Sverige 4:a i backyard ultra-VM, Tobbe svensk vinnare

I lördags kl 14.00 gick starten för VM i Backyard Ultra, Big Dog’s Backyard Ultra World Championships. 55 timmar senare kunde det svenska laget summera en fin fjärdeplats totalt och fira Tobbe Gyllebring som svensk segrare.

På 21 platser runt om i världen startade över 300 löpare samtidigt. 15 löpare stod på startlinjen i Älvdalen som Team Sweden. En efter en tvingades de kasta in handduken, när Mikael Blomqvist klev av på varv 38, var de bara två kvar: Tobbe Gyllebring och Anna Carlsson.
– Vi hade hoppats att fler skulle hänga med upp över 40 varv, så att vi skulle ha marginaler för laget. Jag och Anna springer våra varv på lite olika sätt men vi var noga med att ta hand om varandra. Vi hade inte råd med några misstag. Vi var verkligen ett team ända till sista varvet, det var aldrig tävling mellan oss två. Vi var överens om att vi skulle fortsätta till en av oss fick bäras därifrån, nu sprang vi för laget och det var inte ok att bara lessna och sluta.

– Fokus var att ta hand om mig själv och starta varje nytt varv i så bra skick som möjligt. Jag har en plan för vad jag ska göra varje gång jag kommer till depån. Efterhand blir man ju dummare och dummare, så det gäller att ha planen klar i förväg. Ganska tidigt blundar jag några minuter för att jobba in rutinen med vila även om jag inte somnar. Jag försöker bryta ner loppet i små hanterbara sjok, det gäller att tänka bort helheten för annars blir det övermäktigt. Min värsta period var runt 50 varv, då var jag på väg att bli energilåg, det var så tungt att ta sig framåt och jag kände att jag var på väg att tappa greppet. I stunden är det fruktansvärt, men det är ju det här jag tränar för!

Anna och Tobbe sprang genom hagel, motvind, mörker och minusgrader. Under lång tid hade Anna svårt att tillgodogöra sig energi och till slut gick det inte längre. Hon kraschade en bit ut på varv 55.
– Viljan fanns men hennes energi var slut. Det kändes märkligt. Några varv tidigare var jag nere i källaren men jag hade hämtat mig och jag var säker på att Anna också skulle göra det – hon rörde sig bra och hon är så stark. Jag var helt inställd på att vi skulle springa tillsammans genom natten. När jag fick veta att Anna brutit, blev jag först och främst orolig för hur hon mådde. Nästa tanke var ”Helvete, jag vinner nu.” Det var många och motstridiga känslor. Efter så många timmar finns det ingen sköld, inga filter – allt går bara rakt in i en.

– Det är ett privilegium att springa för något som är större än en själv. En sådan här upplevelse skapar speciella band mellan oss löpare i laget, det var en fantastisk gemenskap. Sedan märker vi att det berör många, folk gick man ur huse i lilla Älvdalen för att heja på oss och väldigt många har hört av sig på olika sätt.

Så här några dagar efter målgång, känns kroppen ganska bra.
– Jag är trött, både i kroppen och i sinnet. Det tar nog 6–8 veckor innan jag har någon fart i benen, men jag tänker redan på löpning och undrar över hur långt jag hade kunnat springa. Jag hade många varv kvar i kroppen när det tog slut, jag är nyfiken på vad jag kan göra och vad som händer i mig när jag kommer bortom gränsen. Det ska jag försöka ta reda på!

Totalt i tävlingen blev Sverige 4:a. USAs Courtney Dauwalter tangerade Johans Steenes världsrekord på 68 varv, men det räckte inte till seger. Karel Sabbe från Belgien vann på hela 75 varv!

Resultat

2 svar till “Sverige 4:a i backyard ultra-VM, Tobbe svensk vinnare”

 1. Kalle skriver:

  Inte VM!

  1. Backyard Ultra är inte en officiell gren.
  2. IAU bestämmer och reglerar vilka lopp som är mästerskap.
  3. En lopparangör kan inte bestämma att sitt arangemang ska vara ett mästerskap.

  Att folk ska ha så svårt att förstå det!…

 2. David Andersson skriver:

  Eftersom Backyard Ultra inte är en officiell gren inom det internationella Friidrottsförbundet så blir det såklart logiskt att de inte avgör om det är ett VM eller ej. Min fundering är dock vem som bestämmer om man inte får kalla något för ett VM om man saknar ett internationellt förbund? Får det då överhuvudtaget inte finnas ett VM i detta om entusiaster vill driva det? Inom traillöpning har det ju dykt upp en hel del som kallar sig för Världsmästerskap de senaste åren. Intressant att du tar upp detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Inspiratörer

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr

M Tiger Sports DS Trail
Pannlampa

1699kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

Icebug Oribi5 BUGrip M WinterGreen
Vintersko

1999kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Petzl Swift RL Orange
Pannlampa

1199kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck

999kr

Icebug Pytho4 Bugrip Black/Ruby

1399kr

previous arrownext arrow
Slider
X
X