HUB – Halland Ultra Beach Trail

HUB 200 miles. 32 mil havsnära löpning.

Jag har just kommit hem från en kopp kaffe tillsammans med Robert Rundqvist, en av arrangörerna av HUB. Är du traillöpare i västsverige har du säkert sprungit eller hört talas om något av alla de lopp han har startat, t ex  Sandsjöbacka Trail, Sätila Trail, Ultra Tri Sweden mm. En ultraräv som älskar långa äventyr, gärna på egen hand för att utmana sina egna gränser men lika mycket för att hjälpa andra att upptäcka nya stigar och njuta av vacker natur. Jag stämde möte med honom idag, en dryg månad innan säsongens första riktiga traillopp går av stapeln.

Robert Rundqvist är upphovsman till en mängd spännande traillopp och andra långa äventyr.

Ja vi är många som längtar efter att tävlingarna ska starta igen och för mig blir den sista etappen i HUB mitt första riktiga lopp i år. Det ska bli fantastiskt roligt och jag ser fram emot att få se en helt ny del av västkusten där jag aldrig har sprungit tidigare.

HUB, Halland Ultra Beach Trail 7 – 9 augusti är ett etapplopp med sex delar mellan Göteborg och Båstad, 200 miles långt. 200 miles är 32 mil och löparna har 72 h på sig. De springer det nästan osupportat, det är bara sex energistationer längs banan så löparna måste noga planera innehållet i sina dropbags som placeras med 5-7 mils avstånd. Banan är omärkt, löparna laddar ner en GPX-fil och kan också använda Google maps för att hitta den mest lämpliga vägen. Låter det tufft? Det är det. Robert var osäker på om de skulle få några anmälningar alls till loppet när han öppnade hemsidan i vintras men de rasslade in i strid ström och nu är det nästan fullt. 100 miles distansen är full men till de andra distanserna finns det fortfarande några platser kvar, skynda dig med anmälan om du är sugen!

Halland Ultra Beach Trail, från Göteborg till Båstad.

– Banan går längs kusten, berättar Robert. Den går över granitklipporna söder om Göteborg, genom beteshagar och den följer stigar eller vandringsleder. I södra Halland springer man långa sträckor på stränder och ett par gånger korsar löparna vattendrag. De får en karta och banbeskrivning men de får inte ta emot hjälp längs banan. Det finns ingen obligatorisk utrustning utan löparna får själva tänka på sin säkerhet och hur de ska planera sin löpning.

HUB 75 km

Tycker du att 200 miles är lite för långt kan du istället välja halva distansen 100 miles, 16 mil, med start i Kärradal och mål i Båstad. Du erbjuds även de kortare etapperna 100 km, 75 km och 5 x 50 km. Jag är anmäld till den sista etappen med start i Tylösand och mål i Båstad, platta 50 km nästan enbart på stranden.

Men hur fick Robert idén till det här loppet? Jo han och några vänner talade om att ordna en stafettultra från Kungsbacka till Mölle. Robert kände sig väl förtrogen med Hallandskustens leder och stigar eftersom det är här han bor och springer allra mest och gänget provsprang banan förra året. Nu när det väl kom till kritan att lägga banan fick Robert styra så att loppet startar i Göteborg och springs genom Halland och når Båstad efter 200 miles. Stafettmomentet försvann förutom för funktionärer, kolla hemsidan om du vill veta mer om det upplägget!

HUB 3, 50 km, Klappern och Klipporna

Varje etapp har ett vackert och beskrivande namn ”Skogen och Heden” heter etapp 1 söderut från Göteborg genom Sandsjöbacka naturreservat till Gottskär. Sedan kommer ”Fjorden och Berget” från Gottskär in till Fjärås och ut till Ölmanäs. Etapp 3 är ”Klappern och Klipporna” med stenar, klippblock och ren klipplöpning till Kärradal. Därefter springer löparna etapp 4 ”Maderna och Hagen” till stränderna vid Olofsbo där dem femte etappen ”Ängen och Klittern” leder till Halmstad och Tylösand. Sedan är det bara ren strandlöpning kvar på den sista etappen ”Sanden och Havet” till Båstad.

Men kommer det inte vara svårt för löparna att hitta rätt väg? – Håller du havet till höger kommer du springa rätt. Och ta med en vattentät påse till löparryggan för du kommer att vada eller simma över några åar, tipsar Robert. Blåser det från havet blir det högt vatten men är det lågt kan man klara sig genom att vada längre ut på sandbankar.

Etapp 5, Ängen och Klittern

Robert har sprungit och letat längs kusten för att hitta de finaste stigarna och de vackraste vyerna för löparna. Visst är det ett otroligt tufft lopp för dem som springer 200 miles, men han har lagt banan så att de även ska få en magnifik naturupplevelse. – Det ska bli spännande att se hur många som klarar 200 miles, vi har många starka löpare anmälda men det gäller att springa smart, säger Robert.

Bara en dryg månad kvar, jag längtar!

Jo en hel del strandlöpning kommer det att bli på HUB. Så kul!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X