”Det blev nödvändigt att hitta glädjen”

I samarbete med Craft Efter ett år med skada och sjukdom, sökte medeldistansaren Alexander Holmblad efter glädjen i löpningen. Svaret fanns i skogen, och nu satsar han på trail. 3.49 på...

I samarbete med Craft

Efter ett år med skada och sjukdom, sökte medeldistansaren Alexander Holmblad efter glädjen i löpningen. Svaret fanns i skogen, och nu satsar han på trail.

3.49 på 1500 meter och 30.30 på 10 km. Alexander Holmblad har gjort fina tider på bana och väg. Men förra året vändes hans löparliv upp och ner.
– Jag fick en stressfraktur i foten i slutet av 2019, i sviterna av skadan drabbades jag av en blodpropp i lungan och jag fick medicinera i ett halvår, så hela 2020 föll egentligen bort. Allt detta ledde till att jag reviderade min löpning. Jag behövde hitta löparglädjen efter en svår period. Min flickvän introducerade mig till löpning i skogen. Det var kravlöst och jag kunde börja om från scratch. Jag tänkte inte på tid, tempo eller annat, utan bara njöt av att vara ute. Det blev ett upptäckande, jag vek av från mina vanliga löpstråk och hittade nya ställen. Jag kände att trail kanske blir min grej.

Och så blev det. Alexander kom med i Crafts internationella team.
– Teamet består av ett gäng intressanta människor som jag regelbundet har kontakt med. De är erfarna inom trail och långdistans, de inspirerar mig i min satsning och ger ser fram emot att få träna med dem när det blir möjligt igen. Fjolårets hälsoproblem ledde till att jag kom ur mitt sammanhang som löpare, jag behövde verkligen detta nu. Jag har fått vara med i utvecklingen av Carfts nya karbonsko och ge input. Det var en del som verkligen lockade mig. Crafts skor är nya för mig, kläderna har jag ju känt till sedan länge. Jag springer främst i karbonskon CTM Carbon Ultra, jag gillar passformen och använder den för traillöpning, löpband – ja allt. Det är en go sko, och jag är stolt över att ha varit en del i utvecklingen, säger Alexander som pluggar samhällsbyggnad på KTH.

En längre kamp
Än så länge har det inte blivit start i något traillopp, men i årets planering finns Kolmårdstrailen, Kullamannen och Vertikal K i Åre.
– Inledningsvis håller jag mig på kortare distanser, nu är jag inte byggd för ultra. Jag är spänstig och explosiv, det sitter ifrån medeldistansen, det är användbart i traillöpning när jag behöver hoppa över träd och mellan stenar. Övergången till traillöpning blir lite som att byta sport, det blir en omställning. Jag är bland annat osäker på vilken fart jag ska hålla på tävling. Eftersom jag har haft problem med fötterna, så får jag vara vaksam och se till att stärka upp fotlederna. Hjärnan kommer att få jobba mer också, det är skillnad på tekniska knixiga stigar och väg. Jag ser fram emot att ha kul och utvecklas.

Alexander funderar vidare kring skillnaden i tävlingstid mellan banlöpning och trail.
– Det ska bli intressant att se hur hjärnan reagerar när jag utsätter mig själv för längre tävlingstider. Stresspåslaget i att springa 1500 meter är enormt, det känns som att jag ska försöka springa ifrån ett lejon i en akut situation och pulsen är skyhög när jag står på startlinjen. Den här ångesten är ju positiv, att vara nervös är en del av spelet. Ska jag springa en längre distans så blir det ett annat mindset, jag är mer samlad och fokuserad på en lång strid. I ett längre lopp hinner jag tänka mycket mer och det gäller att vara bekväm med att vara instängd med sig själv. Det går att tänka bort sig genom att hamna i negativa tankar.

Vackert löpsteg på Instagram
Över 85 000 följare på Instagram följer Alexanders löpning, hans vackra löpsteg  och inte minst hans löpskolningsövningar.
– Jag inleder varje kvalitetspass med uppvärmning där koordinationsövningar ingår. Det kommer jag alltid att ha som en del i min träning. De senaste månaderna har jag sprungit mer trail, låter det bli grundträning för både huvud och kropp. Jag försöker ha med alternativ träning, främst cykel, och få till ett pass löpning och ett pass cykel om dagen. Jag kör på känsla, känner efter vad jag är sugen på att träna. Det är inte samma struktur som tidigare, det är först nu som kroppen har återhämtat sig och börjar svara på träningen. Nu springer jag ganska mycket backe, gärna lite längre.

Den första idrotten i Alexanders liv var hockey.
– Jag frös i ishallen och längtade till fysträningen, det var där jag briljerade. När jag var 13 år hittade jag löpningen via friidrotten. Det blev medeldistans på bana, primärt 800 och 1500 meter. Jag har även sprungit Lidingöloppet, terränglopp och 10 km i stadslopp. Jag var ganska långsam som ung, jag jobbade på det och blev snabbare. Därefter har jag utvecklat min uthållighet. Det gäller att åtgärda svagheterna efterhand. I förlängningen kommer jag nog att gå upp på halvmara och marathon, troligen både på väg och trail. Och jag kommer att springa väglopp, jag vill under 30 minuter på milen. Nu är meritlistan tom, ett outforskat område. Det var ett stort steg att erkänna för mig själv att jag ville göra något annat än att springa medeldistans på bana.

Har du ett råd till andra som nyligen börjat springa trail?
– Hitta det som är roligt och som du gillar. Var barnsligt nyfiken! Om din löpning ska bli något långvarigt och långsiktigt, så är det viktigaste att det är roligt.

Utvalda nyheter

Loppen du vill springa

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

12 km Trail Run.
En skön sen eftermiddags tur. Lätt bistert ute , men det är bara att slå undan den dåliga tankarna. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder 😂😂
☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen  #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb

12 km Trail Run.
En skön sen eftermiddags tur. Lätt bistert ute , men det är bara att slå undan den dåliga tankarna. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder 😂😂
☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲☀️☀️☀️☀️☀️🌲🌲🌲🌲🌲
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb
...

259 18

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X