Varför ska jag bry mig om min puls när jag tränar?

I SAMARBETE MED POLAR

Att få ut det mesta av träningen handlar inte alltid om att träna snabbare eller hårdare – det handlar om att träna smartare. Ett sätt att göra det är att hålla koll på pulsen. När du tränar med pulsmätare får du veta hur hårt kroppen arbetar. Du kan anpassa din träning så att de pass som ska gå lugnt verkligen gör det enligt kroppen, likväl som att de pass där du vill köra hårt också låter hjärtat jobba intensivt.

Genom att mäta pulsen i realtid under träningspasset kan du veta hur hårt du jobbar. Och du kan sedan utvärdera i efterhand när du har information om den sammanlagda ansträngningen och intensiteten under passet.

I en serie artiklar tittar vi närmare på det här med pulsbaserad träning och hur vi kan använda pulsklockan för att optimera vår träning. I den här delen börjar vi från början, med vilopulsen.

Din lägsta puls
Vilopuls är den lägsta puls du har i vaket viloläge. Den är ett bra sätt att se hur din aeroba kondition (förenklat din uthållighet) utvecklas. När vilopulsen sjunker tack vare långsiktig träning, kan du dra slutsatsen att den aeroba konditionen har förbättrats.

Din vilopuls är individuell och beror inte bara på hur bra tränad du är. Det är alltså din personliga vilopuls och dess utveckling som du ska titta på. Jämföra inte med andra! Vilopulsen hos två olika personer kan skilja sig med upp till 20 slag/min, trots att personen med den högre vilopulsen har bättre aerob kondition än den andra.

Mäta vilopulsen
Vilopulsen mäts med fördel på morgonen, dagen efter en vilodag. Mätningen bör utföras i ryggläge så fort du har vaknat. Så här gör du om du har en Polarklocka med pulsmätare:
‎1. Tag på dig pulssensorn. Lägg dig på rygg. Slappna av.
‎2. Efter cirka en minut startar du ett träningspass på din pulsklocka. Välj valfri sportprofil, exempelvis ”annan innesport”.
‎3. Ligg still och andas lugnt i 3–5 minuter. Titta inte på pulsklockan.
‎4. Avsluta träningspasset på din klocka. Läs summeringen av din snittpuls – detta är din vilopuls.
‎5. Upprepa testet med en till tre veckors mellanrum och försök att göra likadant varje gång.

Olika faktorer kan påverka vilopulsen
Det finns en hel del annat än din konditionsnivå som kan påverka vilopulsen.
Stress – Mental och fysisk stress ökar aktiviteten i den sympatiska grenen av det autonoma nervsystemet och minskar därmed aktiviteten i den parasympatiska grenen. Det kan uppfattas som ökad vilopuls.
Sinnesstämning – Olika känslor påverkar det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. När du är mycket lugn kommer det parasympatiska nervsystemet att sänka din puls. När du är uppjagad, exempelvis när du är arg, höjs din puls. På så sätt kan du kontrollera din vilopuls indirekt genom att styra dina känslor.
Gener – Din genuppsättning är en av de viktigaste faktorerna som påverkar vilopulsen. Generna kan ge skillnader på så mycket som 20 slag per minut mellan två personer som är lika gamla och ligger på samma konditionsnivå.
Hälsotillstånd – En plötsligt förhöjd vilopuls kan vara en indikation på att du har en infektion i kroppen. Det kan ofta vara det första tecknet på att något är på gång och ger en varningssignal om att vara observant på kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

I’m grateful for all the kind mesages and comments on my last post. 💕
So nice of you to take time and write to me. It was comforting and gave hope. ❤️
Now, I’m a bad responder to your comments and I apologize for that 🤗.
Today I’ve got a day off, will rest 🧘‍♀️and do other stuff than running. Probably some strength 🏋️‍♂️.
Wish you a great Monday. 💕
.
.
.
#idrefjällmaraton #blioslagbar #gbgmystrail #salmingrunning #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden #trailrun #ultratraining #ultrarunning #runner #runnersofinstagram #instarun #magnolia #ınstagood #womenpower #mentalhealth #adhdparenting #adhdawareness #exhaustedmommy
...

Monday trail, good start of the week! Lucky to have all these small trails in my neighbourhood. ...

Någon av mina löparvänner som är sugen på Aktivitus Trailrace 100 miles i Kr. Himmelsfärdshelgen?

Fördel att ha "fyra ögon" om man skall fixa navigeringen, speciellt i "barkleyområdet" på Hisingen som jag inte är bekväm med! Änggårdens segmentet är även den utmanande att följa med min Suunto har jag märkt igår (grymt jobbat amneskog - nya stigar även för min del som brukar springa en del i området!)!

Jag har inte varit riktigt "100" under förra vecka men mår mkt bättre nu. Jag tänkte försöka springa i samma tempo som 2018 och försöka vinna nåt under de sista 30k där jag gick otroligt långa sträckor utan energi då 2018.

Jag tänker starta från Jonsered på fredag den 15/5 på morgonen kl. 8.

Låter det intressant? Jag skulle såklart uppskatta all hjälp jag får! 😉

Vi ses! 😁

#springigbg #trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning #lonesomerunners  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #aktivitustrailrace #blioslagbar #ultragbg #balanceyourselfwithnature #aktivitustrailrace #veganrunner
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

4 days ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

5 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

1 week ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

3 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X