HUB - Halland Ultra Beach Trail

Jag har just kommit hem från en kopp kaffe tillsammans med Robert Rundqvist, en av arrangörerna av HUB. Är du traillöpare i västsverige har du säkert sprungit eller hört...

1 juli, 2020 |
HUB 200 miles. 32 mil havsnära löpning.

Jag har just kommit hem från en kopp kaffe tillsammans med Robert Rundqvist, en av arrangörerna av HUB. Är du traillöpare i västsverige har du säkert sprungit eller hört talas om något av alla de lopp han har startat, t ex  Sandsjöbacka Trail, Sätila Trail, Ultra Tri Sweden mm. En ultraräv som älskar långa äventyr, gärna på egen hand för att utmana sina egna gränser men lika mycket för att hjälpa andra att upptäcka nya stigar och njuta av vacker natur. Jag stämde möte med honom idag, en dryg månad innan säsongens första riktiga traillopp går av stapeln.

Robert Rundqvist är upphovsman till en mängd spännande traillopp och andra långa äventyr.

Ja vi är många som längtar efter att tävlingarna ska starta igen och för mig blir den sista etappen i HUB mitt första riktiga lopp i år. Det ska bli fantastiskt roligt och jag ser fram emot att få se en helt ny del av västkusten där jag aldrig har sprungit tidigare.

HUB, Halland Ultra Beach Trail 7 - 9 augusti är ett etapplopp med sex delar mellan Göteborg och Båstad, 200 miles långt. 200 miles är 32 mil och löparna har 72 h på sig. De springer det nästan osupportat, det är bara sex energistationer längs banan så löparna måste noga planera innehållet i sina dropbags som placeras med 5-7 mils avstånd. Banan är omärkt, löparna laddar ner en GPX-fil och kan också använda Google maps för att hitta den mest lämpliga vägen. Låter det tufft? Det är det. Robert var osäker på om de skulle få några anmälningar alls till loppet när han öppnade hemsidan i vintras men de rasslade in i strid ström och nu är det nästan fullt. 100 miles distansen är full men till de andra distanserna finns det fortfarande några platser kvar, skynda dig med anmälan om du är sugen!

Halland Ultra Beach Trail, från Göteborg till Båstad.

– Banan går längs kusten, berättar Robert. Den går över granitklipporna söder om Göteborg, genom beteshagar och den följer stigar eller vandringsleder. I södra Halland springer man långa sträckor på stränder och ett par gånger korsar löparna vattendrag. De får en karta och banbeskrivning men de får inte ta emot hjälp längs banan. Det finns ingen obligatorisk utrustning utan löparna får själva tänka på sin säkerhet och hur de ska planera sin löpning.

HUB 75 km

Tycker du att 200 miles är lite för långt kan du istället välja halva distansen 100 miles, 16 mil, med start i Kärradal och mål i Båstad. Du erbjuds även de kortare etapperna 100 km, 75 km och 5 x 50 km. Jag är anmäld till den sista etappen med start i Tylösand och mål i Båstad, platta 50 km nästan enbart på stranden.

Men hur fick Robert idén till det här loppet? Jo han och några vänner talade om att ordna en stafettultra från Kungsbacka till Mölle. Robert kände sig väl förtrogen med Hallandskustens leder och stigar eftersom det är här han bor och springer allra mest och gänget provsprang banan förra året. Nu när det väl kom till kritan att lägga banan fick Robert styra så att loppet startar i Göteborg och springs genom Halland och når Båstad efter 200 miles. Stafettmomentet försvann förutom för funktionärer, kolla hemsidan om du vill veta mer om det upplägget!

HUB 3, 50 km, Klappern och Klipporna

Varje etapp har ett vackert och beskrivande namn "Skogen och Heden" heter etapp 1 söderut från Göteborg genom Sandsjöbacka naturreservat till Gottskär. Sedan kommer "Fjorden och Berget" från Gottskär in till Fjärås och ut till Ölmanäs. Etapp 3 är "Klappern och Klipporna" med stenar, klippblock och ren klipplöpning till Kärradal. Därefter springer löparna etapp 4 "Maderna och Hagen" till stränderna vid Olofsbo där dem femte etappen "Ängen och Klittern" leder till Halmstad och Tylösand. Sedan är det bara ren strandlöpning kvar på den sista etappen "Sanden och Havet" till Båstad.

Men kommer det inte vara svårt för löparna att hitta rätt väg? - Håller du havet till höger kommer du springa rätt. Och ta med en vattentät påse till löparryggan för du kommer att vada eller simma över några åar, tipsar Robert. Blåser det från havet blir det högt vatten men är det lågt kan man klara sig genom att vada längre ut på sandbankar.

Etapp 5, Ängen och Klittern

Robert har sprungit och letat längs kusten för att hitta de finaste stigarna och de vackraste vyerna för löparna. Visst är det ett otroligt tufft lopp för dem som springer 200 miles, men han har lagt banan så att de även ska få en magnifik naturupplevelse. - Det ska bli spännande att se hur många som klarar 200 miles, vi har många starka löpare anmälda men det gäller att springa smart, säger Robert.

Bara en dryg månad kvar, jag längtar!

Jo en hel del strandlöpning kommer det att bli på HUB. Så kul!

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X