Petter tog rekordet upp på Kebnekaise

Petter Engdahl sprang från Kebnekaise fjällstation till toppen på 2 106 meters höjd och tillbaka igen på nya rekordtiden 1.47.17. – Det kändes kontrollerat och gick väldigt bra, jag kände mig stark uppför, säger han. Petter slog därmed Erik Sifverts rekordtid från 2016 med 3.38. – Jag hade sju minuter till godo på toppen när jag hade tagit 1 430 meters stigning, och jag visste att jag behövde ett försprång för Eriks tid utför är oerhört bra, säger Petter. Rekordinnehavaren Erik var en god hjälp i förberedelserna. – Vi rekade banan tillsammans, Erik visade mig den väg han tog när han satte rekordet och gav mig en massa bra tips. Och dagarna efter min FKT gjorde vi fina turer i fjällen ihop. Det blev lite bråttom att göra rekordförsöket. – Jag hade tänkt göra det senare i veckan men vädret såg inte så lovande ut, så jag valde att köra redan i början av vistelsen. Det hade snöat några millimeter på glaciären under natten och det låg snö på toppen, via ferratan var lite isig och hal men det gick bra att klättra. Tyvärr var det väldigt dimmigt på toppen så utsikten var obefintlig. På vägen ner gick det att springa på snön länge och det går ju fortare så. Alla uteblivna tävlingar skapade utrymme för en FKT (Fastest Known Time). – Ett sånt här projekt har jag haft i bakhuvudet i flera år, inte minst inspirerad av andra som gör liknande grejer. Nu när det inte är några tävlingar i sommar var det här ett kul mål. Keb kändes som en lagom grej och jag hade aldrig varit i fjällen här uppe. Med fint stöd från mina sponsorer har jag kunnat jobba och planera mot det här. – Förberedelserna har så klart handlat om att vara i bra fysisk form, men också om att lära känna berget och rutten. Jag har tittat på kartor och gpx-filer för att memorera banan, och även alla kilometertider från Eriks lopp så att jag skulle veta hur jag låg till under loppet. Mest nervös var jag över utförspartiet och om det skulle gå fort nog. Inför rekordförsöket funderade jag så klart också över väderförhållandena. När jag väl sprang var jag fokuserad och mitt i det, det var inga problem. Det kändes kontrollerat och gick väldigt bra, jag kände mig stark uppför. Terrängen blev en positiv upplevelse. – Jag är lite förvånad över hur tekniska stigarna är runt Keb. Fjällen är vilda här, man är verkligen mitt ute i bergen. Jag kan verkligen rekommendera det! Foto: Martin Hanner

Petter Engdahl sprang från Kebnekaise fjällstation till toppen på 2 106 meters höjd och tillbaka igen på nya rekordtiden 1.47.17.
– Det kändes kontrollerat och gick väldigt bra, jag kände mig stark uppför, säger han.

Petter slog därmed Erik Sifverts rekordtid från 2016 med 3.38.
– Jag hade sju minuter till godo på toppen när jag hade tagit 1 430 meters stigning, och jag visste att jag behövde ett försprång för Eriks tid utför är oerhört bra, säger Petter.

Rekordinnehavaren Erik var en god hjälp i förberedelserna.
– Vi rekade banan tillsammans, Erik visade mig den väg han tog när han satte rekordet och gav mig en massa bra tips. Och dagarna efter min FKT gjorde vi fina turer i fjällen ihop.

Det blev lite bråttom att göra rekordförsöket.
– Jag hade tänkt göra det senare i veckan men vädret såg inte så lovande ut, så jag valde att köra redan i början av vistelsen. Det hade snöat några millimeter på glaciären under natten och det låg snö på toppen, via ferratan var lite isig och hal men det gick bra att klättra. Tyvärr var det väldigt dimmigt på toppen så utsikten var obefintlig. På vägen ner gick det att springa på snön länge och det går ju fortare så.

Alla uteblivna tävlingar skapade utrymme för en FKT (Fastest Known Time).
– Ett sånt här projekt har jag haft i bakhuvudet i flera år, inte minst inspirerad av andra som gör liknande grejer. Nu när det inte är några tävlingar i sommar var det här ett kul mål. Keb kändes som en lagom grej och jag hade aldrig varit i fjällen här uppe. Med fint stöd från mina sponsorer har jag kunnat jobba och planera mot det här.

– Förberedelserna har så klart handlat om att vara i bra fysisk form, men också om att lära känna berget och rutten. Jag har tittat på kartor och gpx-filer för att memorera banan, och även alla kilometertider från Eriks lopp så att jag skulle veta hur jag låg till under loppet. Mest nervös var jag över utförspartiet och om det skulle gå fort nog. Inför rekordförsöket funderade jag så klart också över väderförhållandena. När jag väl sprang var jag fokuserad och mitt i det, det var inga problem. Det kändes kontrollerat och gick väldigt bra, jag kände mig stark uppför.

Terrängen blev en positiv upplevelse.
– Jag är lite förvånad över hur tekniska stigarna är runt Keb. Fjällen är vilda här, man är verkligen mitt ute i bergen. Jag kan verkligen rekommendera det!

Foto: Martin Hanner

Utvalda nyheter

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Strandridarevägen 1D, 312 71 Skummeslövsstrand
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X