Starka insatser av Sörman och Gällentoft i Transgrancanaria

Foto: Transgrancanaria

Carl Johan Sörman hade höga målsättningar inför sina 129 km på Gran Canaria, och han infriade förväntningarna genom att bli femma i loppet. Niclas Gällentoft spände bågen och siktade på att göra TGC 360 på 72 timmar. Det hårda vädret ställde till det, men på 82 timmar tog sig Niclas 240 kilometer och 13 200 höjdmeter, och slutade på 28:de plats.

Carl Johan Sörman svarade för en mycket stark prestation i Transgrancanaria Advanced.
– Efter förra årets DNF på grund av en skada, är jag mycket nöjd med att ha genomfört loppet. Det började bra, jag körde på rätt hårt men ändå kontrollerat. Mitt motto är: ”Är det löpbart, så spring.” Men efter ca 45 km kom en tät dimma och sikten försämrades radikalt. Jag fick gissa var jag satte fötterna, hade svårt se stigen och sprang fel några gånger. Sedan blev det värre! Jag trodde att jag hade rest till en paradisö och hade förberett mig genom att träna med extra mycket kläder för att kunna hantera värmen. Men jag hade fel förväntningar, det regnade och blåste hårt uppe i bergen. Och det var så kallt, så kallt. Runt nollan gissar jag. Dumt nog hade jag inga vantar med mig. Jag tappade känseln i händerna och fick stora problem med att hantera stavarna och plocka upp mat ur löparvästen. Har aldrig frusit så mycket under ett lopp. Och min pannlampa gjorde inte sitt jobb. Enligt Silvas manual är brinntiden på lampan 10-20 timmar, men jag kunde inte se rötter och stenar och jag hade problem att se banmarkeringarna. Allt var en brun röra. Eftersom mina batterier var helt nya insåg jag inte att det var de som var dåliga. När jag till slut bytte batterier blev det mycket bättre. Medan jag hade problem sprang ett gäng löpare förbi mig och jag hade inte en chans att hänga på dem. Jag tänkte att det var bäst att ta det lugnt och sedan köra på hårt i gryningen istället. Jag bidade min tid och äntligen, med fyra mil kvar skiftade vädret. Jag började springa fort på fantastiska bergsstigar. Sakta plockade jag placeringar, tillräckligt många för att nå mitt mål att nå topp 5. Jag ser verkligen fram emot nästa år, jag är nöjd med årets prestation men tror att jag kan springa ännu bättre här, säger Carl Johan som var 46 minuter efter franske segraren Aurelien Dunand-Pallaz.

Foto: Jacob Zocherman

Ett ännu längre äventyr gav sig Niclas Gällentoft ut på. Transgrancanaria 360 startade i år på grannön Teneriffa och löparna tog sig an rejäla toppar redan där innan färjan tog dem över till Gran Canaria. Inför loppet hade Niclas en dröm om att klara loppet på 72 timmar. Men vädret bjöd hårt motstånd.
– Det blåste väldigt hårt, 15-20 m/s, regnade och var 2-3 grader varmt under nätterna uppe i bergen. Jag och några till blev faktiskt stoppade av arrangören på väg upp för en bergssida. Av säkerhetsskäl fick vi inte fortsätta springa utan fick åka bil en bit upp till toppen. på grund av det fick jag ett tidstillägg på fyra timmar, så det hela landade på 82 timmar.

– Väl uppe på den där toppen fick jag problem, det var dålig sikt, jag skulle igenom en klippskreva som jag inte kunde hitta och tappade bort de andra löparna. Jag frös något enormt också, men det ordnade sig när jag slog på gps:en. På ett annat ställe på väg nedför bland klippor var jag faktiskt rädd ett tag, blev lite stressad för där ville jag inte vara kvar när det blev mörkt. Men loppet bjöd på fina sekvenser också. Teide var riktigt mäktigt, en tuff start och när vi sedan kom över till Gran Canaria kände jag igen mig bitvis och det var lite skönt. Jag hade ett suveränt supportteam som är värda ett stort tack. Det var jobbigare förra gången jag gjorde 360, nu visste jag mer vad som väntade. Det värsta var vädret, det var så kallt. Men mentalt var inte loppet så jobbigt och jag var piggare än förra gången, jag sov bara fyra timmar. Så klart var jag oerhört sliten mot slutet, men jag kunde behålla mitt fokus och känna glädje. En häftig upplevelse var dag två när jag gick på kanten till kratern Bandama i ösregn och full storm. Helheten här är fantastisk, det är så fin gemenskap och alla hjälper varandra. Nu har jag mest ont i fötterna, det tar på dem att vara genomblöta i flera dygn, annars funkar jag och imorgon ska jag till jobbet som vanligt, säger Niclas.

Italienaren Marco Gubert vann på imponerande 46 timmar 28 minuter. Av 70 startande blev Gällentoft 28:a. Han har nu genomfört Transgrancanaria 360 två gånger, och han är fortfarande ende svensk att ha fullföljt loppet.

Johan Lantz och Sebastian Ljungdahl tvingades båda bryta sina respektive lopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör15majalldayalldayFeaturedSundsvall Trail21,1 km, 9,8 km, 5 km, 2.8 kmLandskap:Medelpad

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Inspiratörer

 • Hälsingevår, memory lanes och Bergslagsleden Anna Carlsson
  Läs mer
 • Skogen, I love you! Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Altra Lone Peak 5.0 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck
Icebug Oribi5 BUGrip M WinterGreen
Vintersko

1999kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Petzl Swift RL Orange
Pannlampa

1199kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor
USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck
Icebug Pytho4 Bugrip Black/Ruby
previous arrownext arrow
Slider
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Runstreak day 186.

Var med mig och samla pengar till cancerfonden!

Tänkte ta en lugn tur idag. Vädret gjorde mig glad och tog i lite mera. Solens värme gör en glad. Det är fortfarande blöt ute men shit vad snabbt det torkar upp.

Tänkt på avstånd, tänk på varandra!

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#trailrunners #runninginthewoods #swedenrunners #salming #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garminvivoactive3 #garmin #trailrunningsweden #craftsportswear #craftsportswearswe #salmingrunning #löparglädje #love2run #silva #silvacrosstrail3 #instarunners #idrefjällmaraton #löpninärfrihet #winterrunning #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 #fuckcancer
...

🌅 Morgontrail 🌅

#bergslöparna #trailrunningsweden #trail #trailrunning #jagspringer #rwpasset #morgonlöpning #aktivlivsstil #teampowerwoman #löpning #runner #laufen #run #ultra #ultrarunner #springandetjejer #älskalöpning #träningsglädje #wewhorun #ownthefinishline
...

I år startar Salomon och Golden Trail Series en nordisk serie med 4 kvallopp och en nordisk final i Finland. Vinnarna där får resa till Azorerna och tävla i den internationella finalen 22-24 oktober💫. 🇸🇪🇳🇴🇫🇮🇩🇰#trailrunningsweden #salomonrunningswe #goldentrailseries 📷@fjallmaraton ...

Always have a clear vision #sportbrillor_se#blizeyewear ...

Finally some trail spots have started to show up, love it!☀️❤️🏃🏻‍♂️💨 #trailrunning #trailrunningsweden #nature #karhurunning #runningfervor #swedishlapland #adventurespirit #truegrit #blizvision #swedenimages #sweden #visitnorrland #snowrun #snowrunning #visitnorrland #visitsweden #norrbotten #blizeyewear #bliz #runningterritory #worlderunners #trekkingandphotography #blizfusion #craftsportswear #runnersofinstagram #runner #runningmotivation #runningtherapy #gorun #enjoyyourvictoriousmoments #hokaoneone ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Löpar klocka?

Skulle vilja ha bra tips på en bra klocka. Idag springer jag med en Polar M430 o är supernöjd. Men känner att jag skulle vilja få med funktionen att ladda ner GPX kartor i klockan o springa efter.
Vad är nästa steg utan att köpa nån värsting med massa onödiga funktioner. 🤔

Hitade även gamla trådar i forumet här som jag ska spana på oxå. 👍

/Daniel ✌️
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Om du vill stanna hos Polar så kan du ladda ner GPX-filer via Komoot-kartplatformen till Vantage V2 och GritX och få enkel vägvisning (utan kartbild). Vill du ha the full monty, så är det Garmin Fenix 6 eller Forerunner 945 som gäller. Hypade märket Coros, som erbjuder bra pris/prestanda men endast ruttnavigering utan kartvisning. Suunto 9 baro verkar också ha kartvisning - inte helt säker.

2 weeks ago

Tar gärna emot tips om träningsklocka som inte är så avancerad men ändå bra. Vill kunna koppla till spotify, gps, pulsmätning, alltså inget annat utöver när jag tränar så som sömnmönster. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Suunto 7 är ett bra alternativ mig veterligen, såg att XXL hade bra pris på den nu.

Med Garmins klockor kan du tanka ner musik i klockan, med Polars klockor kan du styra appen i telefonen. Vilket föredrar du? Hur lång batteritid behöver du?

Har en Garmin Instinct som jag är väldigt nöjd med😊 Basic men har ändå det du efterfrågar.

Kolla nya Vantage M2 från Polar. Den fyller din kravspecifikation, om nu priset lirar vet jag inte 😊

Tack för era tips! Ska kolla upp dem vid tillfälle 😁

Garmin forerunner 245 musik billig och funkar väldigt bra.

6 days ago

Någon som springer i någon av varianterna av Salmon Alphacross? Vad tycker ni?
Jag kör nu New Balance Summit Q.O.M och är så nöjd! Men nu är det dags för nya, och då tillverkas inte den modellen längre...
... Se merSe mindre

2 weeks ago

Ska till Mölndal nästa helg och tänkte ta med mina trailskor och springa en runda, ca 5-7km. Måste vara ren trail, ingen asfalt eller grusvägar. Springer mycket på MTB stigar annars. Har knäproblem så behöver mycket rötter och ojämnheter för att isättningarna ska bli naturligt varierade. Vad har ni för tips på leder? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Änggårdsbergen har hur mycket fin trail som helst. Kolla t.ex på appen Trailforks

Sandsjöbacka, har fina leder

Bohusleden!

I Änggårdsbergen har du massor att välja mellan, men du kan även få en riktigt mysig tur uppe på Safjället i Mölndal. Undvik motionsspåret och ta stigarna runtom och passa på att njuta av utsikten från klippavsatserna längst ut på platån. Runt 6 km blev denna runda på sist jag skuttade runt där.

Kika bort mot Pixbo och Gunnebo slott. Fantastisk skog!

Åk till Herkulesgården och spring bohusleden ned mot Kållered. Tillbaka följer du vit mtb-led. Då har du knixiga och fina stigar hela tiden. ...och kan springa i Gunneboskogarna om du är pigg när du kommer tillbaka!

Utgå från Råda Säteri och kör runt halvön Labra, sedan en bit på Rådasjön Runt norrut. Väldigt bra trail. Alternativt Bohusleden runt Norra Långevattnet, ovanför Öisgården. Där är det också bra, allt från knixig stig till berghällar.

Partille tex runt Kåsjön 👍

Sandsjöbacka har allt möjligt, särskilt södra Sandsjöbacka, kör av E6 vid Lindome och parkera vid Långås så har du fin och mjuk löpning runt Sandsjön och upp på bräckan med mer. vastkuststiftelsen.se/wp-content/uploads/2016/10/Sandsj%C3%B6backa-sp%C3%A5rt-o-leder.pdf

Lackarebäcks reflexbana i Ö Mölndal. Ren trail med många höjdmeter o utsikt över Möndal o delar av Gbg.

Birgitta Edenarw

Sandsjöbacka mjukt och fint

Johannes Rudolfsson vad tror du om de här lederna?

View more comments

4 weeks ago

Jag behöver tips! Jag är inget vidare insatt i hur man ska tänka när man räknar på hur fort man ska springa intervallerna. När jag läser på, så brukar det stå "om du springer milen på den här tiden så ska du springa intervallerna i den här farten" etc.

Eftersom att jag är lat så undrar jag om det finns appar för sånt här? 😅

Typ att man kan fylla i hur snabbt man springer milen och så räknar appen ut ett pass åt en som man bara kan följa, sedan uppdaterar man tiden allt eftersom man blir snabbare!
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Se till att ligga på tröskel/max varje gång. Tycker man ska hålla samma fart varje intervall. Så gå inte ut för hårt, för att avsluta med en långsammare tid på slutet. MITT tips 😉

Eller spring efter puls, ligg i en hög pulzone varje intervall. Då behöver du inte tänka på farten.

Racefox ska ha bra upplägg har jag hört. Dock abonnemang.

runfastcoach.com/calc2/index.php denna tycker jag är bra!

Om du springer trail så tycker jag det är omöjligt springa efter en given hastighet. Spring efter puls och /eller känsla. Kör så hårt att du inte kan snacka mer än enstaka ord i stöten. Tänk på att pulsen är trög, det som känns helt ok första minuten kan bli grymt jobbigt väldigt fort 😉

Jag tränar med runningcoach.me/sv inför Göteborgsvarvet Marathon. Programmet anpassas till ens prestationsnivå. Litar på dem, har sprungit flera halvmara med deras träningsupplägg, använde Brons abonnemanget

3 months ago

Traillopp 2021,blir det några?? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

De här körde 2020. trailmakaren.webnode.se

Östergöta Ultra trail i september (hoppas jag) i Kisa

Den 20 januari ska Folkhälsomyndigheten redovisa sitt uppdrag gällande hur man kan göra justeringar och undantag i pandemilagen för motionslopp👍. trailrunningsweden.se/2021/01/07/inga-omedelbara-forandringar-med-pandemilagen/

Och redan många arrangörer som lagt in sina lopp i Trailkalendern🇸🇪👍 trailrunningsweden.se/trailkalendern/

Bydalen 2020 sprang och så även 2021

Tack då vet jag

Hermanövarvet 31/7!😅🌊

SSH 50 miles och SSH 100 miles kör 19:e februari i Kilsbergen utanför Örebro. Helt strippat från sociala kontaktytor. Bara löpare och skogen. storstenshojden50milesoch100miles.wordpress.com

GIFT-Genarps IF Trail den 6.e juni. Välj mellan 10, 20 eller 30 km. www.sportstiming.dk/event/8334

View more comments

2 weeks ago

Är det någon idé att anmäla sig till Kolmårdstrailen? Kommer den bli av i år eller inställd? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Undrar jag också...☺️

Hmm, kolmårdsrundan trailrun 21+42km blev ju av förra året iallafall, men det kanske är olika arrangörer 🤔

Den här texten gör mig lite orolig när det är pandemiår

Jag träffar Henrik ikväll, kollar med honom om de bestämt något. Planen är att det blir av iom 150-gränsen (om de inte skjuts upp)

Det blir av men det är inte bestämt än i vilket format, det hänger på deltagartaket.

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Är långpassen överskattade? https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/det-overprioriterade-langpasset/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X