"För någon månad sedan fick jag hem ett paket med en "ny och hemlig framtidssko" som jag skulle provspringa och utvärdera under ett tag. Modellen var en prototyp och inte släppt på marknaden ännu, planerad lansering är i juli/augusti i år. När jag öppnar kartongen ser jag ett par helt nya skor i en gul kaxig färg och som vid första ögonkastet påminner om en av mina favoriter jag har hemma, Icebug Spirit OLX - en dubbad sko som jag använder för traillöpning och orientering i skogen, framförallt på vintern. Jag vet att det är inte bara är jag som har den som favoritsko, även Tove Alexandersson som är världsmästare i orientering och flera andra grenar, gillar Spirit OLX skarpt. Jag ser också är att skon är utrustad med BOAs snörningssystem som återfinns på en del cykelskor (men jag har aldrig provat det systemet på en löparsko förut). Nu blev jag nyfiken och plockade fram mina gamla Icebug Spirit OLX för att snabbt jämföra mot den nya skon som fått namnet Icebug SISU OLX.
Mönstret på sulan och de kraftiga ståldubbarna ser identiska ut, och jag vet av erfarenhet att de har grymt bra grepp på alla möjliga underlag så varför ändra på något som redan är mycket bra. Hälkappan är något mjukare än på min gamla Spirit OLX, den smiter åt bra och skon sitter riktigt skönt på foten. Dock är hålkappan något lägre än vad jag är van vid, och känslan de första fem minuterna är "sitter skon verkligen fast ordentligt" men det kan jag garantera att den gör. Det är en ganska så smal sko, men tåboxen är lite rymligare än "sin äldre kusin" och vikten är ungefär den samma på båda dvs en lätt och snabb sko.
Materialet på ovansidan är annorlunda (kan vara av återvunnet material då jag vet att Icebug är duktiga på det och har det på flera andra modeller) och jag misstänker att det är ett tåligare material som inte drar åt sig vatten för att våtvikten ska vara låg. Skyddet fram på skon mot stenar och andra vassa föremål, är betydligt större och också av ett uppdaterat material vilket jag tycker känns säkert. En av de två stora sakerna jag märker är att skon inte har någon lös plös utan att den är fast på båda sidorna och att man stoppar ned foten som i en socka. Det är kanske lite svårare att få ned foten jämfört med en sko som har en vanlig plös, men när man väl fått ned foten i skon så sitter den mycket bra och man slipper en plös som kan glida åt sidan efter ett tag. Detta göra att grus och smuts har svårare att komma in i skon och har blivit något som jag nu saknar på andra trailskor som jag har hemma. En liten detalj är att SISU har en lite tjockare innersula med lite (och med betoning på lite) mer "dämpning" i sulan, för det ser ut att vara en minimalistisk sko för bra kontakt med marken med väldigt mycket löpkänsla i.
Den andra och allra största nyheten är BOAs system för snabbsnörning som består av ett snörhjul och smala (men mycket starka) skosnören där man trycker in hjulet och sedan vrider för att dra åt eller släppa upp snörningen, jämfört med vanliga traditionella skosnören. Jag har varit lite skeptisk till detta system för löparskor tidigare, men inser när jag provat skon att det går både snabbare att "snöra på skorna" samt finjustera snörningen genom att dra åt eller släppa upp utan att behöva knyta om skorna. Det är bara att vrida lite på hjulet när man vill tajta till skon och man slipper t ex krånglet med en dubbelknut, som inte vill gå upp tillräckligt snabbt när man har bråttom). Den nya snörningen fördelar också trycket jämt över foten och skapar ett konstant och jämt tryck, så komforten får högsta betyg. Att snörningen ska gå sönder är enligt BOA en minimal risk och vanliga skosnören kan ju faktiskt gå av, den erfarenheten har vi nog alla.
Nog om det, nu är det dags att stoppa i fötterna i skorna, skruva fast dem ordentligt och ut och testa ... Jag har sprungit ca 100 km i skorna på väldigt blandat underlag, allt från snö och is (som jag hittade i Hammarbybacken) till våta klipphällar i Bohuslän där metalldubbarna fick jobba ordentligt men såg till att jag hade ett säkert och bra grepp. Till skogarna runt omkring Stockholm har jag även provat på att springa några kilometer på asfalt och det kan jag direkt säga att skon är inte optimal för det underlaget. Men i skogen trivs SISU väldigt bra och så fort man lämnar asfalten och kommer ut i skogen så är löpkänslan fantastisk. Obanad och stökig trail, både på torrt och rejält blött underlag, över stock och sten, på mossa, i lera och vatten och på stigar, passar dessa skor och det fantastiska greppet har jag ju redan nämnt men det tål att upprepas. Löpkänslan är maximal och kontakten med marken är väldigt direkt, vilket passar bra i skogen där det oftast är lite mjukare. SISUs passform är smal (utan att för den delen kännas trång) och den är mer odämpad än dämpad, och det i kombination med att skon väger lite ger en skön racekänsla och uppmanar gärna till lite högre fart i skogen. Självklart kan man njutspringa lugnt med den i skogen också, vilket jag har gjort en hel del. I skogen blir löparskor ofta blöta och dessa provskor har fått utstå en hel del vatten och det har visat sig att våtvikten är väldigt låg, så det är inte många gram vatten SISU drar åt sig. Den enda nackdelen med dessa prototypskor som jag testat och utvärderat är att jag nu måste skicka tillbaka dem till Icebug, annars är jag bara väldigt positiv till dem. Betyg 9/10.
Är du orienterare och/eller gillar traillöpning samt vinterlöpning, så är detta absolut en sko att kika närmare på när de släpps i juli/augusti oberoende om du springer på elitnivå eller är nybörjare och ska köpa dina första trailskor. Springer man som jag OCR och swimrun, också så släpps en variant av SISU utan ståldubbar men med Icebug's fantastiska RB9X-gummisula som jag kan tänka mig kommer att passa väldigt bra för dessa grenar där ståldubbar ibland inte tillåts.
Summa summarum av Icebugs SISU OLX är att det är en innovativ, stryktålig och snabb sko med väldigt bra grepp och låg våtvikt som är optimerad för skogen både på sommaren och vintern. Den är komfortabel och sitter skönt och tajt på foten men lämnar plats för tårna, fast det är en smal och minimalistisk sko.