
Jerker Lysell har vunnit två VM-guld i orientering. Men framgångarna har haft ett pris – skadorna har varit många. De är i sin tur upphovet till Frelugasockan.
På grund av alla skadeproblem har Jerker sprungit tusentals timmar i myr, ett skonsamt underlag som avlastar problemområdena.
– När jag klafsade runt i pappa Folkes myr hemma i Freluga utanför Bollnäs i Hälsingland, svor jag över att det var kallt om fötterna och varför ingen kunde göra ett par våtsockor som sitter bra. Där och då såddes ett frö om att en dag själv ta fram den optimala våtsockan.
Något år senare, efter ytterligare en ruggig dag med kalla fötter, bestämde Jerker sig för att göra slag i saken och ta fram den perfekta våtsockan. Han satt hemma i köket och klippte och sydde i gamla sockor. Efter ett antal timmar kom han fram till en design som han gillade.
– Men sedan glömdes sockan bort lite. I början av förra året var jag tillbaka i pappas myr igen, kallt och jävligt var det, och då var det dags. Jag filade ytterligare på designen och började prova mig fram till vilket neopren som är bäst, och hur man syr sockorna för att få rätt passform och komfort. Det gäller att sömmarna sitter på rätt ställen för att undvika skav.
Efter att ha testat olika fabriker och material blev han till slut nöjd. En neoprensocka med microfleece på insidan har nu nått marknaden.
– Det har tagit tid att utveckla den, men nu har jag en riktig premiumsocka. Tricket är att vattenutbytet ska vara så litet som möjligt för att inte nytt vatten som kommer in i sockan ska behöva värmas upp. Den här fryser du inte i, den är perfekt för traillöpning och orientering – du håller dig varm genom snö och regn, och i blöta, kalla myrar så klart.
– De som har testat är helt sålda på den och menar att sockan är ett stort steg framåt. Den är inte bulkig och knölig som våtsockor traditionellt är. Med en vanlig budgetsocka behöver du ofta gå upp en halv storlek i skorna för att få plats, det behöver du inte med Frelugasockan. Eftersom neoprenet är i bättre kvalitet är det töjbart och mer flexibelt, det gör sockan smidigare och skönare att ha på sig. Vid linningen finns också en vattenmuff för att förhindra att vatten kommer in ovanifrån.
Och hur går det då med träningen? Jerker ger inte upp, trots skadeproblemen.
– Jag gör ett sista försök nu, målet är EM och VM det här året.
Kolla in Frelugasockan i Trailrunning Sweden Store
