icebugofficial/icebug-outrun-the-most-sustainable-trail-running-shoe-yet

Vi som är nästan enbart springer trail har under dessa veckor sprungit fler pass på hårdare underlag som grusvägar och även en del asfalt, samt lättare trail under lugnare men längre pass.
Det första som vi tänkte på med Outrun var att passformen fanns kvar likt de andra smalare modellerna från Icebug, men den var mycket generösare med yta i tåboxen, något som de även framhäver i beskrivningen.
Eftersom vi gillar när skorna har en tight passform och sitter åt har vi tidigare gått på modeller från Icebug som har det, och använt dessa till allt vilket kanske inte är optimalt. Därför var det jättepositivt från vår sida att skorna sitter bra väldigt bra och med en upplevd tight passform, men har generöst med plats för tårna. Men man märker att Outrun blir lite för bred och inte lika följsam i de tekniska stigarna, utan den passar bättre på lättare trail under längre och långsamma pass.

Förra året sprang vi otroligt mycket i modellen Oribi vilken blev vår favoritsko, problemet var att vi sprang väldigt många pass i den, även våra långpass. Joel sprang även en långtur längs Höga Kusten Leden i dessa skor, 130 km i teknisk terräng vilket satte sina spår. Den blev helt enkelt lite för smal för alla distanspass och långturer. Vi nötte ut den på sidorna eftersom fötterna svällde under långpass och de nöttes hårt under hela sommaren. Såhär snart 1 år senare är lusten stor att göra samma sträcka igen, men med Outrun istället, för den hade passat perfekt för uppgiften!
För att vara en tänkt allätare känns den väldigt smidig, vi gillar sällan skor som "är för mycket" men i Outrun tycker vi man får bekvämlighet kombinerat med smidighet och tack vare den rymligare tåboxen passa sjukt bra till alla längre pass.

Något som man ofta pratar om när det gäller löparskor är antalet mm i drop, alltså antalet mm det skiljer från häl fram till tådel i skorna. Outrun har 7 mm, och det alldeles tillräckligt eftersom den behåller en bra löpkänsla och är väl dämpad. Den första rundan vi gjorde med den kändes den lite stum, samma med de första km under första långpasset men sedan är det som att den har mjukats upp och den känns nu mjuk och behaglig, men det kan vara nåt att tänka på!

Yttersulan har Icebugs greppgummi RB9X och man blir aldrig besviken över greppet i deras skor. Under alla år vi sprungit är det helt ärligt inga skor som kommer upp i Icebugs nivå.
Med det sagt ska man inte ha för höga förväntningar, det går inte att köpa en sko för sommarbruk och tänka den ska vara bra mot t.ex. ishalka på vår/höst, men testa skorna mot hala stenar, klippor eller leriga trails så kommer ni märka vad vi pratar om!

Det finns även en skyddad Mudguard runt skorna vilket kommer öka hållbarheten och skydda skorna mot slitage, allt för att de ska hålla så länge som möjligt.
Perfekt för oss som springer mycket i i stenig och teknisk terräng!

Att skorna faktiskt är bra för miljön och Icebug alltid strävar framåt i sitt arbete att tillverka skor så miljövänligt som möjligt är något som känns extra bra när vi springer i dessa skor, testa det du med! Vem vill inte springa i skor där du gör skillnad för miljön?

Vilka är den till för då? Jo för den som vill ha marknadens mest hållbara löparskor att springa i!  

Icebug har  dessutom lyckats skapa en sko som håller hög klass för mer vana löpare och nybörjare. Det är en sko för dig som vill ha en väl dämpad och bekväm sko, som är tillräckligt bred för långa distanser men sitter bra på foten. Den är utmärkt att ha som enda alternativet om du springer i motionsspår, lättare trail och grus/asfaltsvägar.

Fråga oss gärna om ni har funderingar!

Bra jobbat Icebug, och fortsätt med erat arbete för en renare outdoorbransch!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X