Längd

4,6 km, förlängningar och olika varianter är möjliga.
Tycker du att rundan är för kort? Det blir inte tråkigt att ta ett varv till! Men turen går också att bygga ut med en anslutning till Hökafältet där det finns ett antal motionsspår.

Start & Mål

Parkeringen inne i Tjärby sandynsreservat.

Beskrivning

Det här är en kort runda på 4 kilometer. MEN vi vill ändå ge er den, för det är helt fantastiskt mysigt att springa här! Småkullig terräng växlas med sandåsar som är tio meter höga. Den glesa tallskogen är sagolikt vacker.

Tjärby sanddynsreservat består av ett gammalt flygsandfält på 60 hektar. Vi befinner oss tre kilometer från havet och det är härifrån sanden kommer. Sandflykten började troligen redan under bronsåldern. Fram till slutet av 1800-talet var området en trädlös blommande sandhed. Heden användes som betesmark och härifrån tog man också torv och tång. Men bönderna allt större bekymmer med flygande sand som lade sig över vägar och grödor längre österut. De försökte stoppa sanden med hjälp av stängsel och ris, men till slut fick man ta till krafttag och plantera skog på hedarna.

Löpningen här är mjuk och enkel på små fina stigar. Det är flackt, förutom på de höga åsarna i norra delen av området. Terrängen ger dig ett perfekt tillfälle att lämna stigen och testa lite obanad löpning. Vi befinner oss i ett litet, avgränsat område så risken att komma bort är liten.

Bo, äta & göra

Bästa tipsen hittar du hos Visit Laholm

Rundan på kartan

Kolla in våra senaste videos från TRS Trails

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X